29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Saeimā viendzimuma pāru legalizāciju neatbalsta
Saeimā viendzimuma pāru legalizāciju neatbalsta
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 10. novembris 2014, 10:36
Pēc Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča publiskā paziņojuma par savu homoseksualitāti Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess viņu uzslavēja kā ļoti drosmīgu cilvēku un ļoti labu ārlietu ministru.


E. Rinkēvičs to pavēstīja neilgi pēc tam, kad Igaunijā tika apstiprināts partnerattiecību tiesiskais regulējums, ko var attiecināt arī (bet ne tikai) uz viendzimuma pāriem. Latvijas ārlietu ministra kolēģi viņa pārstāvētajā partijā Vienotība, valdībā un parlamentā ir atturīgāki, lai gan nepieciešamo pieklājību ir izrādījuši, veltot E. Rinkēviča rīcībai apzīmējumu drosmīgs solis, raksta NRA.lv.

Vairāki ministri un frakciju vadītāji ir norādījuši, ka paziņojums attiecas uz E. Rinkēviča privāto dzīvi, lai gan viņš savu atzīšanos pavadīja ar tekstu, ka Latvijā ir jārada tiesisks regulējums visu veidu partnerattiecībām un par tām viņš cīnīsies. Vienotībā tās biedra nostāja varētu izraisīt, mazākais, mulsumu, jo Vienotība, kā jau paguvusi norādīt tās līdere Solvita Āboltiņa, iestājas par tradicionālām ģimenes vērtībām. Savukārt Ilze Viņķele partijas biedra iniciatīvu solās atbalstīt ar dzimumneitrālu kopdzīves likuma regulējumu. Toties preses sekretāres atstāstītais Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (Vienotība) viedoklis ir, cik vien iespējams, izvairīgs: diskusija par tādu ģimeņu aizsardzību, kas nedzīvo reģistrētā laulībā, ir nepieciešama, bet atbilstoši Latvijas Satversmei Latvijas valsts atbalsta tradicionālu ģimeni un laulību – savienību starp vīrieti un sievieti. Tieslietu ministrs un Nacionālās apvienības pārstāvis Dzintars Rasnačs ir bijis konkrētāks – darba kārtībā nav un nebūs aktuāls jautājums par viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju. Arī viņš atsaucas uz Satversmi, kurā definēts, ka Latvijā laulība un ģimene atzīta tikai starp vīrieti un sievieti. Pēc viņa teiktā, Satversmes 110. pants nepieļauj viendzimuma laulību atzīšanu. Vēl vairāk šajā kontekstā Dz. Rasnaču biedē bērnu adopcija homoseksuāļu ģimenēs.

Pašlaik iespēja reģistrēt partnerattiecības pastāv 15 Eiropas Savienības dalībvalstīs: Austrijā, Beļģijā, Čehijā, Dānijā, Vācijā, Somijā, Francijā, Ungārijā, Īrijā, Luksemburgā, Nīderlandē, Slovēnijā, Zviedrijā, Anglijā un Igaunijā. Visas no šīm 15 dalībvalstīm attiecina tiesības reģistrēt partnerattiecības arī uz viendzimuma pāriem.

Publicists Lato Lapsa portālā pietiek.com ir izvirzījis savu versiju par to, kāpēc E. Rinkēvičs tieši tagad atzinies, ka ir homoseksuāls. Proti, L. Lapsa šogad septembra vidū nosūtījis ārlietu ministram adresētu iesniegumu saistībā ar aizdomām, ka augstā amatpersona uz valsts rēķina savieno profesionālo un romantisko dzīvi kopā ar savu biroja vadītāju Ati Lotu.

E. Rinkēvičs jau pirms vairākām nedēļām ir atbildējis uz L. Lapsas jautājumiem un plaši izskaidrojis biroja vadītāja uzdevumus, arī kopīgus komandējumus. Arī pagājušās nedēļas nogalē intervijā Latvijas Radio E. Rinkēvičs apgalvoja, ka «nevaru iepriecināt – neviens mani nespieda [atzīties]». Tādējādi viņš noraida spekulācijas un kompromatu parādīšanos saistībā ar savu privāto dzīvi un profesionālo darbību. «Esmu dzirdējis par dažādiem kompromatiem un briesmu teorijām, bet varu nomierināt, ka apakšā nekā tāda nav,» ārlietu ministra teikto atspoguļo lsm.lv. Vienlaikus E. Rinkēvičs norāda, ka viņš nekad neesot atklāti noliedzis savu orientāciju, tomēr nav to arī īpaši reklamējis, un uzsver, ka lēmumu paziņot par savu homoseksualitāti viņš pieņēmis, reaģējot uz diskusijām par Latvijā neatrisināto partnerattiecību jautājumu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats