29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » 12% jauniešu bezdarbnieku ilgstoši ir bez darba
12% jauniešu bezdarbnieku ilgstoši ir bez darba
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 7. novembris 2014, 10:57
Pašlaik Nodarbinātības valsts aģentūras uzskaitē ir 7238 jaunieši bezdarbnieki vecumā no 15 līdz 24 gadiem jeb 9,1 procents no bezdarbnieku kopskaita. Lai gan vidējais bezdarba ilgums jauniešiem nav ilgs – trīs mēneši, tomēr 12 procenti no jauniešiem bez darba ir ilgstoši.


Lielākais jauniešu bezdarbnieku skaits ir šādās profesijās – veikala pārdevējs, palīgstrādnieks, pārdevējs konsultants, viesmīlis, pavārs, apkopējs. 63,8 procenti no jauniešu bezdarbnieku kopskaita ir bez profesijas, tādi, kuri pabeiguši tikai pamatskolu, vidusskolu vai nav ieguvuši pat pamatizglītību. Vismazāk jauniešu bezdarbnieku ir ar augstāko izglītību – 11 procenti, raksta NRA.lv.

NVA īsteno vairākus pasākumus programmā Jauniešu garantija. Jauniešiem vecumā no 15 līdz 29 gadiem, kuri piedalās atbalsta pasākumos attālāk no deklarētās dzīvesvietas, NVA kompensē transporta un dzīvesvietas īres izdevumus. Jauniešu garantijas reģionālās mobilitātes atbalsta pasākumā jau ir iesaistījušies 225 cilvēki, visvairāk mobilitātes atbalsta saņēmēju ir Latgalē – 74 un Rīgas reģionā – 58 jaunieši. NVA sākusi arī jaunu pasākumu – sabiedrības labā, vienlaikus apgūstot darbam nepieciešamās iemaņas, jaunieši strādā nevalstiskajās organizācijās. Sadarbībā ar 276 biedrībām, šogad jau izveidotas 747 darba vietas, kurās strādā 866 jaunieši bezdarbnieki. Piedalīties pasākumā un veidot darba vietas jauniešiem bezdarbniekiem aicināta jebkura Latvijā reģistrēta biedrība vai nodibinājums, kas veic sociāli nozīmīgu darbību, stāsta NVA speciāliste Iveta Kancēna. Darbības jomas var būt labdarības projekti, sociālā aprūpe, lauksaimniecība, māksla, ēdināšana, sporta pasākumi un citi. Šajā pasākumā iesaista jauniešus bezdarbniekus vecumā no 18 līdz 24 gadiem. Svarīgi, ka gados jauns cilvēks, veicot darbu sabiedrības labā, iegūst darba devēju pieprasīto darba pieredzi. Jaunietim, kas piedalās pasākumā, tiek maksāta arī ikmēneša stipendija 90 eiro.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: jaunieši

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats