18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Sabiedrība » Jaunā valdība guvusi prezidenta svētību
Jaunā valdība guvusi prezidenta svētību
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 30. oktobris 2014, 9:44
Lai jaunā valdība būtu pilnībā izveidota, premjerministrei Laimdotai Straujumai atlicis vien pārliecināties, ka Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) virzītais veselības ministra amata kandidāts Guntis Belēvičs ir piemērots šim amatam. Tomēr maz ticams, ka premjere noraidīs ZZS kandidātu, un var prognozēt, ka līdz jaunās Saeimas balsojumam, kas, visticamāk, notiks 5. novembrī, valdības sastāvs nonāks nemainīgs.


Priekšpēdējo ministra portfeli – izglītības un zinātnes ministra kandidātu – Vienotība saskaņoja trešdien. Šo sarežģīto jomu nākamajā valdībā vadīs bezpartijiskā izglītības programmas Iespējamā misija vadītāja Mārīte Seile, raksta NRA.lv.

Pēc viņas kandidatūras apstiprināšanas topošā ministre atzina, ka ir pāragri izpausties par ministrijā un izglītības nozarē nepieciešamajām reformām, taču Iespējamajā misijā gūtā pieredze ļaujot viņai teikt, ka jāceļ skolotāju kvalitāte, jo «izglītības kvalitāte nevar būt augstāka par skolotāju kvalitāti».

Pēc viņas domām, satraucošs ir arī fakts, ka vairāk nekā 40% Latvijas pedagogu ir vecāki par 50 gadiem. Tādēļ valstij jāpieliek visas pūles, lai ieinteresētu un sagatavotu jaunus profesionāļus, kas varēs aizstāt pensijā aizejošos skolotājus.

Jautāta, vai pārredzamā nākotnē viņa neplāno iestāties Vienotībā, M. Seile atteica, ka grūti prognozēt nākotni un par to liecinot arī viņas pirms 17 gadiem slēgtās derības, kurās viņas draudzene paredzējusi, ka M. Seile reiz kļūs par izglītības un zinātnes ministri. Tagad M. Seile draudzenei ir parādā kasti šampanieša.

Savukārt, lai noskaidrotu G. Belēviča atbilstību veselības ministra amatam, L. Straujuma ar ZZS kandidātu tiksies šodien. Viņa nenoliedz, ka G. Belēvičs ir uzņēmīgs, zinošs un drosmīgs cilvēks, taču vēlas pārliecināties, ka viņam nav padomā pārāk radikālas reformas, kuru nodarītais posts būtu ilgstoši jālabo.

Jaunajā valdībā Vienotība L. Straujumas personā saglabā premjerministra amatu, bet Rihards Kozlovskis un Edgars Rinkēvičs paliek iekšlietu un ārlietu ministru amatos. Finanšu ministrijas vadību no Andreja Vilka pārņems Jānis Reirs, bet izglītības un zinātnes – M. Seile.

Zaļo un zemnieku savienība, tā arī neizcīnījusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), Raimonda Vējoņa vadībā saglabās Aizsardzības ministriju, bet Jānis Dūklavs un Uldis Augulis nepametīs zemkopības un labklājības ministra amatus. Jaunpienācēji G. Belēvičs un Dana ReiznieceOzola vadīs Veselības un Ekonomikas ministriju, kuras līdz šim bija Vienotības paspārnē.

Nacionālajai apvienībai jāsamierinās ar trim ministrijām un rūgtuma sajūtu kompensējošo Saeimas priekšsēdētājas amatu, kuram tā virza Ināru Mūrnieci. VARAM ministrija uzticēta Kasparam Gerhardam, Tieslietu – Dzintaram Rasnačam, bet Kultūras – Dacei Melbārdei.

Ar šādu amatu sadalījumu apmierināts ir Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš pēc tikšanās ar valdību veidojošo partiju pārstāvjiem paudis atbalstu šāda Ministru kabineta virzībai uz tā apstiprināšanu Saeimā. Tikšanās gaitā prezidents akcentējis nepieciešamību topošajai valdībai strādāt pie vairākiem neatliekami risināmiem jautājumiem, tajā skaitā, elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes kompensācijas mehānismiem, kā arī pie jautājuma par banku kredītu pieejamību pirmā mājokļa iegādei, ko negatīvi ietekmēs pieņemtie Grozījumi Maksātnespējas likumā.

Pagaidām valdības deklarācijā iestrādāts, ka valdības virsmērķis varētu būt nodrošināt ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi, lai vairotu ikviena labklājību un piederību Latvijai. Turklāt tas jāsasniedz, realizējot iepriekšējās valdības iesākto politiku, kas balstīsies uz ekonomiskās izaugsmes, fiskālās atbildības un makroekonomiskās stabilitātes, ilgtspējas, sociālās un teritoriālās solidaritātes, kā arī nozaru savstarpējas sadarbības principiem.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Bērziņš, valdība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats