26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vienotības politiskais šahs ar Āboltiņu
Vienotības politiskais šahs ar Āboltiņu
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 17. oktobris 2014, 9:46
Jauno valdību stiķējošajai Vienotībai koalīcijas partneru pārliecināšana par iekļaušanos tās izstrādātajā Ministru kabineta shēmā ir tikai daļa no problēmas. Otrs spēka pozīcijas zaudējušās partijas uzdevums ir pat sarežģītāks – izspēlēt politiskā šaha partiju tā, lai Kurzemes vēlēšanu apgabalā aiz svītras palikusī Vienotības līdere Solvita Āboltiņa iekļūtu jaunajā Saeimā.


Ņemot vērā, ka sākotnējo premjerministres Laimdotas Straujumas piedāvāto amatu sadalījumu partijas nepieņēma un gaida jauno piedāvājumu, kuru viņa izteiks šodien, oficiāli partiju pārstāvji nevēlas komentēt ne kuluāros izskanējušās ministru kandidatūras, ne vēlmi pēc noteiktu ministru amatiem, raksta NRA.lv.

Tomēr arī pirms šodienas politiskā cīniņa miers ir tikai virspusējs – zem oficiālajām partiju līderu frāzēm nepaguruši mutuļo aprēķina atvari. Piemēram, Solvita Āboltiņa atzinusi, ka Izglītības un zinātnes ministrijas, par kuru neviena no partijām īpašu interesi nav izrādījusi, vadību varētu uzticēt Saeimas Vienotības frakcijas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājai Lolitai Čigānei, jo gan izglītība, gan pieredze atbilstot šim amatam. Arī pati L. Čigāne neslēpj, ka uzņemtos šo pienākumu, ja valdības veidotāja viņu uzaicinās.

Nacionāļiem jauni iebildumi

Tomēr Nacionālajai apvienībai šajā jautājumā ir cits viedoklis – L. Čigāne esot pārāk liberāli noskaņota, un nacionāli domājošajai apvienībai nav pieņemami eksperimentēt ar jauno paaudzi. Tādēļ L. Čigānes kandidatūru viņi neatbalstīšot. Arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība uzmanīgi raida signālus, ka L. Čigānes kandidatūra tai var būt nepieņemama.

Savstarpējā interešu saskaņošana iekustinājusi procesus arī Veselības ministrijas vadītāja izvēlē. Saskaņā ar L. Straujumas ieceri problemātiskā ministrija būtu jāvada Nacionālajai apvienībai, kas, apzinoties, cik lielu kaitējumu šīs ministrijas vadīšana var nodarīt partijas reputācijai, par premjeres piedāvājumu sajūsmā nav. Neraugoties uz to, signālu, ka apvienība tomēr var piekāpties, devis Slimību profilakses un kontroles centra direktora vietnieks Dzintars Mozgis, kuru kā savu ministra kandidātu pirms vēlēšanām izvirzīja apvienība. Oficiāli par samierināšanos ar Veselības ministrijas vadību pagaidām nekas netiek teikts.

Rokādes būs

Tikmēr Vienotība lēnām apzinās, ka spēku samērs koalīcijā tiešām ir mainījies tai par sliktu, un neformālās sarunās ar topošās koalīcijas biedriem cenšas rast L. Straujumai tik raksturīgo kompromisu. Visticamāk, ka L. Straujuma šodien mainīs sākotnējo valdības piegrieztni un tikai pēc tam piedzīs to katras partijas vēlmēm, lai jaunais koalīcijas mundieris sēdētu pēc iespējas labāk, mazu nelīdzenumu izlīdzināšanai kurnošajiem partneriem piedāvājot Saeimas komisiju vadītāju amatus.

«Vienotība ir gatava uz rokādēm, jo citādi tā nebūtu saruna, bet pierunāšana,» norādot uz to, ka dažas partneru prasības varētu tikt uzklausītas, saka Vienotības valdes loceklis Kārlis Šadurskis.

Kuru izsvītrot?

Vēl sarežģītāk Vienotībai iet ar S. Āboltiņas, kuru uzskata par labāko šobrīd iespējamo partijas frakcijas vadītāju, iedabūšanu Saeimā. Ja sākotnēji šķita, ka pēdējais pirms strīpas palikušais, bet S. Āboltiņu apsteigušais, Ints Dālderis varētu nolikt mandātu, lai sāktu darboties Eiropas Komisijas viceprezidenta Valda Dombrovska birojā, tad tagad viņš paziņojis, ka mandātu tik vienkārši gan nenolikšot. Tādējādi sarežģījot S. Āboltiņas iedabūšanu Saeimā.

Zinot, ka no Kurzemes vēlēšanu apgabala Saeimā ir ievēlēti tikai trīs Vienotības pārstāvji, tad atliek vēl divi, ar kuriem vienoties. Būtu muļķīgi panākt, lai mandātu noliek Kurzemē pirmo vietu ieguvusī Inese LībiņaEgnere. Taču nav arī iespējams viņu iedabūt kāda ministra amatā, jo topošajā koalīcijā nobriedis plāns neatbalstīt viņas kandidatūru.

Atliek tikai Kurzemē otro vietu ieguvušais Jānis Junkurs. Viņš uzreiz pēc vēlēšanām sasirdzis (ļaunas mēles melš, ka ar depresiju), neapmeklē Saeimas sēdes un tādējādi būtu ideāla kandidatūra mandāta nolikšanai veselības stāvokļa dēļ.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Solvita Āboltiņa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats