28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » VID konstatē aplokšņu algu izmaksu orķestrim
VID konstatē aplokšņu algu izmaksu orķestrim
Autors: NRA.lv / 8. oktobris 2014, 11:07
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu kontroles pārvaldes amatpersonas 2014.gada 6.oktobrī veica pārbaudi vienā no koncerta norises vietām Rīgā un konstatēja "aplokšņu" algu izmaksu orķestra muzikantiem un pasākuma tehniskajiem darbiniekiem.


Ierodoties Telmana Guževska koncerta norises vietā, VID Nodokļu kontroles pārvaldes inspektori konstatēja, ka notiek aploksnē ievietotās darba samaksas izsniegšana-izmaksa. Tika konstatēts, ka atlīdzība muzikantiem un pasākuma tehniskajiem darbiniekiem tiek izmaksāta saskaņā ar algu sarakstu, kurā atsevišķas personas bija parakstījušās par naudas saņemšanu. Tāpat tika konstatētas naudas aploksnes, uz kurām bija norādīti personu vārdi un ievietota nauda.

Pārbaudes laikā atklāts, ka kopumā "aplokšņu algu" saņēma 48 muzikanti un pasākuma tehniskie darbinieki, kuriem kopsummā bija izmaksāti 4955 EUR. Nenomaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa apmērs lēšams 1541 EUR apmērā, un valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas 2474 EUR apmērā.

Aplokšņu algas orķestra mūziķiem un tehniskajiem darbiniekiem izmaksāja kāda persona, kura jau 2007.gadā nonākusi VID Finanšu policijas pārvaldes (turpmāk - FPP) redzeslokā saistībā ar vairāku smagu un sevišķi smagu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu valsts ieņēmumu jomā. Četros FPP lietvedībā esošajos kriminālprocesos minētajai personai bija piemērots aizdomās turamās personas statuss. Visi kriminālprocesi, kuros figurēja minētā persona ir nosūtīti Prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai un tajos lūgts uzsākt kriminālvajāšanu pret minēto personu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, krāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Kontroles pasākumi tiek turpināti.

VID ir nepatīkami pārsteigts par šāda pārkāpuma konstatēšanu koncertu organizēšanas vietā, jo tas diemžēl norāda uz inteliģences iecietīgo attieksmi pret izvairīšanos no nodokļu nomaksas, un atgādina, ka viens no būtiskākajiem faktoriem, kas palielina ēnu ekonomiku ir "aplokšņu algas". Minētie pārkāpumi liecina par negodprātīgu komersantu centieniem rast līdzekļus, no kuriem izmaksāt atalgojumu, izvairoties no nodokļu nomaksas un tādējādi ne tikai samazinot valsts budžeta ieņēmumus, bet arī liedzot darbiniekam valsts noteiktās sociālās garantijas darbnespējas, darba zaudēšanas, bērna piedzimšanas u.c. gadījumos, kad finansiālais atbalsts ir īpaši būtisks.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: VID

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats