25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vēlēšanu rezultāti Latvijas kartē - kam atdevis balsi katrs no novadiem?
Vēlēšanu rezultāti Latvijas kartē - kam atdevis balsi katrs no novadiem?
Autors: Juris Paiders / NRA.lv / 8. oktobris 2014, 11:00
Vērtējot 12. Saeimas vēlēšanu rezultātus, ir jāsecina, ka šoreiz daudzas partijas izvirzīja ne tikai lokomotīves – nacionālā līmenī atpazīstamas personības katra apgabala saraksta augšgalā –, bet arī reģionālos līderus. Kandidātus, kuriem ir autoritāte konkrētā novadā vai rajonā. Lielā mērā tieši veiksmīgā reģionālā kandidātu izvēle bija viens no faktoriem, kas nodrošināja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) panākumus. Jo īpaši ZZS ir iespaidīgi rezultāti Kurzemē, kur daudzos pagastos vēlētāju vairākums atbalsta ZZS. Iespējams, tas tāpēc, ka zemnieki laukos paliek. Zemniekiem laukos vēl ir ko darīt, bet citi palēnām pārceļas uz pilsētām.


Visticamāk, ka No sirds Latvijai ir ieguvusi tos latviešu vēlētājus, kas vēl pirms četriem gadiem balsoja par Saskaņu, bet pēc valodu referenduma un citiem notikumiem savu izvēli mainīja. Iespējams, tieši tāpēc No sirds Latvijai tika īpaši atbalstīta Latvijas austrumos. Iespējams, Ingunai Sudrabai ir izdevies uzrunāt tieši to vēlētāju daļu, kas novērsās no Saskaņas, raksta NRA.lv.

Kā liecina iegūtie rezultāti, tad Latvijas Reģionu apvienības sekmju pamatā nav tikai Artusa Kaimiņa panākumi Rīgā un ārzemju balsošanas iecirkņos. Reģionu apvienībā ir vairāki spilgti vietējie līderi, kas nodrošināja, ka daudzviet pat katrs piektais no vēlētājiem balsoja par LRA.

Sociāldemokrātiskās partijas Saskaņa atbalstītāju ģeogrāfija nav mainījusies. Tā ir Rīga, Rīgas apkārtne un Latgale. Gods kalpot Rīgai kandidātu iekļaušana Saskaņas sarakstos nav atstājusi būtisku ietekmi uz vēlētāju ģeogrāfisko izvietojumu.

Vienotības vājais punkts, tieši tāpat ka Eiropas parlamenta vēlēšanās, ir Kurzeme un Latgale. Pat pārvilinot savās rindās spilgtus vietējos līderus, problēma nav atrisināta. Savukārt Nacionālas apvienības stabilitāti pastiprina veiksmīga reģionos atpazīstamu kandidātu izvēle.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: vēlēšanas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats