28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Eksperti: Vienotības ziedu laiki pagājuši
Eksperti: Vienotības ziedu laiki pagājuši
Autors: NRA.lv / 7. oktobris 2014, 10:03
Jaunās vecās koalīcijas partneri ir sākuši konsultācijas par valdības veidošanu. Tiesa – lai arī virspusēji šis process šķiet vienkāršs un pārskatāms, tomēr politiskajās aizkulisēs virmo patiesa kaislību vētra, kas saistīta ar Vienotības pozīciju vājināšanos.


Kā zināms, 12. Saeimas vēlēšanās partija Vienotība ir stiprinājusi savu pārstāvniecību parlamentā, iegūstot par trim mandātiem vairāk, nekā bijis līdz šim. Lai gan virspusēji varētu šķist, ka šādu rezultātu partija uzskata par būtisku uzvaru, tomēr, analizējot dziļāk, nākas secināt diametrāli pretējo.

Spēku samērs mainīsies

Politologs Juris Rozenvalds NRA.lv apliecina – neraugoties uz lielāku mandātu skaitu parlamentā, Vienotības pozīcijas koalīcijā tomēr vājināsies, jo daudz būtiskāk savu politisko masu ir audzējusi Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un nozīmīgs pieaugums ir arī Nacionālajai apvienībai (NA). Tādējādi abi koalīcijas partneri ir būtiski pietuvojušies Vienotības rādītājiem, kas nozīmēs viņu vēlmi uz daudz nozīmīgāku balsi valdībā. «Mandātu skaits Saeimā nenosaka visu, taču spēku samērs mainīsies. Vienotībai nāksies pierast pie domas, ka tā ir viena no trim koalīcijas partnerēm, nevis vienīgā noteicošā partija,» atzīst politologs.

Lai gan šī atziņa ar katru dienu kļūst arvien acīm redzamāka, nedz ZZS, nedz NA pagaidām apzināti nekacinaievainoto lauvu un ļauj Vienotībai joprojām diktēt politisko dienaskārtību. Tiesa, aizkulišu sarunās vadošo partiju līderi NRA neslēpa – Vienotību sagaida grūti laiki. «Izskatās, ka Vienotība pagaidām dzīvo vecajās ilūzijās, neapzinoties, ka situācija mainīsies uz neatgriešanos. Protams, mums ir daudz vieglāk, jo kāpt kalnā, pietuvojoties līderim, vienmēr būs patīkamāk, nekā pēc ilgas iespējas diktēt savus noteikumus krist lejā no Olimpa,» ironiski atzīst kāds no politiķiem.

Partneri neslēpj savas ambīcijas

Tikmēr ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis NRA atzīst: lai arī jaunajā parlamenta sastāvā ZZS ir praktiski nolīdzinājies ar Vienotību, vienam spēkam koalīcijā vienmēr ir jābūt vadošam, uzņemoties lielāku līderību. Parasti tā ir premjera partija. Tādējādi ZZS šobrīd ļaušot Vienotībai spert pirmo soli, sagaidot piedāvājumu par portfeļu sadalījumu valdībā. «Uzklausīsim, nogaidīsim, analizēsim,» norāda A. Brigmanis, «taču ir pilnīgi skaidrs, ka mēs sagaidām adekvātu, līdzvērtīgu sadalījumu.» Tādējādi arī A. Brigmanis netieši apliecina, ka tie laiki, kad Vienotība varēja vienpersoniski diktēt noteikumus, ir pagājuši.

Līdzīgu viedokli pauž arī NA līderis Gaidis Bērziņš, kurš sarunā ar NRA neslēpa: «Šķiet, viss ir pašsaprotami. Lielāks mandātu skaits 12. Saeimā mums dod lielākas balsstiesības koalīcijā.»

Valdību gaida iekšējās cīņas

To, ka jauno valdību negaida vieglas dienas, NRA apstiprināja arī kādreizējais premjerministrs Aigars Kalvītis, kuram savulaik nācās strādāt apstākļos, kad Tautas partija bija līdzvērtīgi spēcīga Jaunajam laikam. «Mandātu skaits Saeimā nosaka to, kādu lomu koalīcijā katra no partijām var atļauties. Apstākļos, kad ZZS būs 21 mandāts, bet Vienotībai – 23, abām partijām principā pienāktos vienāds ministriju skaits vai arī līdzvērtīga svarīgo un mazāk svarīgo nozaru proporcija. Diemžēl mana pieredze apliecina, ka apstākļos, kad valdībā strādā divas praktiski līdzvērtīgas partijas, nepārtraukti notiek cīņa, jo abiem spēkiem ir līdzvērtīgs svars un līdzvērtīgas tiesības,» pauž A. Kalvītis.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats