19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Arī ārzemēs vēsta par vēlēšanām
Arī ārzemēs vēsta par vēlēšanām
Autors: Māris Krūmiņš / NRA.lv / 6. oktobris 2014, 13:18
Lielākā daļa ārzemju mediju, kas sekojuši līdzi Saeimas vēlēšanām, uzsvērusi, ka balsotāju izvēle bijusi cieši saistīta ar drošības jautājumiem un vairākums priekšroku devuši līdzšinējās labēji centriskās koalīcijas palikšanai pie varas. Krievijā, protams, lielāks uzsvars tiek likts uz to, ka vislielāko balsu skaitu saņēmusi krievu intereses pārstāvošā Saskaņa.


«Par spīti tam, ka prokrieviskās partijas uzlaboja savu rezultātu, Latvijas valdošās labēji centriskās partijas ieguvušas vairākumu vietu vēlēšanās, kurās dominēja drošības jautājumi un Ukrainas krīze,» raksta ziņu aģentūra AP. Interesanti, ka tā ir vienīgā no Rietumu medijiem, kas partiju No sirds Latvijai nodēvējusi ne tikai par kreisu, bet arī prokrievisku politisko spēku, raksta NRA.lv.

Uzsvaru uz to, ka vēlēšanu rezultātu lielā mērā noteikušas bažas par iespējamu Krievijas agresiju un vēlme ciešāk sadarboties ar ES un NATO, vēstot par vēlēšanām, liek arī ziņu aģentūras AFP un DPA, kā arī vācu radiostacija Deutsche Welle. Laikraksts Financial Times saviem lasītājiem paskaidro – neraugoties uz to, ka ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina partiju Vienotā Krievija saistītā Saskaņa ieguvusi visvairāk balsu, tās līderis Nils Ušakovs visticamāk netiks nominēts par premjerministru, bet Saskaņai arī turpmāk nāksies atrasties opozīcijā. Līdzīgu vērtējumu sniedz cita, par kreisu uzskatītā britu avīze The Guardian. Atgādinot par N. Ušakova vizīti Maskavā Ukrainas krīzes kulminācijas brīdī, tā norāda – vēlēšanu rezultāti liecina, ka N. Ušakova «mēģinājumi aizsniegties tālāk par savu tradicionālo etnisko krievu bāzi un uzrunāt plašāku elektorātu ir izgāzušies». Rietumu mediji piemin arī situāciju ar nepilsoņiem, kuriem nav tiesību balsot vēlēšanās – AP raksta, ka tādu Latvijā esot ap 300 000 cilvēku.

Ar skaļu virsrakstu lasītājus uzrunā Ukrainas izdevums Obozrevateļ: «Prokrieviskā opozīcija piedzīvojusi fiasko vēlēšanās Latvijā.» Savukārt Krievijas ziņu aģentūras un interneta vietnes neslēpj gandarījumu par to, ka tieši Saskaņa guvusi vislielāko vēlētāju atbalstu. Ziņu aģentūra ITARTASS citē Krievijas Valsts domes NVS lietu, Eirāzijas integrācijas un sakaru ar tautiešiem komisijas vadītāja Leonīda Slucka sacīto: «Tas, ka Latvijas parlamenta vēlēšanās uzvarēja partija, kas aktīvi aizstāv krievvalodīgo iedzīvotāju intereses, ir liels panākums visiem tiem, kuriem ir tuvi krievu pasaules ideāli.» L. Sluckis arī paudis cerību, ka «mūsu tautiešu balsis reāli tiks ņemtas vērā, veidojot Latvijas valdības jauno sastāvu, kā arī atstās ietekmi uz to, kā Latvija, prezidējot Eiropas Savienībā, formulēs savu viedokli». Interneta ziņu vietne Newsru.com situāciju gan uztver reālāk, rakstot: ««Krievu» partijai tikusi uzvara, taču ne vara.».


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: vēlēšanas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats