19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Sudrabas pauze ieilgusi
Sudrabas pauze ieilgusi
Autors: Ilze Veģe / NRA.lv / 8. septembris 2014, 10:36
Jo lielāks mākslinieks, jo lielāka pauze, taču Ingunas Sudrabas gadījumā pauze draud ieilgt, pārvēršoties par tukšu ziepju burbuli.


Daudzus gadus baudot augstākās patiesības paudējas statusu, valsts kontroliere Inguna Sudraba bija kļuvusi par vienu no ietekmīgākajām publiskajām personībām Latvijā. Sabiedrība bija viņu apveltījusi ar milzīgu uzticības kredītu, kāri tverot katru mājienu, kas apliecinātu drīzu iesaistīšanos politikā. Tieši tāpēc brīdī, kad I. Sudraba 2013. gada sākumā noslēdza savas darba gaitas Valsts kontrolē, Latvijas politisko eliti pāršalca neslēpts uztraukums, skaidri apzinoties, cik spēcīgs konkurents var parādīties, raksta NRA.lv.

Neskaidrība kļūst kaitinoša

Gāja laiks, taču I. Sudraba ieturēja pauzi. Ilgus mēnešus pēc posteņa pamešanas viņa spītīgi klusēja par saviem nākotnes plāniem, lai gan piedāvājumi no citām partijām bira kā no pārpilnības raga. I. Sudraba domāja. Vienā brīdī bijusī kontroliere apgalvoja, ka pievērsīsies adīšanai, citā – jau stāstīja par sabiedrisku organizāciju dibināšanu vai pilsonisko akciju atbalstu. Līdz beidzot pagājušā gada pašā izskaņā I. Sudraba pārtrauca ieilgušo pauzi un paziņoja par tautas kustības veidošanu, kas principā nozīmēja, ka tiek bruģēts ceļš uz lielo politiku.

Sākotnēji I. Sudrabas klusēšana uzkurināja publikas interesi, bet, laikam ejot, neskaidrība kļuva kaitinoša, jo I. Sudraba tā arī nespēja definēt nedz skaidrus veicamos darbus, nedz savu vīziju par valsts attīstību. Neliels uzrāviens tika panākts brīdī, kad sākās partijas No sirds Latvijai veidošana, un sabiedrība atkal sastinga priekšnojautās – kāds būs vēstījums, ko var gaidīt no šāda mēroga cilvēka? Taču arī šīs gaidas noslēdzās vien ar kuslu preses konferenci, kuras noslēgumā I. Sudraba turklāt vēl paģība.

Tēls nesagrūst, bet izdilst

Eksperti šo ieilgušo tukšumu salīdzina ar neveiksmīgu cirka mākslinieka priekšnesumu. Minūti pēc gredzena pazušanas faķīra cilindrā zālē valda milzīga intriga, taču, gredzenam neatrodoties arī pēc piecām un desmit minūtēm, visi saprot, ka triks ir izgāzies.

Politologs Filips Rajevskis norāda, ka I. Sudrabas sniegums nav kļuvis spēcīgāks arī priekšvēlēšanu cīņās, kad vēlētāji tiek uzrunāti caur reklāmām un diskusijām. «Reklāmās Inguna Sudraba cenšas reanimēt to pozitīvo tēlu, kas viņai piemita savulaik valsts kontrolieres amatā. Taču tas izdodas neveikli – tēls ir pārāk bargs un maz ticams. Viņas vietā runā sveša, nostādīta aktrises balss. Vēstījums ir neskaidrs, netiek definēti skaidri mērķi. Arī televīzijas diskusijās Ingunas Sudrabas sniegums nav spīdošs. Lai gan debatēs ar Einaru Repši viņa spēja būt pārliecinošāka, tomēr es neticu, ka Inguna Sudraba spēs nolikt uz lāpstiņām Vienotību vai Saskaņu. Viņas potenciāls tomēr nav tik spēcīgs,» vērtē F. Rajevskis. Tomēr politologs ir pārliecināts, ka daudzās kļūdas joprojām nav varējušas sagraut I. Sudrabas tēlu tiktāl, lai prognozētu viņas partijas caurkrišanu vēlēšanās. «Inguna Sudraba ir tā dēvētais teflona politiķis. Viņas sākotnējais tēls bija tik spēcīgs, ka viena kļūda vai skandāls viņu nenogremdē. Šādi tēli no reizes uz reizi var tikai padilt, līdzīgi kā tas savulaik notika ar Andri Šķēli vai Valdi Dombrovski,» sacīja F. Rajevskis.

Aritmētika Sudrabai labvēlīga

Arī politikas eksperts Jānis Ikstens atzīst, ka pagaidām I. Sudraba nav bijusi pārliecinoša nedz reklāmās, nedz debatēs ar citiem politiķiem. «Reklāma, manuprāt, nav veiksmīga, un arī publiskajās debatēs es būtu gaidījis kaut ko nozīmīgāku,» ir atklāts politologs, piebilstot, ka no I. Sudrabas visi noteikti gaidīja daudz spožāku uznācienu.

Socioloģisko pētījumu kompānijas SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš atzīst – lai gan I. Sudraba ir pieļāvusi daudzas aplamības, tomēr zināma vēlētāju daļa viņai joprojām uzticas un partija No sirds Latvijai, visticamāk, iekļūs 12. Saeimā. Lai gan šobrīd par I. Sudrabas kustību būtu gatavi balsot tikai 3,4% no visiem Latvijas iedzīvotājiem, tomēr milzīga daļa balsotāju joprojām nav izlēmusi, kam atdot savas simpātijas. Savukārt, ja par pamatu ņem izlēmušo vēlētāju simpātijas, tad aritmētika uzrāda, ka I. Sudraba pārvarēs 5% barjeru, kas nepieciešama, lai iekļūtu parlamentā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Inguna Sudraba

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats