26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Par naudu politisko kapitālu nenopirkt
Par naudu politisko kapitālu nenopirkt
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 6. augusts 2014, 11:56
Sarakstus pieteikuši 13 politiskie spēki, pagaidām izredzes četriem. Tas, cik persona spējusi savā mūžā nopelnīt un iekrāt, tiek saistīts ar tās iemaņām, caursišanas spējām un veiksmi.


Runā, ka par lielu naudu iespējams nopirkt gandrīz visu. Taču politikā partijas biedru uzkrājumi ne vienmēr ir tieši proporcionāli politiskajam kapitālam, lai ko arī neteiktu pēc aizvadītajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Par to liecina uz Saeimas vēlēšanām kandidējošo partiju lokomotīvju deklarācijās norādītais kapitāls, raksta NRA.lv.

Ja politisko partiju reitingos Saskaņas centrs jau gadiem ilgi neatkāpjas no pirmās pozīcijas, tad partijas lokomotīvju finanšu topā, tā neierindojas pat pirmajā trijniekā. Izrādās turīgākie ir Saskaņas centra un Vienotības nenoēstā elektorāta pīrāga dalītāji no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS). Šīs politiskās organizācijas piecu vēlēšanu reģionu līderi savos banku kontos un seifos mājās noglabājuši 549,8 tūkstošus eiro.

Lauksaimnieki līderos

Ja skaita brīvi pieejamos līdzekļus, aizmirstot aizdevumus, parādsaistības, vērtspapīrus un citus ieguldījumus, tad turīgākais starp turīgākajiem ir ZZS Saeimas frakcijas līderis Augusts Brigmanis, kurš, lauksaimniecībā strādājot, spējis iekrāt vairāk nekā 300 tūkstošus eiro. Viņam ar apmēram 130 tūkstošiem brīvi pieejamu eiro seko zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, bet trešo vietu ieņem Raimonds Vējonis. Tukšinieks nav arī kādreizējais Latvijas aptieku biznesa smagsvars, ZZS saraksta pirmais numurs Rīgā Guntis Belēvičs, taču viņa brīvi pieejamais kapitāls nesasniedz pat 14 tūkstošus eiro. Aizdevis gan viņš ir apmēram 3,5 miljonus eiro.

Vienotība stabila

Vistuvāk tiešai proporcijai starp līderu naudas maku un politisko kapitālu ir Vienotība. Tā ne tikai partiju politiskā kapitāla reitingos, bet arī šajā ziņā ieņem otro vietu, piecām lokomotīvēm akumulējot 375,4 tūkstošus eiro.

Līdzīgi kā ZZS lielākā daļa šā apvienotā kapitāla pieder vienam cilvēkam, politiķim, kuru Vienotībai izdevās piesaistīt «aprijot» kādreizējo Zatlera Reformu partiju – ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam. Viņam brīvi pieejami ir nedaudz vairāk par 230 tūkstošiem eiro. Otrajā vietā ar apmēram 60 tūkstošiem eiro ir satiksmes ministrs Anrijs Matīss. To, ka Jānis Reirs ne velti vada Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju, apliecina arī viņa ietaupījumi. Mazliet lielāka summa par 50 tūkstošiem eiro nodrošina viņam trešās finansiāli jaudīgākās Vienotības lokomotīves statusu.

Trešās turīgākās lokomotīves starp šogad vēlēšanās startējošajām nāk no Aināra Šlesera sastiķētās bijušo partijas – Vienoti Latvijai, kurai vismaz pagaidām neviens nesola pārvarēt zīmīgo piecu procentu barjeru. Šajā kompānijā vislielākos uzkrājumus izveidojis bijušais Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume – nedaudz vairāk par 120 tūkstošiem eiro. Viņam seko vairākkārt premjera krēslā sēdējušais Ivars Godmanis, kurš iekrājis apmēram 90 tūkstošus eiro. Gandrīz vienādi uzkrājumi – ap 40 tūkstošiem eiro ir A. Šleseram un Aigaram Kalvītim, taču taisnības labad jāpiebilst, ka šīs komandas kungiem ir maigi izsakoties vērienīgi ieguldījumi dažādos biznesos.

Izteikts monopols

Ja politisko partiju reitings un vēlēšanu rezultāti tieši korelētu ar partiju līderu naudas makiem, tad kā pēdējā Saeimā tiktu ievēlēta Nacionālā apvienība, kas, pēc aktuālajiem aptauju datiem, arī reitingu topā ieņem ceturto – pēdējo vietu, kurai respondenti sola pārvarēt piecu procentu barjeru. Apvienības lokomotīvju maciņos ir 313 tūkstoši eiro, bet no tiem 86% jeb aptuveni 270 tūkstošus eiro spējis uzkrāt apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Savukārt politreitingu līdera Saskaņas centra politiskā mantiniece Saskaņa ar savu lokomotīvju 234 tūkstošiem paliek ārpus parlamentā šobrīd pārstāvēto partiju četrinieka. Veiksmīgākais šajā sarakstā ir Ivars Zariņš, kurš spējis atlicināt 153 tūkstošus eiro. Arī vienam no runātīgākajiem Saeimas deputātiem Andrejam Elksniņam fortūna nav pagriezusi muguru un ar 48 tūkstošiem eiro bankas kontā viņš starp Saskaņas lokomotīvēm ir otrs turīgākais. Šo trijnieku noslēdz Saskaņas centra frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs, kurš iekrājis 33 tūkstošus eiro.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: vēlēšanas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats