16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Sabiedrība » Saeima atbalsta latviešu valodas stiprināšanu radio
Saeima atbalsta latviešu valodas stiprināšanu radio
Autors: Apollo.lv / 19. jūnijs 2014, 14:07
Lai veicinātu valsts valodas stiprināšanu medijos, radio stacijām, kurām izsniegtajās apraides atļaujās noteikts, ka vismaz pusei programmu jābūt valsts valodā, būs jāpāriet uz apraidi tikai latviešu valodā.


To paredz Saeimas ceturtdien, 19.jūnijā, konceptuāli atbalstītie grozījumi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, Apollo.lv informēja Saeimas Preses dienestā.

Radiostacijas valsts valodā drīkstēs bez ierobežojumiem iekļaut raidījumus vai raidījumu fragmentus arī svešvalodā, nodrošinot tulkojumu latviešu valodā.

Savukārt radiostacijām, kurām pašreiz apraides atļaujā programmas daļa latviešu valodā noteikta mazāka par pusi, varēs izvēlēties - veidot programmu valsts valodā vai svešvalodā. Radio programmas, kas veidos saturu svešvalodā, drīkstēs bez jebkādiem ierobežojumiem iekļaut raidījumus valsts valodā bez pienākuma nodrošināt tulkojumu svešvalodā.

Grozījumu mērķis ir atteikties no šobrīd radiostaciju apraides atļaujās noteiktajiem procentuālajiem ierobežojumiem, kādai daļai programmu jābūt valsts valodā un kādai – svešvalodā.

Pašlaik virkne radiostaciju formāli izpilda apraides atļaujās noteiktos valodu ierobežojumus, tomēr praksē tos ir viegli apiet, piemēram, saturu latviešu valodā raidot vēlu vakarā, naktī vai agri no rīta, par likumprojekta virzību atbildīgas Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē sacīja mediju nozares eksperti.

Piedāvātie likuma grozījumi stiprinās latviešu valodas lomu Latvijas kultūrvidē, vienlaikus veicinot sabiedrības integrāciju, jo lielākam skaitam programmu būs jābūt tikai valsts valodā un programmām svešvalodās nebūs nekādu ierobežojumu izmantot valsts valodu, uzskata likumprojekta autori. Tāpat regulējums būs labvēlīgāks attiecībā uz mazākumtautību tiesībām lietot savu valodu un tiesības uz vārda brīvību, skaidro likumprojekta autori.

Pašlaik radio klausītāji var dzirdēt 37 radiostacijas latviešu valodā, 17 radiostacijas, kas raida pilnībā vai galvenokārt svešvalodā, un 13 radiostacijas, kam puse programmu ir svešvalodā un puse - valsts valodā, informē likumprojekta autori.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: latviešu radio, radio, Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats