28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Straujuma atzīst interešu konflikta draudus
Straujuma atzīst interešu konflikta draudus
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 18. jūnijs 2014, 11:15
Ja premjerministres Laimdotas Straujumas iecere realizētos, tad Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Jaroslava Streļčenoka darbības vērtēšanu vadītu amatpersona, kuras vadītais birojs nelikumīgi piešķīris pielaidi valsts noslēpumam Jutai Strīķei, – Satversmes aizsardzības biroja priekšnieks Jānis Maizītis.


Koalīcijas partneri šajā situācijā visu atbildību gulda uz premjeres pleciem, savukārt opozīcija uzskata, ka tas lieku reizi apliecina J. Maizīša ciešās ārpusreglamenta attiecības ar Vienotību. Tomēr vakar pašā vakarā L. Straujumas preses sekretāre Džeina Tamuļēviča NRA.lv informēja, ka premjere no šīs ieceres atteiksies.

Par domu rosināt jaunas komisijas izveidošanu L. Straujuma paziņoja pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes. Lai Vienotībai nevarētu pārmest, ka tā grib atbrīvoties no J. Streļčenoka, sākotnēji premjeres iecerētā KNAB priekšnieka atbilstības amatam vērtēšanas komisija netiks dibināta. Tās vietā komisija izsvērs J. Streļčenoka pēdējo sešu mēnešu darbību un rezultātus, un šāda pārbaude viņam būs jāiztur jau otro reizi pusgada laikā. Iepriekšējā eksaminācija J. Streļčenoka darbu novērtēja ar atzīmi apmierinoši, kas ļāva viņam turpināt pildīt atbildīgā amata pienākumus.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers skaidro, ka darbības vērtēšanas komisijas rezultāti nevar kalpot par iemeslu J. Streļčenoka atlaišanai, taču, ja tie būs neapmierinoši, var tikt veidota atbilstības amatam vērtēšanas komisija, pēc kuras lēmuma jautājums par J. Streļčenoka atlaišanu var nonākt Saeimas rokās.

Situāciju ap premjerministres iecerēto komisiju sarežģīja fakts, ka to atkal varētu vadīt J. Maizītis, kura kūrētais birojs, ignorējot noteikto kārtību, izsniedza pielaidi valsts noslēpumam J. Streļčenoka vietniecei Jutai Strīķei, bet šo lēmumu atcēla ģenerālprokurors. Viņš arī iebilda pret sākotnējo ieceri veidot atbilstības amatam izvērtēšanas jeb tā dēvēto Streļčenoka atlaišanas komisiju.

Neatkarīgās aptaujātie ministri nevēlējās iedziļināties šajās niansēs, skaidrojot, ka Ministru prezidentei kaut kāds lēmums bija jāpieņem un viņi, pakļaujoties subordinācijai, negrasās šo lēmumu apspriest. «Tas ir premjerministres lēmums, un mēs to neapspriedīsim, kaut arī mums var būt savs viedoklis,» saka labklājības ministrs Uldis Augulis un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

«Ja Ministru kabinets izveidos komisiju, lai izvērtētu iemeslus KNAB priekšnieka atbrīvošanai no amata, tad saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 818 ceturto punktu, šīs amatpersonas [J. Maizītis un J. Reiniks] tiek iekļauti komisijas sastāvā, un viņi vērtēs paši savu atzinumu, ko būs pieņēmuši iepriekšējā komisijā,» norādīja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: KNAB, Laimdota Straujuma

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats