29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Muita: vecuma ierobežojums smēķētājiem palielinās kontrabandas īpatsvaru
Muita: vecuma ierobežojums smēķētājiem palielinās kontrabandas īpatsvaru
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 16. jūnijs 2014, 11:24
Saeimas lēmums aizliegt iegādāties cigaretes personām, kas nav sasniegušas 21 gada vecumu, visticamāk palielinās kontrabandas cigarešu īpatsvaru valstī, prognozē muitnieki un tabakas ražotāji, kuri uzskata, ka šis lēmums pieņemts neapdomājot. Neērtības jaunās prasības radīs arī tirgotājiem.


Aizvadītajā Saeimas sēdē deputāti otrajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu. Likuma izskatīšanas gaitā izcēlās kaislīgas debates, kurās vairāki deputāti, daloties ar savu pieredzi, centās pārliecināt kolēģus, ka aizliegums cerētos rezultātus nesniegs, raksta NRA.lv.

«Šie nenobriedušie jaunuļi, kas absolūti nespēj atšķirt labu no slikta, var doties uz Afganistānu aizstāvēt mūsu ģeopolitiskās intereses un acīmredzot turpmāk viņiem būs jāprasa komandierim, lai tas nopērk viņiem kādu paciņu cigarešu,» pret aizliegumu balsot aicināja Ingmārs Līdaka.

Arī citi deputāti norādīja, ka, aizliedzot iegādāties cigaretes līdz 21 gada vecumam, vajadzētu arī aizliegt tās smēķēt vai paaugstināt vecuma slieksni arī dalībai vēlēšanās.

Tomēr ar vairākuma tiesībām šī norma likumā tika iekļauta.

Sarežģījumus ikdienā šie grozījumi radīšot tirgotājiem, saka Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs. «Tas mums ir sarežģīts lēmums, jo alkoholu var iegādāties no 18, bet cigaretes tagad tikai no 21 gada vecuma. Loģiski būtu, ja būtu viens vecuma ierobežojums. Protams, mums visos veikalos būs jānomaina arī brīdinājumi – jāizgatavo kādi 12 tūkstoši jaunu plāksnīšu,» saka tirgotāju pārstāvis.

Viņš arī nešaubās par to, ka aizliegums veicinās cigarešu melno tirgu, jo jaunie smēķētāji meklēs iegādes avotus un psiholoģiski daudz vienkāršāk tiem būšot iegādāties kontrabandas cigaretes, nevis lūgt kādam onkulim, lai kāroto tabakas izstrādājumu nopērk tas.

Neizpratnē par Saeimas lēmumu ir arī Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālā asociācija. «Kādā vecumā drīkstētu iegādāties cigaretes vai alkoholu vai arī doties uz vēlēšanām – to noteikt ir likumdevēju ziņā. Mūsuprāt, ja cilvēks ir pietiekami nobriedis tādam svarīgam lēmumam kā, piemēram, piedalīties vēlēšanās – viņš ir pietiekami nobriedis, lai pieņemtu lēmumu par smēķēšanu un attiecīgi arī tabakas produktu iegādi,» saka asociācijas pārstāve Marita Jansone.

Viņa norāda, ka, pēc Eurobarometer pētījumu rezultātiem, Latvijā 64% smēķētāju šo netikumu aizsākuši jau pirms 18 gadu vecuma. «Rodas jautājums, kur un kā šie nepilngadīgie var iegādāties cigaretes? Kas liek likumdevējiem domāt, ka, palielinot tabakas iegādes vecuma limitu, jaunieši vecumā no 18 līdz 21 gadam nevarēs atrast veidus, kā iegādāties cigaretes nelegāli, ja jau tas ir iespējams, nepilngadīgiem esot?» jautā tabakas industrijas pārstāve.

Cigarešu nelegālās aprites pieaugumu līdz ar jaunās prasības spēkā stāšanos prognozē arī Muitas kriminālpārvalde. Tas nozīmē, ka cigarešu iegādē tiks iesaistītas personas, kas ir sasniegušas 21 gada vecumu, kuras tālāk cigaretes atdos vai pārdos personām, kuras šo vecumu nav sasniegušas, pauž Valsts ieņēmumu dienesta pārstāve Evita Teice-Mamaja.

Turklāt VID atgādina, ka normatīvo aktu prasības, kas nosaka cigarešu pārvietošanas ierobežojumus, nav mainījušās – personas bez nodokļu nomaksas savam patēriņam ne biežāk kā reizi septiņās dienās drīkst ievest Latvijā no valsts, kas nav ES dalībvalsts, 40 cigarešu, bet personas, kas jaunākas par 18 gadiem, tabakas izstrādājumus valstī ievest nedrīkst. Tātad 21 gada ierobežojums uz viņiem nav attiecināms arī šajā gadījumā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: kontrabanda, Muita, smēķēšana

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats