28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Videonovērošanas kameras fiksē aizdomīgas Ždanokas darbības
Videonovērošanas kameras fiksē aizdomīgas Ždanokas darbības
Autors: Apollo.lv / 27. maijs 2014, 10:43
Neilgi pirms Eiroparlamenta vēlēšanām Saeimas novērošanas kamerās fiksēts kāds notikums, kas radījis aizdomas par partijas atbalstītāju uzpirkšanu. Galvenā persona ir Latvijas Krievu savienības līdere un nupat notikušo vēlēšanu kandidāte Tatjana Ždanoka. Viņa pamanīta, maksājot visai iespaidīgu naudas summu vienai no krievu organizāciju aktīvistēm.


Neilgi pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām 15.maijā uz Jēkaba ielas pie Saeimas nama notika Tatjanas Ždanokas bijušās partijas ,,Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā,, jeb tagadējās «Krievu savienības» rīkots pikets. Piedalījās vairākas Latvijas drošības dienestu vērību iemantojušas personas. Epicentrā – sava vēlēšanu saraksta kandidāte numur viens – pati Ždanoka. Ar viņas kampaņas galveno lozungu ,,Kopā ar Krieviju,, saskanēja draudi par Ukrainas scenāriju Latvijā. Nesaudzīgi tika kritizēta Laimdotas Straujumas valdība un skanēja arī sūdzības par krievu dzīves grūtībām Latvijā.  Gatavojušies bija pārdomāti - plakāti nevis spontānā iedvesmā uzšņāpti, bet rūpnieciski izgatavoti. Viss it kā bija kā parasti, tomēr...

Salīdzinot ar uzmanību, kas tobrīd bija pievērsta Saeimas nama priekšā notiekošajam piketam, daudz mazāk vērības piesaistīja kāda cita darbība turpat netālu – Saeimas frakciju un komisiju ēkas priekšnamā. Tur Krievu savienības līdere Tatjana Ždanoka norēķinājās ar vienu no piketa organizatorēm. To Nekā Personīga apstiprināja viens no aculieciniekiem, raksta Apollo.lv.

«Gāju garām tai vietai, gāju uz savu frakciju, vienkārši ieraudzīju, ka pēc šī prokrieviskā protesta Ždanokas kundze savai sabiedrotajai dala skaidru naudu iekšā Saeimas.. pie Saeimas telpām,» stāsta Saeimas deputāta palīgs Edmunds Jurēvics.

Šī epizode norisinājās tikai pāris soļu attālumā no Saeimas apsardzes posteņa.Un to, kā noskaidrojām vēlāk, to ir fiksējusi arī Saeimas novērošanas kamera.

«Bija skaidrs, es uzreiz sapratu, ka tā ir  nauda par to, ka cilvēki ir piedalījušies protestā. Jautāju, vai tā vispār ir viņas nauda, vai tā ir kaut kāda nauda, kas nāk vispār ne no viņas, nāk, lai ietekmētu, jo tiešām es arī nebiju pārsteigts.. Es tiešām neticēju, ka 200 cilvēki var pēkšņi atnākt pie Saeimas ceturtdienas vakarā un, nesaprotot ko, pret kaut ko protestē, vicinot Krievijas karogus, Georga lentīšu karogus un nēsājot tādus plakātus latviešu valodā, ko viņi, es domāju, visticamāk nesaprot to nozīmi. Viss tas process izskatījās drausmīgi organizēts, tie plakāti, kas tika izdalīti cilvēkiem, tie nebija viņu plakāti. Tie paši organizatori, kas mūžīgi redzēti visos protestos, arī viņus savāca, izdalīja un aizveda,»stāsta Jurēvics.

Radies iespaids, ka par to tepat arī samaksāts. Rekonstruējot notikušo – piketa beigu daļā Ždanoka ienākusi Saeimas ēkā kopā ar Krievu savienības kandidātu saraksta 6. numuru – Tatjanu Favorsku, kura ir organizācijas «Krievu sabiedrība Latvijā» līdere un bieži līdzdarbojas Ždanokas aktivitātēs. Tā tas bijis arī šoreiz. Aculiecinieks nolēmis iejaukties naudas došanas procesā.

«Tajā brīdī es tikai atskatījos un tajā brīdī es redzēju, ka viņa to dara un nervi neizturēja. Es diemžēl, uz viņu pacēlu balsi - vienkārši man tas viss pasākums likās absurds! Un, ja var redzēt, ka tiem dalībniekiem par to tiek maksāta nauda, tas vienkārši bija pilnīgi šokējoši! Un tad es viņai pateicu, ka viņai no šejienes jāiet prom un vispār viņa šos kukuļus var dalīt kaut kur citur, nevis Saeimā un vispār tas nav pieļaujami, un tad viņa arī ..Un viņa kaut ko atbildēja, ko es īsti nesapratu, un tad viņa arī aizgāja prom,» apgalvo Jurēvics.

«Es redzēju tieši to paku, kas tiek dota, un tā   nebija kaut kāda sīknauda. Bija skaidrs, ka tā ir eiro valūta un tā bija diezgan liela apjoma, patiešām nesaskaitīju uz to brīdi, bet tas nebija.. skaidri varēja redzēt, ka tas nebija aizdot piecīti. Tas bija skaidrs, ka diezgan ievērojama summa tur ir, cik es redzēju..Es neprasīju, protams, viņai cik tas ir.»

Žurnālisti nolēma abām darījuma veicējām vienlaicīgi pajautāt, kādam nolūkam nauda bijusi dota. Versijas sakrita. Vēlāk noskaidrojās, ka abas Tatjanas jau bija laikus uzzinājušas par žurnālistu interesi.

TATJANA FAVORSKA UN TATJANA ŽDANOKA

Par tiem pulksteņiem.. Ha, ha, ha..baigi interesants jautājums!

Tas bijis parāds par kādu pirkumu, ko Ždanoka gribējusi iegādāties Šveicē, kad tur bijusi krievu valodas mācībām veltītā konferencē.

TATJANA ŽDANOKA
Latvijas Krievu savienības priekšsēdētāja

Tatjana Favorska ir mana laba draudzene un viņa man atveda no Šveices pulksteņus, es viņai palūdzu. Kad mēs tur kopā bijām, bija slēgts veikals un es viņai palūdzu, lai viņa man nopirktu.

TATJANA FAVORSKA
Biedrības Krievu sabiedrība Latvijā valdes priekšsēdētāja

Viņa man prasīja sameklēt viņai pulksteni. Un es viņai to nopirku.

Un?

Un es viņai nopirku un atvedu šeit.

ŽDANOKA

Cik liela tā summa bija?

Nu, es neatceros. Daži simti eiro.

Par cik pulksteņiem tas bija?

Par vienu pulksteni. Apmēram 300 eiro.

Bet, ja tas ir jūsu pulkstenis, vai jūs neatceraties kāda tā firma bija?

Šveices. Ziniet, es gan pulksteņus..man iepatikās viena Šveices firma..

Bet neuzlikāt šodien?

Tas ir manas mammas. Tie bija sudraba. Dažām drēbēm zelts neder.

TATJANA FAVORSKA

Izskatījās, ka tā nauda tika dota piketa dalībniekiem par to, ka viņi piedalījās piketā.

Nē! Ziniet - tās kaut kādas fantastiskas domas! Tāpēc, ka tas nevar būt, ka par piedalīšanos piketā kaut kas dod naudu.

Muļķība, tiesām muļķība!


TATJANA ŽDANOKA

Bija ļoti auksti, mēs iegājām telpās. Laikam tā bija mūsu kļūda, jo es nedomāju, ka par tādu personisku lietu man būs kaut kas ..novērojumi un jautājumi.

Bet kāpēc tāds iespaids radās?

Jo tas cilvēks nepieklājīgi uzvedās. Viņš neprot laikam uzvesties. Viņš meklē ienaidniekus kaut kur ne tur, kur viņam vajag. Vairāk es Saeimā neiešu pagaidām, ja tur tādi jaunieši dzīvo

Būtiskākā atšķirība aculiecinieka un pašu dalībnieču atstāstā ir naudas summas lielums – Ždanoka un Favorska apgalvo, ka tie bijuši ap 300 eiro, bet aculiecinieks – ka naudas paciņa izskatījusies krietni lielāka. Gan Saeimas vadība, gan iekšlietu ministrs apstiprināja, ka novērošanas kameru ierakstā redzamais vēl tikšot pētīts un izvērtēts.

SOLVITA ĀBOLTIŅA
Saeimas priekšsēdētāja (Vienotība)

Es esmu informēta par šāda ieraksta esamību un, manuprāt, arī šobrīd Drošības policijai un drošības dienestiem ir jāizvērtē tas, kā ir klasificējams šis nodarījums. Lai tiesībsargājošās iestādes var pieņemt savu lēmumu.

RIHARDS KOZLOVSKIS
Iekšlietu ministrs (Vienotība)

Esmu uzdevis Valsts policijai un Drošības policijai iepazīties ar saturu un atbilstoši ja tur tika konstatēti tiesību normu pārkāpumi, atbilstoši, protams, reaģēt. Es kā iekšlietu ministrs saskaņā ar esošo kārtību neesmu tiesīgs iepazīties ar šo informāciju. Tā ir ierobežotas pieejamības informācija. Protams, ja šie fakti apstiprināsies, tad dienesti nekavējoties arī rīkosies.

Lai gan Tatjana Ždanoka īsti nevarēja atcerēties sava jaunā pulksteņa ražotājfirmu, viņas darījuma partnere Tatjana Favorska vēlāk sacīja, ka tas esot bijis «Breguet» laikrādis. Kā atklājuši kaimiņvalsts žurnālisti, vismaz viens «Breguet» pulkstenis 15 tūkstoš dolāru vērtībā ir arī Krievijas prezidenta Valdimira Putina īpašumā. Slavenā zīmola mājaslapā TV3  žurnālisti nevarēja atrast nevienu pulksteni, kas būtu lētāks par vismaz dažiem tūkstošiem eiro. Arī interneta veikalā «eBay» par Ždanokas nosauktajiem aptuveni trim simtiem eiro ir iespējams iegādāties vien «Breguet» pulksteņa glabāšanai paredzēto kastīti. Tātad – vai nu Ždanokai neizskaidrojamā kārtā Šveicē no skatloga pārdots kāds melnajam tirgum paredzēts viltojums, viņai neticami paveicies vai arī stāstā tomēr ir maz patiesības.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: EP, Tatjana Favorska, Tatjana Ždanoka

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats