29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Lielāko gabalu no Eiropas tortes nogriež Vienotība
Lielāko gabalu no Eiropas tortes nogriež Vienotība
Autors: Ilze Veģe / NRA.lv / 26. maijs 2014, 11:05
Pēc provizoriskiem datiem, Vienotību EP varētu pārstāvēt Saeimas deputāti Valdis Dombrovskis un Artis Pabriks, kā arī pašreizējie EP deputāti Sandra Kalniete un Krišjānis Kariņš, Nacionālo apvienību – pašreizējais EP deputāts Roberts Zīle, Zaļo un zemnieku savienību – Saeimas deputāte Iveta Grigule, Saskaņu – žurnālists Andrejs Mamikins, bet Latvijas Krievu savienību – pašreizējā EP deputāte Tatjana Ždanoka.


Tautiskie elementi, izsmalcināta franču gaisotne, uzvarētāju līksmība un klusas pārdomas aiz slēgtām durvīm – Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu nakti katra partija sagaidīja pēc principa – ko sēsi, to pļausi.

Lai gan vēlēšanu naktī precīzi dati vēl nebija zināmi, tomēr Vienotības birojā jau valdīja uzvarētāju līksmība. Īpaši pacilātā un pat jautrā noskaņojumā bija premjerministre Laimdota Straujuma, kura neslēpa nedz smaidus, nedz smieklus. Kamēr premjerministre čaloja un draudzīgi fotografējās selfijiem ar jauniešu organizācijas biedriem, tikmēr ekspremjers Valdis Dombrovskis ar sev raksturīgo nopietnību sniedza medijiem komentārus par gaidāmo darbu EP. Savukārt partijas atbalstītāji un biedri mielojās ar smalkām uzkodām un milzīgu torti partijai raksturīgos spilgti zaļos toņos. Rosība Vienotības birojā nerima arī krietni pēc pusnakts, kad svinēt uzvaru ieradās viss partijas augstākais ešelons un līdzšinējie eiroparlamentārieši.

Saviesīga gaisotne valdīja arī vēlēšanu vicečempionu pulcēšanās vietā Spīķeros. Partija Saskaņa šim vakaram bija izvēlējusies Rīgas mēra un sava līdera Nila Ušakova nu jau šķirtajai sievai piederošo kafejnīcu Dali, kas savus apmeklētājus veldzēja gan ar atdzesētu baltvīnu, gan ar vasaras terasi ar skatu uz Daugavu. Kā jau partijā, kam raksturīga dzelžaina disciplīna, svinēt EP vēlēšanu rezultātus bija ieradušies gan daudzi parlamenta deputāti, gan Rīgas domes vadošie cilvēki, tostarp vicemērs Andris Ameriks. Klusināta mūzika, smalkas uzkodas un atsvešināti skatieni – ar katrām vēlēšanām kreisā flanga uzvedība arvien vairāk apliecina, ka šīs partijas pašnovērtējums tuvinās dzīves saimnieku statusam, kas savulaik pazudināja gan Andra Šķēles, gan Aināra Šlesera rūpīgi veidotās politiskās impērijas. Taču šajā vakarā Saskaņai tik tiešām bija iemesls svinībām, jo vēlēšanās ir iegūta otrā vieta un vismaz divi mandāti Briselē. Lai gan šāds rezultāts ir nedaudz vājāks, nekā cerēts, tomēr nekāds rūgtums partijas līderu sejās nebija nolasāms. Svinību vietā ierodoties N. Ušakovam, kurš pats gan vēlēšanās nestartēja, partijas biedru rindas pāršalca klusas ovācijas, taču Rīgas mērs vakara lielāko daļu pavadīja nevis laiskās sarunās ar biedriem, bet gan aktīvi runājot pa mobilo.

Daudz mierīgāka gaisotne vēlēšanu naktī valdīja Nacionālās apvienības birojā, jo viens mandāts Briselē bija tas, ar ko šis politiskais spēks principā rēķinājās. Lai gan šajā dienā visā Eiropas Savienībā valdīja internacionāla gaisotne, tomēr labējais spēks savam pasākumam tradicionāli piešķīra nacionālu nokrāsu. Visu Latvijai!Tēvzemei un Brīvībai/LNNK rīkoto pasākumu rotāja ziedi un salvetes Latvijas karoga krāsās, savukārt uz galdiem tika likts tautiskā stila mielasts – kliņģeri, groziņi, pašcepti cienasti. Patriotiskās krāsās bija ieturētas arī sveces un pat cukurtrauka dekori, piešķirot pasākumam latvisku noskaņu.

Kamēr lielās partijas skaļāk vai klusāk, bet svinēja uzvaru ar vismaz dažu mandātu iegūšanu EP, tikmēr mazākiem spēlētājiem vēlēšanu naktī nebija ko svinēt. Neviens no jaunpienācējiem, visticamāk, uz Briseli nebrauks, tādēļ noskaņojums šo partiju birojos bija kluss un domīgs. Ekspremjers Einars Reše kārtējo reizi nebeidza pārsteigt – šoreiz ar ekscentrisku attieksmi pret medijiem. Pārējās partijas tikās ar medijiem, izteica savus komentārus un teica paldies vēlētājiem, bet E. Repše savā birojā nevēlējas ielaist liekas acis. Vairāki mediji, kuri bija ieradušies, lai uzzinātu partijas Latvijas attīstībai viedokli, tā arī palika aiz durvīm, kamēr partijas birojā ritēja svinības.

Pasīva bija arī Latvijas Sociālistiskā partija, kuras līderis Alfrēds Rubiks nebija manāms starp saviem līdzgaitniekiem.

***

30% vēlētāju aktivitāte Latvijā

Eiropas Parlamenta vēlēšanās liecina, ka Latvijas iedzīvotāji ir skeptiski pret Eiropas Savienību un netic Latvijas partiju piedāvājumam «kaut ko uzlabot» caur Eiropas Parlamentu.

Kopā Rīga Vidzeme Latgale Kurzeme Zemgale

442 286 (30,04%) 145 709 (35,2%) 127 493 (31,65%) 53 253 (23,41%) 55 118 (27,59%) 60 713 (26,77%)

***

VĒLĒTĀJU AKTIVITĀTE CITVIET EIROPĀ *

Slovākijā 13%

Īrijā >50%

Čehijā 20%

Nīderlandē 37%

Maltā 74,81%

Lielbritānijā 36%

(ziņas par aktivitāti municipālajās vēlēšanās)

* līdz sestdienai

Avots: NRA.lv, pēc Euronews, Sme, The Irish Times, Radio Praha, Maltas vēlēšanu komisijas, Ipsos aptaujas


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: EP, Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats