19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Eiropas Parlaments atvērts jauniešu idejām Eiropas attīstībai
Eiropas Parlaments atvērts jauniešu idejām Eiropas attīstībai
Autors: Lelde VEINBERGA / NRA.lv / 16. maijs 2014, 12:15
Pagājušonedēļ Eiropas Parlaments (EP) Strasbūrā kļuva par vairāk kā 5 000 jauniešu pulcēšanās centru. Neatkarīgā bija līdzdalībniece iedvesmojošām lekcijām, spraigām diskusijām un atraktīvām nodarbēm, kas organizētas ar mērķi apkopot jauniešu idejas un vasarā nodot jaunievēlētajam EP.


No 9. līdz 11. maijam Eiropas Savienības (ES) jaunieši pulcējās Strasbūrā, kur norisinājās jaunatnes dienu pasākums European Youth Event 2014 (EYE 2014). Dalībnieki tika aicināti dalīties ar idejām un pieredzi ilgtspējīgai ES attīstībā dažādās nozarēs, kā nodarbinātībā, izglītībā, kultūrā, Eiropas pilsētu EP attīstībā. Lai iedvesmotu jauniešus pašiem realizēt idejas, norisinājās izglītojušas lekcijas un atraktīvas meistarklases. Parlamenta ārpusē, NRA.lv novēroja, dažādu jaunatnes organizāciju stendus un iniciatīvas, kā, piemēram, aicinājumu balsot par iespēju piedalīties vēlēšanās jau no 16 gadu vecuma.

Latviju pasākumā pārstāvēja Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas skolēni (RVVĢ) un sabiedriskā organizācija klubs Māja dalībnieki, kas informē jauniešus Latvijā ar ES darbību un iespējām. Satiktās RVVĢ skolnieces Māra un Annija pastāstīja, ka iepriekš izvēlējušās diskusijas un meisterklases, uz kurām vēlas doties ar iepriekš sagatavotām idejām un praktiskiem uzdevumiem.

Kluba Māja prezidents Eduards Gaušis uzskata, ka šāds pasākums ļāvis satikties visiem 28 dalībvalstu jauniešiem un daudz ātrāk apmainīties ar viedokļiem par jautājumiem, kas ir kopīgi visiem. Pasākuma ietvaros Māja piedalījās arī ar savu performanci, kuras mērķis bija parādīt, cik katrs pieņemtais lēmums ES ietekmē dalībvalstis, jo kluba dalībnieki konstatējuši, ka ne visas dalībvalstis spēj savu nostāju lobēt pietiekami efektīvi. „Pret lēmumu pieņemšanu ir jāizturas rūpīgi, lai tas pārstāvētu visas valsts intereses,” uzskata E. Gaušis.

Kā viena no svarīgākajām tēmām bija jauniešu bezdarba problēmas, kas visā Eiropā liek jauniem cilvēkiem izceļot no savas valsts vai nestrādāt savā specialitātē. Diskusijā par ES jaunieviesto Jauniešu garantiju izvērtās asas diskusijas. Vairāku valstu pārstāvji, kā, piemēram, no Francijas, Beļģijas un citām valstīm, par nepieņemamu uzskatīja faktu, ka palīdzību no ES var saņemt, ja jauniešu bezdarbs valstī ir sasniedzis 25% no kopējā jauniešu skaita, uzskatot, ka palīdzība ir jāsaņem jau laicīgi.

Visas izskanējušās idejas tiks nodotas jaunievēlētajam EP sastāvam jūlijā, lai diskutētu par problēmu risinājumiem un EYE 2014 dalībnieku sniegtajām idejām.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: EP, EYE 2014

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats