25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Par PSRS noziegumu attaisnošanu turpmāk draudēs kriminālsods
Par PSRS noziegumu attaisnošanu turpmāk draudēs kriminālsods
Autors: Apollo.lv / 15. maijs 2014, 16:01
Ceturtdien Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja Juridiskās komisijas pieteiktos grozījumus Krimināllikumā (KL), kuros tiek paredzēta kriminālatbildība par genocīda, tai skaitā PSRS vai nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma pret Latvijas Republiku un tās iedzīvotājiem, publisku noliegšanu, attaisnošanu, slavināšanu vai rupju noniecināšanu, «Apollo» informēja Saeimas «Nacionālās apvienības» (NA) frakcija.


NA uzskata, ka šāds KL panta paplašinājums ir nepieciešams un atbalstāms, jo uzsver tieši PSRS un nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda, kara nozieguma pret Latvijas Republiku un tās iedzīvotājiem publisku noliegšanu, attaisnošanu, slavināšanu vai rupju noniecināšanu. Likuma papildinājums noteiks, ka ar noziegumu pret mieru KL tiek aptverta arī bruņota agresija, ko īstenoja PSRS un nacistiskā Vācija.

«Taču ir jābūt skaidri noteiktai atbildībai, sodam par okupācijas fakta noliegšanu», uzsver Gaidis Bērziņš (NA). «Nedrīkst būt pieļaujama situācija, ka Latvijas skolās tiek atklāta PSRS okupāciju attaisnojošu materiālu izplatīšana, interneta vietnēs tiek popularizēti materiāli, kuros pausta nepatiesa informācija par Latvijai nozīmīgiem vēstures faktiem, taču Drošības policija (DP) norāda, ka kriminālprocess netiks uzsākts, jo regulējums neparedz ierobežojumus izglītības iestādēm pieņemt šādus materiālus. Tai pat laikā DP atzīst, ka skolās izplatītajos materiālos skolēniem tiek tendenciozi un sagrozīti skaidroti Latvijas nozīmīgi vēstures notikumi, kas nepārprotami vairo sabiedrības šķelšanos uzskatos par Latvijas valstiskuma pamatprincipiem. Šāda situācija ir nopietni jānovērš, it īpaši pašreizējā Krievijas īstenotās agresijas Ukrainā laikā.»

Agresija ir vienas vai vairāku valstu bruņotā spēka pielietojums pirmajiem pret citas valsts teritoriālo vienotību vai politisko neatkarību. Tas nozīmē, ka izšķiroši nav tas, vai bruņotas agresijas rezultātā ir vai nav notikusi reāla karadarbība starp valstu armijām, bet tas, ka bruņotas agresijas, t.i. bruņotā spēka pielietojuma rezultātā ir notikusi vēršanās pret valsts teritoriālo vienotību un politisko neatkarību.

Ievērojot minēto, ir atzīstams, ka Saeimas atbalstītajā KL 74.1 panta redakcijā ar noziegumu pret mieru tiek aptverta arī PSRS un nacistiskās Vācijas īstenotā agresija pret Latvijas Republiku un tās iedzīvotājiem, un ja tā tiek publiski noliegta, attaisnota, slavināta vai rupji noniecināta, tad personai pēc minētā KL panta iestāsies kriminālatbildība, uzsver NA.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Nacionālā apvienība, PSRS

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats