25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » 5000 Latvijas pedagogu iziet Rīgas ielās
5000 Latvijas pedagogu iziet Rīgas ielās
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 12. maijs 2014, 10:34
Šodien Latvijas izglītības darbinieki un zinātnieki piedalīsies protesta akcijās, pieprasot sava darba cienīgu samaksu. Premjerministres Laimdotas Straujumas mēģinājums pagājušās nedēļas nogalē atrunāt pedagogus no piketēšanas neguva nozares arodbiedrības atsaucību, un tā plānoto pasākumu neatcēla.


«Latvijas pedagogi kopā ar saviem kolēģiem no Lietuvas, Igaunijas, Polijas, arī no Briseles, kas ieradušies atbalstīt mūs, vienoti iestāsies par papildu valsts finansējumu nozarē, nodrošinot izglītībā un zinātnē strādājošajiem Eiropas Savienības līmeņa algas,» skaidro Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško. LIZDA neesot atkāpusies no prasības valdībai – kopā ar sociālajiem partneriem izstrādāt pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, ik gadu nodrošinot 10% pieaugumu. I. Mikiško atgādina, ka šobrīd valsts pedagogiem neapmaksā vidēji 18 stundas nedēļā, par padarīto paliekot parādā vidēji 341,28 eiro mēnesī, bet esošais finansēšanas modelis nauda seko skolēnam nenodrošina taisnīgu, motivējošu atalgojumu. Diemžēl jauna modeļa ieviešanai un pedagogu darba samaksas paaugstināšanai 2015.–2017. gada valsts budžeta projektā papildu līdzekļi nav paredzēti. To visu LIZDA pārstāvji esot atgādinājuši arī premjerministrei, tiekoties ar viņu un izglītības un zinātnes ministri Inu Druvieti piektdien, 9. maijā. Kā atzina I. Mikiško, saruna neesot bijusi viegla, un sākotnēji L. Straujuma ieteikusi vien pedagogiem kā inteliģentiem cilvēkiem būt pacietīgiem un saprast šābrīža situāciju un prioritāšu maiņu: «Izklausījās tas apmēram tā: esiet pacietīgi, neejiet gājienā, bet nekas jau nenotiks.» L. Straujuma arī norādījusi uz pensionāriem, kas atsaukušies uz viņas aicinājumu nerīkot protesta akcijas. Sarunas gaitā LIZDA pārstāvjiem tomēr izdevies pierādīt, ka gājiens un pikets netiek rīkots bez pamatojuma, un premjerministrei nācies atzīt, ka «tiešām ir slikti un ir jāmeklē risinājums». Tomēr LIZDA lielas cerības nelolo, jo izskatoties, ka patiesībā risinājuma nav, un atsaukšanās uz jaunajām politikas iniciatīvām tāda tukša politiska retorika vien ir. Izskatoties arī tā, ka dažādus samaksas modeļus gan izstrādās, bet galu galā paziņos, ka tiem jau nav naudas.

Pēc tikšanās ar nozares arodbiedrību Ministru prezidente preses pārstāvjiem teicās saprotam pedagogu izvirzītās prasības, gan aprādot, ka divas no tām jau tiekot risinātas, tas ir, pedagogu izdienas pensijas un jaunā darba samaksas modeļa izveide. I. Druviete uzsvēra, ka šā modeļa aprises būs iezīmētas jau maija beigās un jaunā sistēma stāsies spēkā no 2015. gada. «Esam nolīdzinājuši ne tikai iepriekšējo valdību parādu, bet arī strādājuši pie skaidras vīzijas par to, kādai skolotāju algai jābūt tuvākajā nākotnē, un tas tiks nodrošināts,» teica ministre, gan piebilstot – ja tas būs valsts budžeta iespējās, ņemot vērā arī starptautisko situāciju, raksta NRA.lv.

Jāatgādina, ka šodien pulksten 14 pedagogi un zinātnes darbinieki dodas protesta gājienā no Ministru kabineta ēkas – pa Brīvības ielu līdz Izglītības un zinātnes ministrijai, tad gar Finanšu ministriju līdz Doma laukumam, kurā no pulksten 15 līdz 16 plānots mītiņš. Tajā uzstāsies LIZDA biedri, Eiropas Izglītības darbinieku arodbiedrības (ETUCE) vadība. Uzaicināta runāt arī L. Straujuma, I. Druviete un finanšu ministrs Andris Vilks. Šobrīd premjerministre nav devusi skaidru atbildi par savu dalību, taču ministre apsolījusi uzrunāt sanākušos.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: LIZDA, pedagogi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats