24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Raidījums atklāj, kā SC izdevās uzvarēt Saeimas vēlēšanās
Raidījums atklāj, kā SC izdevās uzvarēt Saeimas vēlēšanās
Autors: Apollo.lv / 11. maijs 2014, 22:53
Pirms 11.Saeimas vēlēšanām «Saskaņas centrs» (SC) ir izmantojis Krievijas politehnologu pakalpojumus, kas varēja izmaksāt vairākus tūkstošus latu un šo sadarbību koordinēja partijas līderis Jānis Urbanovičs. SC līderis iepriekš norobežojās no Maskavas konsultantiem, taču tagad izrādās, ka tiem devis uzdevumus, svētdien vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga».


Partijām ir aizliegts pieņemt ziedojumus no ārvalstīm un par to draud pat cietumsods. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) trīs gadus ir veicis pārbaudi un nolēmis tomēr neierosināt kriminālprocesu, jo partiju finansēšanas pārkāpumi tika kriminalizēti tikai pēc Saeimas vēlēšanām.

«Nekā Personīga» rīcībā esošais KNAB lēmums liecina, kā pieredzējusī Krievijas firma palīdzēja SC Saeimas vēlēšanās.  

Lai palīdzētu SC, Latvijā togad ieradās seši cilvēki no Krievijas, kas pārstāv Maskavas pieredzējušāko sabiedrisko attiecību un politisko konsultāciju firmu «Nikkolo M». Tā savus pakalpojumus iepriekš sniegusi kā Borisa Jeļcina, tā Vladimira Putina administrācijai.

Galvenais kompānijas koordinators Latvijā «Nikkolo M» ģenerāldirektors Georgijs Gambašidze. Uzdevums – SC jāiegūst vismaz 30 mandāti parlamentā. Kampaņas mērķi - Rīga un Latgale. Divas nedēļas pirms vēlēšanām «Nekā personīga» pamanīja Maskavas viesus  Daugavpilī, kur viņi apmācīja partijas aģitatorus, kā pareizi strādāt gan ar krievu, gan latviešu vēlētājiem.

Maskavas konsultantu klātbūtnei SC kampaņā nebija jākļūst publiskai. KNAB rīcībā esošās sarunas liecina, ka pēc pārraidītās Daugavpils reportāžas, «Nikkolo M» konsultanti sāk ievērot izteiktu konspirāciju. Nevienu vārdā telefonsarunās nesauc. Arī Jāni Urbanovičs, kurš partijas cilvēkiem stādīja priekšā Gambašidzi, pa tiešo ar Maskavas viesiem cenšas nesazināties.

Krievijas politehnologi uzturas Urbanoviča «Baltijas Foruma» birojā līdzās Saeimai. Tomēr tikšanos ar SC līderi organizē ar starpnieku palīdzību. Iesaista SC jauniešus, konsultantus un deputātus. Urbanoviču sarunās sauc vai nu par  «Lielo» vai «Draugu». Maskavas speciālisti cenšas iegādāties mobilo telefonu datu bāzi, lai vēlēšanu dienā nosūtītu aicinājumu balsot  par SC, plānota arī strīdīga aģitācija pie iecirkņiem. Visām  darbībām tiek prasīts «drauga» jeb Urbanoviča saskaņojums  

Gambašidzes un Urbanoviča saruna 2011.gada 16.septembrī

GG Šeit es vēlreiz jūs traucēju.

JU Jā, jā

GG Mēs varam, jūs beidzot kaut ko izlēmāt? Varam vienkārši, ja naktīs strādās, varam uz Latgali paspēt.

JU Ai! (nopūšas)

GG Uz Rīgu un Latgali.

JU Rīgu nedrīkst taisīt! Strelku nevajag taisīt Rīgā.

GG Aha .Nu , tad viss, tad varam Latgalē un jau nezinu tur..

JU Nevajag to darīt. Es domāju, labāk vispārējo atsaukšanas signālu, nu , mēs te ļoti daudzus esam nobiedējuši.

GG Juridiski mēs esam ..

JU Es zinu! Kāds te sakars ar juridiski! Tā taču nav Krievija! Tā taču nav tiesa, tas ir pavisam cits gadījums. Mentalitāte. Mēs negribam provocēt, dod nevis juridisku, bet morālu iemeslu izolēt mūs. Saprotat?

GG Skaidrs!

JU Davaite, to atceļam!

GG Bet Latgali, ja uztaisīsim?

JU Nu, Latgale vēl būtu kā būtu, bet Rīgā nedrīkst. Sarunājuši?

GG Labi, sarunājuši labi!

JU Hallo?

GG Jūs saņēmāt īsziņu?

JU Īsziņas var sūtīt jebkurš jebkuram.

GG Ā-ā, lūk, pēdējā (smejas). Lūk, es tur, pirms manām jums atnāca īsziņa.

JU Jā, es redzēju!

GG Jā. Mēs to arī apturam?

JU Nē, to nedrīkst, nevajag, to cilvēki sūta cits citam, viss normāli.

GG Ja, normāli? Viss, lieliski.

JU Normāli, normāli. Galvenais, lai fotogrāfijas, es par fotogrāfiju. Nu, iela, cilvēks, krāsas - to nevajag. Bet tā, protams, vajag.

GG Jā, viss, skaidrs, paldies milzīgs.

Pakalpojumus apmaksāja kāds no Maskavas. Rēķinus sabiedrisko attiecību konsultanti saskaņoja ar Maskavu, savukārt Krievijas konsultantu uzturēšanās Latvijā izmaksā  vismaz 15 000 latu. Vēlēšanu dienā Gambašidze ar kādu Krievijā dalījās savā priekā par darba rezultātiem.

SC uzvara pietuvināja viņus varai tuvāk nekā jebkad agrāk. Arī eksprezidents Valda Zatlera izteikumi par tankiem lika noticēt, ka SC tiešām uzticēs vadīt kādas ministrijas.

Tomēr piepeši viss mainījās. Valda Dombrovska (V) valdību sastāda bez Urbanoviča vadītā spēka, un Zatlers pārstāj aizstāvēt SC. Tagad Izrādās, ka Krievija bija ieinteresēta sava cilvēka iecelšanā satiksmes ministra krēslā, un šīs nozares atbildību uzticot SC, pavērtos iespēja to kontrolēt.

Urbanovičs KNAB skaidrojas, ka nav Krievijas speciālistus meklējis. Tie uzplijušies paši un partija viņus padzinusi un nekādus pakalpojumu nav pieņēmusi. «Nekā personīga» Urbanovičš negribīgi min, ka līgumu ar «Nikkolo M» parakstīja, taču lauza.

Šiem vārdiem nav noticējis KNAB izmeklētājs. Pārbaudes lietā nav pierādījumu, ka «Nikkolo M» darbinieki būtu pametuši darbu pusratā un no Latvijas aizbraukuši. Gluži otrādi - Maskavas viesi turpināja palīdzēt SC un vēl vēlēšanu dienā viņi apsprieda vēlēšanu iznākumu.

Politiskajām partijām ir aizliegts saņemt naudu vai pakalpojumus no ārvalstīm. Šādos gadījumos nauda jāatmaksā atpakaļ. 2011.gada rudenī Saeima, tostarp SC deputāti nobalsoja, ka turpmāk par to draudēs arī kriminālatbildība. Grozījumi stājās spēkā oktobrī - divas nedēļas pēc tam, kad ar «Nikkolo M» palīdzību Saeimas vēlēšanās uzvarēja SC.

«Nikkolo M» cilvēkus KNAB uz pārrunām neaicināja. Viņi aizbrauca no Latvijas un pēc kādas brīvdomīgas grāmatas publicēšanas esot krituši Putina nežēlastībā. Krievijas firmas pakalpojumu iespējama saņemšana būtiski ietekmējusi Urbanoviča politisko karjeru, jo viņam pēc notikušā vairs nav piešķirta pielaide valsts noslēpumam.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Jānis Urbanovičs, Nekā personīga

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats