20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vismaz 1726 cilvēki var dzīvot ārpus aprūpes centriem
Vismaz 1726 cilvēki var dzīvot ārpus aprūpes centriem
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 15. aprīlis 2014, 11:34
Šodien valdība paredzējusi izskatīt Labklājības ministrijas ziņojumu par izmēģinājuma projektu valsts sociālās aprūpes centros, kura laikā pēc īpaši izstrādātas metodikas aprūpes centru klientus grupēja četros aprūpes līmeņos atbilstoši šo cilvēku funkcionālo traucējumu smaguma pakāpei.


Saskaņā ar ziņojumu pirmajam un otrajam aprūpes līmenim atbilst 1726 cilvēki, kuri ir spējīgi organizēt savu dzīvi patstāvīgi vai ar nelielu atbalsta personāla palīdzību, raksta NRA.lv.

Projekta laikā izvērtēta 4377 sociālās aprūpes centru klientu situācija. Pirmajā aprūpes līmenī bija 416 cilvēki, un saskaņā ar ekspertu rekomendāciju šīs personas ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem, kā arī redzes traucējumiem var būt sagatavotas patstāvīgai dzīvei ārpus aprūpes centra, uzlabojot viņu saskarsmes prasmes. Otrajā līmenī ierindoti 1310 cilvēki – eksperti atzinuši, ka arī šo cilvēku funkcionalitāte nav traucēta, pie noteiktiem finansiāliem un ekonomiskiem nosacījumiem, uzlabojot cilvēku neatkarīgas dzīves prasmes, viņi ir spējīgi organizēt savu dzīvi paši vai ar nelielu atbalsta personāla palīdzību. Trešajā aprūpes līmenī ir 1415 pansionātu iemītnieki, kuriem ir nepieciešama regulāra speciālistu palīdzība, savukārt ceturtajā līmenī iekļauti 1236 cilvēki, kuriem nepieciešama nepārtraukta aprūpe un 24 stundu uzraudzība.

Eksperti arī secināja: pašlaik valsts aprūpes centros nav bērnu ar pirmās vai otrās aprūpes līmeni. No 40 apsekotajiem bērniem 26 bērniem bija ceturtais, pārējiem trešais aprūpes līmenis. Eksperti rekomendē: bērniem, kuri atrodas centros, iespējami īsākā laikā jāatrod piemērotākā alternatīvā aprūpe, lai nodrošinātu bērna fizisko un psihoemocionālo attīstību, ko pansionātā nevar nodrošināt. Diemžēl rekomendāciju ieviešanai papildu nauda nav piešķirta, tāpēc darbs turpināsies, izmantojot piešķirto finansējumu, pie pakalpojuma kvalitātes uzlabošanas.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: aprūpes centri, Labklājības ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats