19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vienotībai vēl jāpierunā principiālie talsenieki
Vienotībai vēl jāpierunā principiālie talsenieki
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 14. aprīlis 2014, 11:56
Vienotībai parakstot sadarbības līgumus ar reģionālajām partijām, pašā pēdējā brīdī no potenciālajiem sešiem partneriem viens – Talsu novada attīstībai nobremzēja un līgumu parakstīt svinīgajā Vienotības domes sēdē atteicās.


Viens no iemesliem, taču ne vienīgais, esot vēlme Kurzemes vēlēšanu reģiona Vienotības listē iekļaut arī savus kandidātus, kam Vienotība nav piekritusi.

«Savu kandidātu iekļaušana sarakstā ir tikai viens no iemesliem. Nav skaidrības arī par citiem jautājumiem, kā notiktu sadarbība, jo nākamais periods – četri gadi pēc vēlēšanām ir pietiekami ilgs laika posms, lai līgumu neparakstītu tikai ķeksīša dēļ,» NRA.lv saka Talsu novada attīstības līderis Aldis Vilsons. Viņš skaidro, ka sarunas ar Vienotību joprojām turpinoties un līgums, visticamāk, tiks pabeigts.

Atzīst kļūdas

Šī nav pirmā reize, kad Vienotībai neizdodas pilnībā realizēt savas ieceres par labēji centrisko spēku apvienošanu zem sava karoga. Līdzīgi tas notika arī pirms pašvaldību vēlēšanām pērn, kad Vienotībai muguru pagrieza Reformu partija, kas nebija mierā ar sev atvēlētajām vietām un to skaitu vienotajā sarakstā Rīgai.

Protams, saprast Vienotību nav grūti, jo tā ilgstoši bijusi varas partija un guvusi neaizstājamu pieredzi, strādājot valdībā, un tikpat svarīgo atpazīstamību un atbalstu vēlētāju vidū. Uz šāda fona izdāļāt uz viņu platformas būvēta politiskā spēka iespējamos mandātus nebūtu apdomīgi.

Uzrunājot domes sēdē klātesošos, Vienotības priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa gan atzina, ka līdz šim viņas vadītā partija sava ego dēļ pieļāvusi daudzas kļūdas, taču, nenosaucot vārdā nevienu reģionālo politisko spēku, tā aicināja arī tos atmest savas merkantilās intereses un rīkoties visas valsts vārdā, nevis savu interešu dēļ.

Valmierai izdevīgi

«Kopdarbība un spēku apvienošana liecina par Latvijas politiķu briedumu un atbildīgumu, kas šodien Latvijas sabiedrībai ir nepieciešams vairāk nekā jebkad agrāk [..]. Mēs viens otram esam vajadzīgi, jo viens otru papildinām un stiprinām,» atgādinot par nepieciešamību centriski labējiem politiskajiem spēkiem apvienoties, teica arī Vienotības domes priekšsēdētāja Sandra Kalniete.

Problēmas ar līguma nosacījumiem pavisam noteikti nav aktuālas Valmierai un Vidzemei, kuru pārstāvošais Valmieras pašvaldības mērs Inesis Boķis, visticamāk, tiks iekļauts Vienotības Vidzemes vēlēšanu reģionā ar otro numuru, piekāpjoties vien pašreizējai premjerministrei Laimdotai Straujumai. Uzrunājot klātesošos Vienotības un reģionālo partiju biedrus, viņš apliecināja, ka sadarbība ar varas partiju ir svarīga katrai pašvaldībai un šis ir lielisks veids, kā reģionu intereses aizstāvēt valsts mērogā.

Arī citi reģionu pārstāvji uzsvēra – sadarbības līgums ar Vienotību tiem dod cerību, ka sadarbība starp Saeimu un pašvaldībām gūs jaunu kvalitāti un turpmāk kopīgu interešu un ideju realizēšana tiks veikta, sēžot pie viena galda, nevis «vienas bļodas».

Sadarbība arī Eiropā

Parakstot vienošanos, partijas kļūst par stratēģiskiem partneriem, paredzot sadarbību 12. Saeimas vēlēšanu periodā un visā tās pilnvaru laikā un saskaņotu rīcību arī 8. Eiropas Parlamenta vēlēšanās un visā tā sasaukuma periodā.

Partiju kopīgs mērķis ir stabilas labēji centriskas valdības koalīcijas izveide pēc 12. Saeimas vēlēšanām, kas balstīta uz ekonomiskās izaugsmes, stingras fiskālās atbildības, ilgtspējas, sociālās solidaritātes, līdzsvarotas reģionālās attīstības principiem, teikts parakstītajā sadarbības līgumā.

Vienošanās arī paredz viedokļu saskaņošanai un labāko rīcībpolitikas risinājumu izstrādāšanai izveidot Reģionālās attīstības padomi, kuras kompetencē būs kopīgas nostājas formulēšana reģionālās attīstības jautājumos. Padomē pēc savstarpējas vienošanās var tikt pieaicināti citu reģionālo partiju pārstāvji.

Vienošanos par sadarbību parakstīja Vienotības priekšsēdētāja S. Āboltiņa, Jēkabpils reģionālās partijas valdes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, partijas Kuldīgas novadam valdes priekšsēdētāja Inga Bērziņa, partijas Ogres novadam valdes priekšsēdētājs Edvīns Bartkevičs, partijas Tukuma pilsētai un novadam valdes priekšsēdētājs Juris Šulcs, kā arī partijas Valmierai un Vidzemei valdes priekšsēdētājs Jānis Baiks.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Talsi, Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats