19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Šveices advokātu tur aizdomās par miljonu piesavināšanos
Šveices advokātu tur aizdomās par miljonu piesavināšanos
Autors: Ritums Rozenbergs / NRA.lv / 11. aprīlis 2014, 15:17
Argumentējot ar konkrētiem faktiem, Līga Lemberga Rīgas apgabaltiesai tā dēvētajā Lemberga prāvā pauda aizdomas, ka prokuroru izvēlētais arestētās mantas glabātājs Šveices advokāts Rudolfs Meroni varētu būt piesavinājies miljonus vērtos dažādu ārvalstu uzņēmumu aktīvus.


L. Lemberga tiesas zālē nolasīja rakstveida liecību, kurā cita starpā pieminēja: «Vēlos liecināt, ka advokāts Rudolfs Meroni un viņa pārvaldībā esošā kompānija Eurocom ilgus gadus ir viens no pārvaldniekiem vairākās ārzemju kompānijās, kurās es esmu labuma guvēja. Man ir pamats apšaubīt Rudolfa Meroni godīgumu. Kopš 2006. gada advokāts Meroni nav sniedzis nekādas atskaites. Pieļauju, ka advokāts Rudolfs Meroni aktīvus, kuros es jebkad esmu bijusi labuma guvēja, ir piesavinājies, jo esmu sūtījusi advokātam Meroni pieprasījuma vēstules ar lūgumu sniegt man informāciju par uzņēmumiem, kuros esmu beneficiāre, bet advokāts Meroni vai nu man vispār nav uzskatījis par vajadzību atbildēt, vai ir atbildējis ar pretjautājumiem.»

Piemēram, L. Lemberga 2012. gada 12. aprīlī R. Meroni un viņa advokātu birojam Meroni&Schmidt adresējusi vēstuli ar lūgumu sniegt informāciju par advokātu biroja un arī paša R. Meroni pārvaldījumā vai valdījumā esošajiem viņai, L. Lembergai, piederošajiem aktīviem uz 2011. gada 31. decembri. Vēstulē L. Lemberga norādījusi, ka ziņas par viņai piederošajiem aktīviem ir svarīgas, jo atbilstoši Latvijas Republikas likumdošanai viņai jādeklarē mantiskais stāvoklis, raksta NRA.lv.

Pēc tam L. Lemberga R. Meroni un viņa birojam adresējusi vēstuli 2012. gada 11. jūnijā, kurā atkārtoti lūgusi nosūtīt «pēdējo Jūsu rīcībā esošo informāciju par maniem vispasaules aktīviem, kuri atbilst iepriekš norādītajai definīcijai (visa manta, attiecībā uz kuru man ir tiešas vai netiešas varas tiesības to atsavināt vai rīkoties ar to)».

2012. gada 26. jūnijā R. Meroni atbildējis L. Lembergai ar pretjautājumiem: «Pamatojoties uz kādām juridiskām attiecībām, ja tādas pastāv, Jūs esat iesniegusi pieprasījumu?»; «Lūdzu norādiet aktīvus, lietu pa lietai, uz kuriem Jūs atsaucaties savā vēstulē un uz kuriem Jūsu ieskatā Jums ir tiesības, lai mēs varam uzsākt nepieciešamo pārbaudi»; «Lūdzu izskaidrojiet, vai Jūs jebkad esat izpildījusi kādas finanšu saistības, kas attiecas uz jebkādu potenciālu līgumu, pamatojoties uz kuru Jūs esat iesniegusi pieprasījumu».

L. Lemberga nebūt nav pirmā persona, kura vērsusi Rīgas apgabaltiesas uzmanību uz R. Meroni rīcības visatļautību. 2012. gada janvārī miljonārs Olafs Berķis tiesai pauda savu viedokli par R. Meroni darbībām, kuras, viņaprāt, mazina Ventspils uzņēmumu vērtību un ved tos uz maksātnespēju: «Tiek veiktas ļoti dīvainas darbības. No akciju sabiedrības Latvijas naftas tranzīts mēģina pārskaitīt 29 miljonus nez kāpēc uz savu [domāts R. Meroni] personīgo kontu.» Liecinieks tiesā norādīja, ka zaudējumi tiek nodarīti arī akciju sabiedrībai Ventbunkers. «Pēdējo divu gadu laikā no akciju sabiedrības Ventbunkers ar Rudolfa Meroni tiešu līdzdalību ir izņemts apmēram 4–4,5 miljoni eiro, tajā skaitā 800 000 eiro pārskaitot uz sev piederošo, savā pārvaldībā esošu kompāniju Eurocom un apmēram 3 miljonus eiro uz Eurocom simtprocentīgi piederošu Latvijā reģistrētu meitasuzņēmumu SIA Airtech. Būs prasība pret akciju sabiedrību Ventbunkers vismaz padsmit miljonu apmērā no kompānijas Ventako, kurai nodarīti zaudējumi saistībā ar kravu pārkraušanu,» tiesai klāstīja liecinieks O. Berķis.

Pēc O. Berķa teiktā, arestētās mantas pārvaldītājs savā darbībā plātoties ar valsts piešķirtām pilnvarām un tādējādi panākot pats sevis iecelšanu Ventspils uzņēmumu vadošajos amatos, kas viņam vienkāršojot stratēģiski svarīgu lēmumu pieņemšanu par šo uzņēmumu attīstību, piemēram, lēmuma pieņemšanu par pārkraušanas līnijas slēgšanu, kas būtiski mazina R. Meroni pārraudzībā esošo uzņēmumu vērtību.

Būtiskas šaubas par R. Meroni godīgumu pērnā gada vasarā pauda Anglijas tiesa. Tā pat iecēla savu administratoru daudzu miljonu biznesa aktīviem, kuri tiek uzskatīti par Aivaram Lembergam pastarpināti piederošiem, kurus ar prokuroru, SAB darbinieku un tiesnešu labvēlību pārvalda R. Meroni. Anglijas tiesas lēmumā bija lasāms, ka R. Meroni esot mēģinājis 285 miljonus ASV dolāru vērto akciju sabiedrības Ventbunkers kontrolpaketi pārdot par 30 miljoniem eiro. Tiesas lēmumā bija teikts: «Dr. Meroni, Šveices advokāts ar daudzu gadu pieredzi, kurš laika posmā no 2011. līdz 2012. gadam bija Ventbunkera padomes priekšsēdētājs un kurš izveidoja struktūru, kuras ietvaros piecas personas turēja savus ieguldījumus Ventbunkerā, ir piedāvājis Stepanova kungam nopirkt to, ko Meroni ir nosaucis par kontrolpaketi.»

Analizējot šī darījuma likumību, britu tiesnesis Kristofers Klārks spriedumā bija ietvēris savu izbrīnu par R. Meroni rīcības visatļautību: «Man ir grūti saskatīt, uz kāda pamata viņš piedāvāja pārdot aktīvus, kas viņam nepieder, un kāpēc viņš to darīja.»


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aivars Lembergs, Līga Lemberga, Rudolfs Meroni

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats