25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Bijušais premjera padomnieks bīstas atklātības
Bijušais premjera padomnieks bīstas atklātības
Autors: Uldis Dreiblats, Ritums Rozenbergs / NRA.LV / 10. aprīlis 2014, 11:20
Bijušā premjera Valda Dombrovska bijušais padomnieks finanšu jautājumos, SIA Deloitte Latvija partneris un valdes loceklis Igors Rodins liecību sniegšanai tā dēvētajā Lemberga prāvā pieprasīja slēgto tiesas sēdi.


Pēc apspriešanās tiesa lūgumu apmierināja, un NRA.lv pārstāvi izraidīja no tiesas zāles.

Auditorkompānijas līdzīpašnieks savu lūgumu tiesai pamatoja ar nepieciešamību sargāt Deloitte klientu komercnoslēpumus, jo, atbildot uz jautājumiem, viņam nākšoties nosaukt Deloitte klientus.

I. Rodins tiesas sēdei bija pamatīgi sagatavojies, par ko liecināja kaut vai tas, ka viņš tiesā ieradās kopā ar diviem juridiskās palīdzības sniedzējiem, zvērinātiem advokātiem. Viņš paziņoja, ka ir sagatavojis rakstveida liecības, kuras viņš gatavs nolasīt tikai slēgtā tiesas sēdē.

I. Rodina bailes no atklātības atbalstīja prokurors Juris Juriss, turpretī zvērināts advokāts Jānis Rozenbergs uzsvēra, ka nav pamata slepenībai, jo Deloitte klientu vārdi jau minēti krimināllietas materiālos un vairākkārt saukti atklātajās tiesas sēdēs, pratinot citus lieciniekus.

Tiesa sākumā noraidīja I. Rodina un J. Jurisa vēlmi pratināt slēgtā sēdē, norādot, ka lems par to atkārtoti, ja radīsies jautājumi, kuri patiešām skars komercnoslēpumu. Jau pirms pirmā jautājuma uzdošanas J. Juriss paziņoja, ka viņa vēl neuzdotajā jautājumā iekļauts komercnoslēpums – Deloitte klientu vārdi. «Vai tad tas ir noslēpums?» neizpratnē izsaucās tiesas sastāva priekšsēdētājs Boriss Geimans. Tad darbā metās I. Rodina juridiskās palīdzības sniedzēji, stāstot, cik tas viss ir liels komercnoslēpums, līdz tiesnesis B. Geimans padevās un Neatkarīgā tika izraidīta no tiesas zāles.

I. Rodina vēlme rūpēties par klientu uzticēto ziņu konfidencialitāti, lūdzot slēgtu tiesas sēdi, būtu respektējama un nebūtu Neatkarīgās atspoguļošanas vērta, ja vien I. Rodins un viņa vadītā Deloitte būtu arī iepriekš nelokāmi sargājusi savus klientus un viņu noslēpumus. Tomēr jāatgādina, ka jau 2009. gadā, sākot šķetināt apsūdzības apgalvojumu pinekļus t.s. Lemberga lietā, atklājās, ka I. Rodina vadītā Deloitte labprātīgi Latvijas Ģenerālprokuratūrai ir nodevusi divu Deloitte Latvijas filiāles nu jau bijušo darbinieku – Jāņa Zelmeņa un Vitas Libertes – datoru cietos diskus, elektronisko saraksti ar klientiem un citus dokumentus elektroniskā formā. No prokuratūrai nodotās Deloitte klientu konfidenciālās informācijas prokurori tikai divus dokumentus pievienojuši pašlaik tiesā izskatāmās krimināllietas materiāliem. Pārējā dokumentu masa noslēpta citos kriminālprocesos, kuros, kā noprotams no dažādu liecinieku liecībām, vēl šobrīd intensīvi tiek pratinātas dažādas personas. Aizstāvības puse jau sen lūdza šos Deloitte materiālus izprasīt no Ģenerālprokuratūras, tomēr šis lūgums nav izpildīts.

Savukārt advokāts J. Zelmenis tiesā liecināja, ka visas savas darbības, visus auditorfirmas izstrādātos dokumentus, padomus un ieteikumus stingri saskaņojis ar savu priekšnieku I. Rodinu. Abi kopā ar I. Rodinu Deloitte birojā Rīgā arī pieņēmuši un konsultējuši Ventspils kompāniju vadītājus un Šveices advokātu Rudolfu Meroni. Līdz ar to uzdot J. Zelmeni par «slikto», bet I. Rodinu par «labo» padomdevēju nav nekāda pamata.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aivars Lembergs, Deloitte, Igors Rodins, tiesa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats