19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Beidzot gatavi runāt par izmaiņām uzturēšanās atļauju sistēmā
Beidzot gatavi runāt par izmaiņām uzturēšanās atļauju sistēmā
Autors: Ilze Veģe / NRA.lv / 8. aprīlis 2014, 10:57
Lai gan partija Vienotība jau ilgāk nekā gadu ir centusies novilcināt uzturēšanās atļauju sistēmas atcelšanu, tomēr notikumi Ukrainā ir bijuši pietiekami nopietns iegansts, lai nevarētu kārtējo reizi noairēt Nacionālās apvienības ierosmi.


Koalīcija vakar ir panākusi vienošanos par to, ka atsevišķos gadījumos valdībai varētu tikt piešķirtas tiesības pārtraukt uzturēšanās atļauju tirgošanu konkrētu valstu pilsoņiem. Lai gan konkrētas šīs ieceres aprises vēl nav zināmas, tomēr koalīcijas padomē neviens no partneriem nav pret to strikti iestājies. Tādējādi atbildīgajām ministrijām būtu jāapkopo visi ar šo ierosmi saistītie viedokļi un jāsagatavo attiecīgi piedāvājumi izmaiņām likumdošanā.

Tiesa, Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars uzskata, ka koalīcijas piekrišana apspriest iesniegto piedāvājumu esot tikai pats sākums, jo iepriekšējā pieredze liecina – uzturēšanās atļauju tēma politiskajā vidē raisa plašas diskusijas un diametrāli pretējus viedokļus, kam nereti ir ļoti grūti rast kompromisu.

Tikmēr ekonomists Pēteris Strautiņš sarunā ar NRA.lv norāda, ka jautājums par uzturēšanās atļauju sistēmas atcelšanu nav viennozīmīgs un uz to nevarot raudzīties tikai no vienas – politiskās vai ekonomiskās – puses. «Šobrīd uzturēšanās atļauju jautājums ir ļoti jūtīgs, pat simbolisks, tāpēc maz ticams, ka politiķiem izdosies no tā izvairīties. Turklāt, raugoties uz šo tēmu ilgtermiņā, pašreizējā sistēma ir drīzāk kaitīga nekā vēlama. Ārvalstnieku interese par īpašumu iegādi Latvijā sadārdzina nekustamā īpašuma tirgu vietējiem pircējiem. Kamēr Latvijas iedzīvotāji bija pasīvi, šāda lietu kārtība nevienu īpaši netraucēja. Taču ar laiku pašmāju iedzīvotāju interese par īpašumu iegādi pieaugs, un tad uzturēšanās atļauju programma būtu jāsamazina,» bija pārliecināts eksperts.

Kā zināms, Visu Latvijai!Tēvzemei un Brīvībai/LNNK izteica aicinājumu koalīcijas partneriem dot valdībai tiesības uz laiku apturēt termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanu Krievijas pilsoņiem par nekustamā īpašuma iegādi Latvijā. Šā brīža redakcija paredz, ka Ministru kabinets «valsts apdraudējuma novēršanas un pārvarēšanas nolūkos var uz laiku līdz vienam gadam apturēt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu vienas vai vairāku trešo valstu pilsoņiem». Apturēšana var tikt piemērota attiecībā uz termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu arī par nekustamā īpašuma iegādi. Priekšlikums arī paredz, ka vajadzības gadījumā termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas apturēšanu var pagarināt.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Pēteris Strautiņš, Raivis Dzintars, TUA

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats