28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Spaisa apkarotāji izmanto arī neatļautus paņēmienus
Spaisa apkarotāji izmanto arī neatļautus paņēmienus
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 7. aprīlis 2014, 10:45
Izmanto arī neatļautus paņēmienus. Hakeri brīvdienās izplatījuši paziņojumu, ka uzlauzuši kādu no Latvijas spaisa tirgošanas vietām internetā un tur pieejamos klientu datus izsūtījuši medijiem.


«Tas nav saistīts ar mums,» uzreiz uzsver kustības Stop drugs izveidotājs Sandris Bergmanis. Pārsteigts gan viņš neizklausās un pieļauj, ka tādā veidā atsevišķi cilvēki, spaisa apkarotāji, cīnās pret šo sērgu. Tāpat kā sintētiskā nāve, arī tās apkarotāji pārņem visu Latviju.

«Katrs izpaužas, kā grib. Varbūt viņi domā, ka nobiedēs. Iespējams, nobiedēs, ja spaisa pircēji sapratīs, ka radinieki, māte, tēvs uzzinās. Bet personas datus likums neļauj izplatīt,» saka S. Bergmanis. Viņš norāda, ka šonedēļ Stop drugs aktīvisti atkal dosies reidos – tramdīt psihoaktīvo vielu tirgoņus, bet neatklāj, kad un kur tas notiks.

Pašlaik nav iespējams pārliecināties par to, vai hakeru iegūtie personu dati patiešām izsūtīti vēl kādam. Papētot vienu šādu interneta tirgotavu, tās mājaslapā norādīts, ka darījumi notiek caur internetveikalu un obligāti jānorāda pareizs vārds, uzvārds, adrese, telefona numurs un epasts. Un piebilde – «šie dati nepieciešami kurjeram, lai nodrošinātu piegādi, pretējā gadījumā prece var netikt piegādāta». Savukārt hakeri paziņojuši, ka spaisa tirgotāju mājaslapu turpinās graut un graut, līdzko tā tiks atjaunota, raksta NRA.lv.

S. Bergmanis šo hakeru aktivitāti sīkāk nekomentē, vien noteic, ka viens no kustības uzdevumiem jau ir izpildīts – pievērst sabiedrības uzmanību daudzus gadus ilgušajai problēmai. Stop drugs kustība ir izplatījusies Latvijā, un tās iniciatori palīdz spaisa pretiniekiem tikt galā ar narkobodelēm. «Mēs meistarklasēs parādām, kā jādara,» saka S. Bergmanis. Piemēram, Daugavpilī. «Tur bija kāda točka, mēs aizbraucām un aizvērām. Pēc trim mēnešiem atkal atvērās. Mēs brauksim atkal.» Kad sākuši cīnīties pret spaisa bodītēm, «nedomāju, kas tas iegūs tādu ažiotāžu», viņš noteic. Un neslēpj ironiju: «Tagad ir loģiski, ka iznākumam ir jābūt. Nu visi saskrēja, kas agrāk teica, ka tā ir utopija, vēja dzirnavas, ka trakie sportisti kaut ko uzsākuši. Tagad no tribīnes paši par to kliedz. Laurus viņi grib plūkt. Mēs pierādījām, ka to var izdarīt, ka nekāda utopija tā nav.» Par pierādījumu noder Jūrmala. Tur spaisu atklāti vairs netirgojot. Bijušas piecas točkas, ko kustības aktīvisti kopā ar vietējiem policistiem izsvēpējuši. Tagad tirgotāji nolīduši pagrīdē, bet tas nepalīdzot – arī konspiratīvās tirgotavas tiekot uzietas un likvidētas. Līdzīgi notiks Rīgā, brīdina S. Bergmanis. «Kad aizvērs legālās bodītes, mēs vērsim ciet nelegālās. Jo to spaisu, kas Latvijā jau ir ievests, mēģinās realizēt, tas ir skaidrs.»

Pīpējamo sintētisko augu maisījumu pretinieki beidzot ir sadzirdēti arī Saeimā. Vispirms ar likuma burtu un spēku tika ieviesta šo narkotiku pagaidu apkarošanas sistēma, pēc tam – noteikta kriminālatbildība par sintētisko kanabinoīdu pārdošanu atsevišķos gadījumos. «Bet ar to vēl nebeigsies. Kad jebkuru psihoaktīvo vielu konstatēs, tad bodīti aizklapēs ciet,» topošos likuma grozījumus komentē Stop drugs līderis. Pašlaik tiek gatavoti jauni likuma grozījumi, kurus darba grupa plāno iesniegt izskatīšanai Saeimā jau šomēnes. S. Bergmanis gan ir piesardzīgs un pieļauj, ka tik ātri diezin vai izdošoties vienoties visām ieinteresētajām pusēm. Spriežot pēc viņa novērojumiem, «neviens negrib uzņemties lieku darbu, labi, ja līdz Saeimas brīvdienām tiksim galā».


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Sandris Bergmanis, spaiss, Stop drugs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats