16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ušakovs karalim rāda Rīgas bioloģiskās attīrīšanas iekārtas
Ušakovs karalim rāda Rīgas bioloģiskās attīrīšanas iekārtas
Autors: Daiga Stokenberga / NRA.LV / 28. marts 2014, 11:35
Zviedrijas karaļa Kārļa XVI Gustava valsts vizītes laikā Latvijā ceturtdien karalis kopā ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu apmeklēja Rīgas bioloģiskās attīrīšanas staciju Daugavgrīvā.


Notekūdeņu attīrīšanas stacijas apmeklējuma iniciators ir Zviedrijas karaļnams, jo karalis Kārlis XVI Gustavs ir ieinteresēts vides jautājumos, tostarp Baltijas jūras piesārņojuma samazināšanā un atveseļošanā. Nils Ušakovs karali informēja, ka attīrīšanas iekārtas ir mūsdienīgas un videi drošas – tās atrodas tiešā trīs upju un Rīgas jūras līča tuvumā, bet neatstāj paliekošu iespaidu uz vidi. Vakarbuļļu pludmale ir ļoti populāra rīdzinieku atpūtas vieta, un tai ir piešķirts Zilā karoga statuss, kas apliecina tās piemērotību atpūtai gan no ekoloģiskā, gan labiekārtojuma viedokļa, raksta NRA.lv.

«Ar ceļiem mums nav īsti labi, bet ar attīrīšanas iekārtām viss ir vislabākajā kārtībā. Var teikt, ka tas ir labs paraugs – kā organizēt notekūdeņu attīrīšanu. Mēs esam viens no līderiem starp visām deviņām valstīm, kas atrodas Baltijas jūras krastos, un mums nav par ko kautrēties. Drīzumā tiks pabeigts bioloģisko attīrīšanas iekārtu rekonstrukcijas pēdējais posms, kas aizsākās 2011. gadā un kopumā izmaksā turpat 11 miljonus eiro, kas tiek veikts, izmantojot pašvaldības uzņēmuma līdzekļus. Atzīmēšu, ka pirmajai rekonstrukcijai 1998. gadā līdzfinansējumu 3 miljonu eiro apmērā mums piešķīra tieši Zviedrija. Tagad mēs esam attīstījušies un varam turpināt attīrīšanas iekārtu pilnveidošanu par savu naudu, bet toreiz zviedru atbalsts mums bija ļoti svarīgs.»

Katru dienu uz attīrīšanas iekārtām karaļi nebrauc, tāpēc arī SIA Rīgas ūdens bioloģisko attīrīšanas iekārtu darbiniekiem šādas vizītes organizēšana šķita ļoti atbildīgs uzdevums. Viena lieta ir uzņemt bērnu vai citu interesentu grupu ekskursijas, bet pavisam cits uzdevums ir sagatavot objektu raksturojošu precīzu un īsu prezentāciju, kas Zviedrijas karalim dotu pilnvērtīgu ieskatu par redzēto. SIA Rīgas ūdens Bioloģisko attīrīšanas iekārtu Daugavgrīva vadītājs Māris Zviedris informē: «Karalis ir patīkami pārsteigts par to, kā mainījusies Rīga kopš viņa iepriekšējās vizītes, un arī šajā objektā redzēto viņš vērtē pozitīvi. Karalis izteica gandarījumu, ka Latvija kopā ar pārējām Baltijas jūras valstīm sasniedz izvirzītos mērķus, kas kopumā uzlabos Baltijas jūras ekoloģisko stāvokli.»

***

UZZIŅAI

• SIA Rīgas ūdens bioloģiskā attīrīšanas stacija Daugavgrīva nodota ekspluatācijā 1991. gadā. No 1998. gada līdz 2001. gadam veikta

rekonstrukcija, kuras realizācijai SIA Rīgas ūdens no Zviedrijas valdības saņēma dāvinājumu 34,4 miljonu Zviedrijas kronu apmērā. Pašlaik noslēguma fāzē ir rekonstrukcijas projekts, kurš tika aizsākts 2011. gadā. Rekonstrukcijas mērķis – samazināt fosfora un slāpekļa daudzumu attīrītajos notekūdeņos, kā to nosaka ES likumdošana.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Kārlis XVI Gustavs, Nils Ušakovs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats