20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Cilvēki negrib. Ko teiks Eiropa?
Cilvēki negrib. Ko teiks Eiropa?
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 26. marts 2014, 11:47
Ekonomikas ministrijas (EM) rīkotā aptauja apliecinājusi, ka Latvijā iedzīvotāju vairākums nevēlas pāreju uz ikgadējo vasaras laiku un pēc tam – atgriešanos savā laika joslā rudenī.


Šonedēļ gan viss paliks pa vecam – naktī no sestdienas uz svētdienu, precīzāk, 30. martā pulksten 3.00, pulksteņa rādītāji būs jāpagriež vienu stundu uz priekšu. Miegam būs par stundu mazāk, raksta NRA.lv.

Iespējams, arī turpmāk pulksteni divreiz gadā turpināsim grozīt, jo Eiropas Komisija jau 2007. gadā rīkoja aptauju par vasaras laika ietekmi uz tautsaimniecību. Arī nesenējās aptaujas iniciatore ir Eiropas Komisija. Iepriekšējā reizē Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iedzīvotāju aptaujā uzvarēja viedoklis, ka pulksteņa grozīšana pavasarī un vēlā rudenī ir nepieciešama. Ja šogad 28 ES valstu iedzīvotāji teiks to pašu, tad Latvijas viedoklis paliks mazākumā. Pāreja atpakaļ no vasaras laika notiks šā gada 26. oktobrī pulksten 4.00 (naktī no sestdienas uz svētdienu), kad pulksteņa rādītāji būs jāpagriež par vienu stundu atpakaļ.

EM aptaujā piedalījās vairāk nekā 6000 respondentu, no kuriem vairāk nekā divas trešdaļas teikuši nē pārejai uz vasaras laiku. Līdz šim gan cilvēki tikuši pārliecināt ar dažādiem argumentiem, piemēram, ka vasaras laiks ļauj taupīt elektroenerģiju un labvēlīgi ietekmē tautsaimniecību vai ka samazinās ceļu satiksmes negadījumu un noziegumu skaits. Un ziemeļvalstīs dzīvojošajiem gaismas papildu stunda varot samazināt depresīvas izjūtas. Savukārt vasaras laika pretinieki apelē pie veselības, emocionālās labsajūtas un bioloģiskās labsajūtas. Tiek arī uzsvērts, ka pāreja uz vasaras laiku cilvēkiem rada īslaicīgas problēmas. Tas varētu ietekmēt viņu emocionālo labsajūtu, pašsajūtu, darba spējas. Citi atkal iebilst, ka pa šo laiku, kopš Latvijā 1981. gadā sākās pāreja uz vasaras laiku, organisms jau esot pieradis pie vienas stundas pielikšanas vai atņemšanas miegam.

Tomēr pavasarī un rudenī pulksteņa rādītājus stundu uz priekšu un atpakaļ griež vairāk nekā 70 pasaules valstu iedzīvotāji, informē EM. ES pāreju uz vasaras laiku nosaka Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva 2000/84/EK par noteikumiem attiecībā uz vasaras laiku. Pāreju uz vasaras laiku un atpakaļ Latvijā nosaka Ministru kabineta noteikumi nr. 1010 Par pāreju uz vasaras laiku.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ekonomikas ministrija, vasaras laiks

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats