24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Partiju pārkāpumi četru tūkstošu eiro vērtē
Partiju pārkāpumi četru tūkstošu eiro vērtē
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 13. marts 2014, 17:06
No 52 partijām, kas piedalījās pērnā gada pašvaldību vēlēšanās, 24 pārkāpušas partiju finansēšanas noteikumus, bet 20 partijām pārkāpumi bijuši pietiekami nopietni, lai sauktu tās pie administratīvās atbildības, piemērojot naudas sodus.


Starp likuma pārkāpējiem ir ne tikai reģionos startējušās partijas, bet arī lielās politikas haizivis – Vienotība, Zaļo un zemnieku savienība, Nacionālā apvienība un Saskaņas centrs.

Tiesa, partiju pieļautie pārkāpumi un līdz ar to piemērotie naudas sodi ir salīdzinoši niecīgi, jo to kopējais apjoms nesasniedz pat četrus tūkstošus – 3879,18 eiro. Piemēram, Nacionālajai apvienībai piemērots 200 eiro liels naudas sods, jo partijas izdevumi par reklāmas izvietošanu nav norādīti attiecīgā deklarācijas ailītē un partija nav norādījusi priekšvēlēšanu izdevumus 5,5 tūkstošu latu apmērā.

Pie 150 eiro liela naudas soda tikusi arī Latvijas Zemnieku savienība (LZS), jo tā nav uzrādījusi visus saņemtos ziedojumus un uzrādījusi visus izdevumus. LZS tikusi arī pie papildu soda, jo pārkāpumus pieļāvusi arī tajās pašvaldībās, kurās startēja kopā ar Latvijas Zaļo partiju apvienībā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). Tā arī neesot deklarējusi visus saņemtos ziedojumus un izdevumus. Par šiem pārkāpumiem savienībai uzlikts lielākais naudas sods šajā kompānijā – 700 eiro.

ZZS līderis Augusts Brigmanis ir pārliecināts, ka nepilnības KNAB iesniegtajā deklarācijā radušās cilvēka faktora dēļ.

«Neviens speciāli to nedara, pieņemu, ka tās ir neuzmanības kļūdas, jo visus tos uzskaites darbus veic algoti grāmatveži, kas atskaišu iesniegšanas laikā lielāko dienas daļu pavada KNAB. Mēs šiem procesiem sekojam līdzi, bet vienalga, kā redzam, ieviesušās kļūdas,» saka A. Brigmanis, piebilstot, ka gan Zaļo un zemnieku savienībai un Latvijas Zemnieku savienībai uzliktie sodi tiks samaksāti bez iebildumiem.

Pie niecīga soda par likuma pārkāpumu tikušās Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars NRA.lv pastāstīja, ka daudzi vēlēšanās kandidējošo partiju pārkāpumi par neuzrādītiem izdevumiem saistīti ar pašvaldību specifiku. Proti, Vienotība vien piedalījusies septiņdesmit pašvaldību vēlēšanās, un tādēļ esot bijis ārkārtīgi grūti izkontrolēt katras pašvaldības deputāta kandidāta priekšvēlēšanu kampaņas izpausmes.

Daudzi, nesaskaņojot ar partijas centrālo biroju, uz savu roku ielikuši mazus sludinājumus vietējās avīzēs vai izvietojuši aģitācijas plakātus veikalos. Tieši šādas pašdarbības dēļ partijas nespējot izkontrolēt katru priekšvēlēšanu kampaņas latu un būtu lietderīgi apdomāt pašvaldību vēlēšanu vienkāršošanu.

Kopumā 2013. gada pašvaldību vēlēšanām partijas ziedojumos saņēmušas 2,2 miljonus latu jeb 3,13 miljonus eiro, bet priekšvēlēšanu kampaņās iztērējuši 1,89 miljonus latu jeb 2,68 miljonus eiro.

Lielākais tērētājs bija Vienotība, kas kampaņā iztērēja 343,2 tūkstošus latu jeb 488,3 tūkstošus eiro. Tai uz pēdām ar 231,9 tūkstošiem latu jeb 330 tūkstošiem eiro lieliem izdevumiem min Saskaņas centrs, bet izšķērdīgāko trijnieku noslēdz LZS. Tā vēlēšanām iztērēja 155 tūkstošus latu jeb 220 tūkstošus eiro.

***

Lielāko sodu saņēmēji

Lielāko sodu saņēmēji par priekšvēlēšanu kampaņu

finansēšanas noteikumu pārkāpumiem (eiro)

Partija Kandidēja Sods

Uz priekšu, Latvija! Jūrmalā 750

Zaļo un zemnieku savienība visā valstī 700

Saskaņas centrs visā valstī 500

Alternative Daugavpilī 300

Jūrmala – mūsu mājas Jūrmalā 284,7

Mūsu zeme Jūrmala, Liepāja 280

Avots: KNAB, CVK


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Artis Kampars, Augusts Brigmanis, KNAB

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats