16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Sabiedrība » Latvijas vēlētāji dāļā uzticību avansā
Latvijas vēlētāji dāļā uzticību avansā
Autors: NRA.lv / 28. februāris 2014, 10:24
Latvijas vēlētāji ir dāsni uzticības dāļātāji avansā. Lai gan reāli darbi vēl nav paveikti, tomēr līdz ar jaunās valdības izveidi par četriem punktiem ir pieaudzis valdības darbības novērtējums. Tāpat balsotāji cerīgi raugās uz kreiso flangu, gatavi noticēt solījumiem nolikt malā nacionālos jautājumus un pievērsties sociālajām problēmām.


Latvijas vēlētāju paļaušanās uz politiķu solījumiem nereti robežojas ar lētticību — tā regulāru uzkāpšanu uz priekšvēlēšanu aģitācijas grābekļa raksturo politologi. Kā zināms, teju katrās vēlēšanās milzīgs vēlētāju skaits savas balsis atdod jaunizveidotām kustībām ar vienu spēcīgu līderi priekšgalā. Šķiet, šī pati tendence šobrīd vērojama arī valdības darbības vērtējumā.

Valdība sit, vēlētāji - cer

DNB Latvijas barometra pētījums atklāj, ka līdz ar premjeru maiņu ir uzlabojusies iedzīvotāju attieksme pret valdības darbu un nākotnes perspektīvām. Īpaši nozīmīgs optimisma kāpums vērojams arī iedzīvotāju vērtējumā par ekonomiskās situācijas attīstību- vērtējuma indekss no mīnus četriem punktiem 2013. gada nogalē palielinājies līdz plus vienam punktam šī gada sākumā. Tiesa, reāla pamata valdības darbības uzslavēšanai pagaidām nav, jo jaunajā sastāvā astoņi no 14 Ministru kabineta locekļiem ir strādājuši arī Valda Dombrovska laikā, ieskaitot pašu Laimdotu Straujumu. Tāpat sāpīgs ir bijis viens no pirmajiem jaunās valdības lēmumiem tomēr neatlikt elektrības tirgus atvēršanu, kas nozīmēs strauju tarifu kāpumu.

Teju puse neiebilst pret SC valdībā

Vēlētāji uzticības avansu ir gatavi izsniegt arī Saskaņas centram, kas šogad sola radikālu politiskā kursa maiņu un attālināšanos no nacionālajiem jautājumiem. Kā zināms, Saskaņas centrs ir atteicies no sadarbības ar radikāli prokrieviskām kustībām, tā vietā solot visus spēkus veltīt sociālā taisnīguma iedibināšanai Latvijā. Iespējams, šis ir bijis viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ arvien lielāks vēlētāju skaits gatavs ieraudzīt šo spēku ne vien parlamenta rindās, bet arī pie valdības galda.

Gandrīz puse jeb 45% balsstiesīgo Latvijas iedzīvotāju drīzāk vai pilnībā atbalstītu politiskās apvienības Saskaņas centrs iekļaušanu nākamajā koalīcijā un valdībā- tā liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā aptauja. Tas gan nenozīmē, ka tik pat nozīmīgs būs vēlētāju atbalsta kāpums rudenī gaidāmajās vēlēšanās. SC reitings jau diezgan ilgstoši stabili turas 20% robežās, savukārt šīs aptaujas dati apliecina, ka pret SC iesaisti valdošajā koalīcijā neiebilstu vēlētāji, kuri izvēlas citas parijas.

Eiropas līmeņa fenomens

SC Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins intervijā portālam nra.lv atzīst – to, ka SC ir spējīgs nolikt pie malas nacionālos jautājumus, apliecina šī politiskā spēka darbība Latvijas pašvaldībās. „Rīgā, Rēzeknē, Liepājā, Daugavpilī – vairums mūsu pasākumu ir saistīti ar cilvēku sociālās labklājības līmeņa paaugstināšanu,” klāsta V. Agešins. Viņš arī akcentē, ka sociāldemokrātiskā niša Latvijas politiskajā spektrā ir brīva, kas, savukārt: „ir fenomens. Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kur pēdējās desmitgades laikā, seciāldemokrātiskie spēki nav pārstāvēti koalīcijā. Esmu pārliecināts, ka šogad situācija mainīsies.”


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: DNB Latvijas barometrs, Valērijs Agešins

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats