25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Arodbiedrība: ceram uz premjeri
Arodbiedrība: ceram uz premjeri
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 30. janvāris 2014, 17:24
Cerības, ka veselības nozare būs viena no valdības prioritātēm, mēs neatmetīsim, Neatkarīgajai pēc tikšanās ar jauno Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu sacīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītāja vietniece Tatjana Brakše.


Tajā pašā laikā arodbiedrībai ir ļoti lielas bažas, ka solītais medicīnas darbinieku atalgojuma pieaugums netiks izpildīts. Par to liecina «signāli no ārstniecības iestādēm». Jautājumi par veselības aprūpes nozari bija viena no problēmām, kuru arodbiedrību līderi aicināja risināt premjerministri, kas Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības namā bija ieradusies iepazīšanās vizītē.

Tikšanās dienas vidū bija īsa un ar ļoti konkrētiem jautājumiem. Darba ņēmēju aizstāvji neuzdeva jautājumus par minimālās algas palielināšanu vai nodokļu sistēmu, bet taujāja par telekomunikāciju uzņēmumu iespējamo apvienošanu, par netaisnīgo, pēc arodbiedrību uzskata, atalgojuma sistēmu valsts kapitālsabiedrībās, kur augšas pelna ļoti daudz, bet vienkāršiem darbiniekiem algas netiek palielinātas. Meža nozares sakārtošana, elektroenerģijas tirgus atvēršana, krājaizdevuma sabiedrības – arī šie jautājumi interesēja arodbiedrības, un tās vēlas, lai viņu viedoklis jautājumu pieņemšanā tiktu ņemts vērā.

«Esmu apņēmusies šos deviņus mēnešus nostrādāt, cilvēki ir pelnījuši stabilitāti,» sacīja premjerministre. Pēc viņas teiktā, līdz 10. februārim taps valdības rīcības plāns, kurā, visticamāk, būs atbildes uz daudziem, arī arodbiedrību, jautājumiem. Par sasāpējušiem atalgojuma jautājumiem premjerministrei jautāja izglītības darbinieki. Arodbiedrības vadītājas vietnieks Jānis Krastiņš atzina, ka «pedagogi ir noskaņoti radikāli», jo viņus neapmierina piedāvātais algu palielinājums. «Pirms vēl izlemjat, atnāciet, runāsim,» atbildēja L. Straujuma.

«Žēl, bet veselība nav valdības prioritāte,» teica mediķu arodbiedrības pārstāve T. Brakše. Jau iepriekšējā valdība solīja, ka veselībai tiks atvēlēti 4,5 procenti no IKP, taču reāli nav pat trīs procenti. «Informācija, kas ir mūsu rīcībā, liecina, ka valdības solītais palielināt par 10 procentiem šogad mediķu algas caur tarifu palielināšanu, nepildās,» uzsvēra T. Brakše. Pašlaik slimnīcas vērtējot valsts sagatavotos līgumus par finansējumu šim gadam, un «tur pat nesanāk nodrošināt palielināto minimālo algu». Pēc tikšanās viņa NRA.lv atklāja, ka cer uz jauno premjerministri: «Veselības ministre tā pati, bet premjers cits! Cita pieeja. Praktiskāka. Pārzina cilvēku dzīvi reģionos. Ceram, ka ieklausīsies.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Jānis Krastiņš, Laimdota Straujuma, Tatjana Brakše

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats