16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Sabiedrība » Prezidents: Šī ir saprātīga kompromisa valdība
Prezidents: Šī ir saprātīga kompromisa valdība
Autors: Apollo.lv / 21. janvāris 2014, 17:10
Valsts prezidents atzinīgi novērtē Laimdotas Straujumas (V) un topošās koalīcijas pārstāvju paveikto jaunas valdības tapšanas procesā, portālam «Apollo» pavēstīja Valsts prezidenta Kancelejā.

Prezidents otrdien tikšanās laikā ar Ministru prezidenta amata kandidāti Laimdotu Straujumu (V) uzsvēra, ka salīdzinoši īsajā laika periodā līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām no valdības sagaida konstruktīvu, uz rezultātu vērstu darbu, maksimāli ierobežojot priekšvēlēšanu retoriku un koncentrējoties uz pragmatisku darbu valsts interešu vārdā.

«Es savu iepriekš pausto vērtējumu neesmu mainījis. Šī ir saprātīga kompromisa valdība. Topošajā valdībā ir cilvēki, kuri var sākt darbu uzreiz, jau no pirmās dienas, nepatērējot laiku, lai iepazītos ar lietām. Jebkuram jaunam cilvēkam, kas ienāk šajā sarežģītajā sistēmā,  ir jāpaiet vismaz sešiem mēnešiem, līdz saprot kā darīt labāk. Tas ir pilnīgi loģiski, tas nav pārmetums. Šis kabinets varēs padarīt tos darbus, kas ir iesākti,» uzsvēra Valsts prezidents.

Savukārt Straujuma pēc tikšanās norādīja, ka par katru atsevišķu ministra amata kandidātu netika diskutēts un prezidents neizteica viedokli par konkrētiem cilvēkiem, vēsta LETA.

Prezidents izteicis savu viedokli par valdības deklarāciju un konceptuālu iebildumu viņam neesot bijis. Straujuma piebilda, ka «konstruktīvā gaisotnē» pārrunāti jaunās valdības prioritārie darbi.

Rītdienas parlamenta sēdē, kura tiks lemt par jaunās valdības apstiprināšanu, Straujuma rēķinās ar deputātu balsu vairākumu.

Šī koalīcija veidota ar domu, lai pēc vēlēšanām tā līdzīgā sastāvā varētu turpināt darbu, tāpēc valdības deklarācijā daži ir «pārejošie punkti».

Straujuma pauda, ka viņai «ir ļoti pragmatisks darba stils», tāpēc viņa sekos, lai iecerētie darbi virzītos uz priekšu un tiktu sasniegts rezultāts.

Taujāta, cik neatkarīga viņa būs savā darbībā, Straujuma skaidroja - koalīciju veido vairākas partijas, kuru intereses nepieciešams saskaņot.

Premjera amata kandidāte neatklāja sava biroja sastāvu, tomēr norādīja, ka tajā darbosies arī vairāki cilvēki, kuri nav saistīti ar politiku un nav partiju biedri.

Kā ziņots, nākamo valdību veidos pašreizējās koalīcijas partijas - «Vienotība», Reformu partija (RP), nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK, kā arī seši pie frakcijām nepiederošie deputāti -, pieaicinot Zaļo un zemnieku savienību.

«Vienotību» nākamajā valdībā pārstāvēs premjere Straujuma, kā arī veselības ministre Ingrīda Circene, par izglītības un zinātnes ministri kļūs Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja Ina Druviete, tāpat darbu jaunajā valdībā turpinās pašreizējais finanšu ministrs Andris Vilks. «Vienotība» un pie frakcijām nepiederošie deputāti nākamajā valdībā saglabās atbildību par Satiksmes ministriju, ko turpinās vadīt pašreizējais satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

Nacionālā apvienība «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK darbam jaunajā valdībā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatā izvirzīja pašreizējo nacionālās apvienības Saeimas frakcijas vadītāju Eināru Cilinski, savukārt tieslietu ministres pienākumus pildīs Rīgas domes nacionālās apvienības frakcijas vadītāja Baiba Broka, bet kultūras ministres amatā turpinās darboties pašreizējā ministre Dace Melbārde.

Straujumas valdībā Zemkopības ministriju plānots uzticēt vadīt Zaļo un zemnieku savienības pārstāvim, Saeimas deputātam un bijušajam ministram Jānim Dūklavam, Labklājības ministriju - parlamentārietim un bijušajam ministram Uldim Augulim (ZZS), bet Aizsardzības ministriju - deputātam un bijušajam ministram Raimondam Vējonim (ZZS).

Savus amatus jaunajā valdībā varēs saglabāt arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP). Savukārt Ekonomikas ministriju vadīs pašreizējais izglītības un zinātnes ministrs ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

Saeimas balsojums par jaunā Ministru kabineta apstiprināšanu plānots trešdien, 22.janvārī.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Bērziņš, Laimdota Straujuma

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats