19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Straujuma nespēj pamatot savu ministru izvēli
Straujuma nespēj pamatot savu ministru izvēli
Autors: Apollo.lv / 19. janvāris 2014, 21:15
«Vienotības» birojā politiķi šo svētdienu izmantoja, lai veiktu vēl pēdējos priekšdarbus Laimdotas Straujumas vadītās valdības izveidošanā. Izšķiršanās par ekonomikas ministra posteni ir smags brīdis Reformu partijai, kura pat piedraudēja «Vienotībai», ka bez Daniela Pavļuta var valdībā vispār neiet un palikt opozīcijā. Taču šī taktika uz Straujumu neiedarbojās un viņa Pavļutu ir noraidījusi.


«Katrs Ministru prezidents veido savu komandu. Un es izjūtu profesionalitāti, ko es izjūtu Vjačeslavā Dombrovskī, man ir tieši konkrētajā komandā pieņemamāk,» savu izvēli par labu Dombrovskim «TV3» raidījumā «Nekā personīga» skaidro Straujuma.

«Publiski paustā argumentācija Reformu partiju nepārliecina, bet jauni argumenti faktiski nav izskanējuši. Jautājumi, kas ir Ekonomikas ministrijas dienaskārtībā prasītu to, lai ministru nemainītu, jo palikuši burtiski 8 mēneši,» neizpratni neslēpj līdzšinējais ekonomikas ministrs Pavļuts.

Līdzīgi izsakās arī Reformu partijas vadītājs Edmunds Demiters. Tāpēc šodien no «Vienotības» saņemto ,,nē,, Pavļutam vēl sola apspriest savā valdes sēdē. Taču diezgan jūtams, ka Reformu parija jau gandrīz padevusies un beigās piekritīs. Tā kā oficiāli izskanējušie iegansti par Pavļuta nomaiņu neizskatās valsts interesēm atbilstoši, ticamāki šķiet citi - Valsts prezidenta Andra Bērziņa personīga nepatika pret Pavļutu, teikts raidījumā.

Pret Pavļutu bija izteikusies arī «Vienotības» līdere Solvita Āboltiņa. Un Pavļuta centieni samazināt valsts atbalstu dārgajai zaļās enerģijas ražošanai varēja traucēt ar šo biznesu saistītiem politiķiem. Politiskās kārtis ne pārāk gludi tika dalītas caur Straujumas rokām arī pārējo ministru atlasē, formulējot kritērijus dalībai jaunajā valdībā, raksta Apollo.lv.

«Profesionalitāte tas ir numur viens, Bet ir arī citi kritēriji, ko es tomēr augsti vērtēju – tā ir politiskā atbildība dažos gadījumos, kura ir svarīga. Tad..jā, profesionalitāte un morāles dažādi kritēriji,» savu izvēli raidījumā «Nekā personīga» tālāk pamato Straujuma.

Tas viss gan piemita Aizsardzības ministram Artim Pabrikam, kurš bija populārākais Dombrovska valdībā, viņš gan tika upurēts, lai atņemtu Zaļajiem zemniekiem kāroto trumpi – Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, atgādina raidījums. Kā sev nederīgas atmetot Izglītības un Veselības ministru vietas, «zaļzemnieku» vides speciālists Raimonds Vējonis izrādās derīgs aizsardzības ministra postenim Pabrika vietā. Par lielu izbrīnu gan vietējiem gan ārzemju drošības speciālistiem, kuri zina, ka jaunais aizsardzības ministrs pārstāv partiju, kura iebilda pret Latvijas dalību NATO un starptautiskās operācijās un neatbalsta līdzekļu piešķiršanu armijai.

Principi nepalīdzēja arī Tieslietu ministra izvēlē. Pašreizējais Jānis Bordāns ir labs profesionālis. Bet nav nevienā varas partijā, tātad neder. Bet cits pretendents arī bez politiskas piederības – ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis Straujumai šķiet pieņemams. Arī Nacionālās apvienības kandidāte Baiba Broka. Pirms neilga laika viņa gribēja būt Rīgas mēra amatā. Liela daļa vēlētāju to arī atbalstīja un ievēlēja Broku domē. Tagad viņa ir gatava šo vietu pamest. Bet arī tieslietu ministra amatā grib pakavēties tikai dažus mēnešus, izmantojot to kā tramplīnu, lai jau maijā startētu uz deputāta vietu Eiroparlamentā. Pabrika gadījumā kandidēšana uz Eiroparlamentu tika minēta kā šķērslis palikšanai ministra amatā, toties Brokai tas tiek atļauts. Turklāt ātri ielecot tieslietu ministra krēslā, viņa vēl sola sakārtot būvniecības nozari.

Traucēklis Brokas kandidatūrai uz tieslietu posteni nav arī tas, ka vasarā tieši caur Broku Maximas veikalu tīkla attīstītāji bija centušies Tieslietu ministrijā virzīt likuma grozījumus, kas palīdzētu ātrāk veikt «Maximas» būvniecības procesus.

«Kolēģe Broka bija mani aicinājusi tikties ar uzņēmuma Maxima veikala būvniekiem, lai pārrunātu ar viņiem radušās problēmas. Tas bija kaut kad pavasarī. Viņi kopīgi ieradās pie manis un stāstīja, ka viņiem ir sarežģījumi būvēt lielveikalu Mežciemā, jo tur bija iebilduši vietējie iedzīvotāji. Tika skatīti varianti un norādīts, ka pārlieku iejaucas Administratīvā tiesa šajā procesā,» atcerējās līdzšinējais tieslietu ministrs Bordāns.

Broka šonedēļ bija ārzemēs, bet telefoniski raidījumam atzinusi, ka neuzskata to par problēmu viņai ieņemt amatu. «Maxima» pārstāvji viņu vienkārši uzmeklējuši kā būvniecības jomas pārzinātāju, turklāt iniciatīvai bijis atbalsts arī citur valdībā un Saeimā. Tagad gan esot skaidrs, ka būvniecības normas jāpadara stingrākas.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Edmunds Demiters, Laimdota Straujuma, Nekā personīga, Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats