25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Prezidents liek uz Straujumu
Prezidents liek uz Straujumu
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 7. janvāris 2014, 10:48
Vienotībai, piesaistot savām rindām zemkopības ministri Laimdotu Straujumu, beidzot izdevies pārliecināt Valsts prezidentu Andri Bērziņu par sava premjerministra kandidāta atbilstību amatam.


Prezidents, ilgi nedomādams, L. Straujumu aicinājis veidot valdību. Un viņai tas izdosies, jo pašreizējo koalīciju stutēt pieaicinātā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) sola neiespītēties par amatiem valdībā un Saeimas balsojumā to atbalstīt, raksta NRA.lv.

«Tā būs jauna valdība, kurā mēs strādāsim [..] Mums nav izšķirības, kuru ministriju vadīt. Sevis cienošai partijai jābūt gatavai savus cilvēkus izvirzīt visām ministrijām, un mums tādi ir,» jautāts, vai eksistē kādi zemūdens akmeņi, kas ZZS varētu atturēt atbalstīt L. Straujumas veidoto valdību, atbildēja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Veidošanu nebremzēs

Politiķis arī uzskata, ka tālākais darbs pie valdības veidošanas savienībai pārsteigumus nesola, jo tā premjera kandidāti aizvadītajos gados labi iepazinusi. «Mēs viņu pazīstam ļoti ilgstoši, nevienam neko nevajag pierādīt vai pārliecināt,» teica ZZS frakcijas priekšsēdētājs.

Vienīgā, opozīcijā palikušā politiskā spēka Saskaņas centra frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs gan uzskata – kaut arī paredzami, bet ZZS pārsteidzies ar iekļaušanos valdībā, jo varu saglabājusī Vienotība, pēc viņa domām, negrasoties mainīt savu «čuriku koalīcijas» stilu. Viņš arī uzskata, ka L. Straujuma nespēs pretoties Vienotības diktātam, izraugoties jaunās valdības ministrus.

Vienotībai netic

«Es nevienu brīdi nešaubījos, ka, iznīkstot zatleriešiem, ZZS būs koalīcijā. Mēs priecāsimies, ja viņiem veiksies, bet par to ir lielas šaubas. Nedomāju, ka koalīcija pārstās būt «čuriku koalīcija», ja tajā ieies jauni papildspēki – būs tās pašas paražas. Domāju, ka premjerei tiks deleģēti partiju ļaudis, nevis ļaus viņai aicināt ministrus, kā to Satversme viņai pavēl,» pesimistisks ir J. Urbanovičs.

Kaut arī vēl pirms tam, kad Vienotība izvirzīja L. Straujumu, Saeimas gaiteņos jau klejoja saraksts ar jaunajā koalīcijā ietilpstošajiem spēkiem piekrītošajām ministrijām un pat ministru vārdiem, potenciālā premjerministre noliedz, ka partijas savā starpā krēslus jau būtu sadalījušas.

Portfeļus dalīs brālīgi

Saskaņā ar Vienotības ieceri ministru portfeļus starp koalīcijā esošajām partijām sadalīs vienādi. Katrai pa trim ministrijām, bet Vienotībai kā valdību veidojošajai tiktu arī ceturtā – Finanšu ministrija. Savukārt L. Straujuma jau atklājusi, ka viņa, veidojot valdību, centīšoties panākt, lai katram politiskajam spēkam būtu gan «resursu», gan «resursu tērējošās» ministrijas. Šādi plānots izvairīties no iepriekšējā valdībā pieļautajām kļūdām, kad vienas partijas pārziņā ir vairāk ministriju nekā citām.

Amatus jaunajā valdībā varētu saglabāt Nacionālās apvienības virzītā kultūras ministre Dace Melbārde un reformistu iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, taču, kā teica L. Straujuma, arī šīs jaunās valdības skices var tikt labotas, jo jautājums par ministriem pašlaik esot «balta lapa».

L. Straujumai ir arī skaidrs, kā taps valdības deklarācija. Tās veidošanai iecerēts radīt četras darba grupas un katrai no tām būs savs uzdevums: viena darba grupa būs veltīta ekonomikai un finansēm, otra – drošības jautājumiem, trešā – humanitārajiem jautājumiem, bet ceturtā darba grupa paredzēta koalīcijas līguma veidošanai. Koalīcijas potenciālajiem partneriem izteikts lūgums šīm darba grupām deleģēt divus līdz četrus cilvēkus. Taču arī jaunajai valdībai būšot jāturpina iepriekšējo valdību uzsāktais kurss makroekonomikā, un tā nedrīkstēšot izpostīt pieņemto valsts budžetu.

Partijas savus kandidātus darba grupām izvirzīs jau šodien, bet rīt tās tiksies, lai politiskās diskusijas ceļā vienotos par galveno uzstādījumu jaunajai valdībai un konkrētiem darbiem.

L. Straujumas veidotā valdība, visticamāk, iegūs 67 Saeimas deputātu atbalstu, un, ņemot vērā politisko partiju enerģiskumu, jaunā valdība varētu būt gatava divu līdz trīs nedēļu laikā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Augusts Brigmanis, Laimdota Straujuma, ZZS

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats