20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Bordāns bijis Dombrovska labā roka
Bordāns bijis Dombrovska labā roka
Autors: Jānis Tamužs / NRA.lv / 6. janvāris 2014, 16:00
Daudzi politikas vērotāji varbūt piemirsuši, ka Valda Dombrovska pirmās valdības laikā premjera birojā darbojās Ministru prezidenta parlamentārais sekretārs un šo amatu ieņēma nesen demisionējušās V. Dombrovska trešās valdības tieslietu ministrs Jānis Bordāns.


Tik liela uzticība no V. Dombrovska puses, kas izpaudās pirms vairākiem gadiem, iespējams, izskaidro, kāpēc J. Bordāns saglabāja tieslietu ministra amatu pat pēc tam, kad Nacionālā apvienība (NA) paziņoja par viņa atsaukšanu no ministra amata, raksta NRA.lv.

Jāatgādina, ka pagājušā gada 14. novembrī Ministru prezidents V. Dombrovskis izlēma pārkāpt koalīcijas līgumu un neatstādināja J. Bordānu no amata, kaut gan to pieprasīja viņu virzījusī partija (tobrīd vēl partiju apvienība). NA J. Bordānu bija izslēgusi no savām rindām par dalību konkurējošas politiskās partijas – Demokrātiskie patrioti – veidošanā un līdz ar to, protams, vairs nevarēja uzņemties politisko atbildību par viņa darbību. Šis solis padziļināja nestabilitāti koalīcijā un kļuva par vienu no būtiskiem (kaut gan publiski nenosauktiem) V. Dombrovska valdības krišanas iemesliem.

Bet sākums V. Dombrovska īpašai labvēlībai pret J. Bordānu meklējams 2010. gada 9. jūnijā, kad J. Bordānam tika izveidots pilnīgi jauns amats – Ministru prezidenta parlamentārais sekretārs. J. Bordāns šo amatu gan pildīja ne pārāk ilgi – līdz 2010. gada 3. novembrim, kad darbu sāka jau otrā V. Dombrovska valdība.

Ministriju līmenī parlamentārais sekretārs ir otrais svarīgākais amats pēc paša ministra, un to var salīdzināt ar ministra vietnieka posteni. Parlamentārā sekretāra amatu izveidoja jau 5. Saeima – t. i., pirmā pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Parlamentārā sekretāra galvenais pienākums ir uzturēt ministra saikni ar Saeimu un tās komisijām, pārstāvēt attiecīgo Ministru kabineta locekli likumdošanas procesā, piedalīties likumprojektu sagatavošanā un izskatīšanā. Tāpat parlamentārajam sekretāram ir tiesības pārstāvēt ministru, dot rīkojumus ministrijas un to pakļautības esošu iestāžu amatpersonām. Līdz ar to parlamentārais sekretārs ir ļoti ietekmīga amatpersona un šo amatu, tāpat kā ministru portfeļus, mēdz izmantot, «tirgojoties» koalīciju veidošanas procesā.

Tomēr starp visiem atjaunotās Latvijas premjeriem parlamentārais sekretārs ir bijis tikai V. Dombrovskim. Cita starpā, otrajā V. Dombrovska valdībā premjera parlamentārais sekretārs bija Ints Dālderis, bet trešajā šāds amats netika izveidots.

Tagad jau atkal bezpartijiskais J. Bordāns pagātnē partijas ir mainījis itin bieži. No partijas Latvijas ceļš sarakstiem viņš nesekmīgi kandidēja 5. un 6. Saeimas, kā arī 1997. gada Rīgas domes vēlēšanās (5. Saeimā kādu laiku viņš darbojās ar t. s. mīksto mandātu). 2010. gadā notikušajās 10. Saeimas vēlēšanās viņš nesekmīgi startēja jau no Vienotības saraksta, kurā viņš iekļuva kā Pilsoniskās savienības biedrs. Tieši šajā laika posmā, kad J. Bordāns pārstāvēja Vienotību, viņš kļuva par Ministru prezidenta V. Dombrovska labo roku – parlamentāro sekretāru. 2011. gadā J. Bordāns kārtējo reizi nesekmīgi kandidēja Saeimas vēlēšanās – šoreiz jau no NA saraksta. 2012. gada 5. jūlijā J. Bordāns kļuva par tieslietu ministru V. Dombrovska valdībā. Par partijas Tēvzemei un Brīvībai/LNNK biedru viņš kļuva tikai 2012. gada jūlijā, bet jau 2013. gada 1. novembrī tika no tās izslēgts.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Jānis Bordāns, Valdis Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats