20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Dombrovskis visticamāk atjaunos amatā Strīķi
Dombrovskis visticamāk atjaunos amatā Strīķi
Autors: Apollo.lv / 5. janvāris 2014, 21:23
Visticamāk premjers Valdis Dombrovskis (V) nākamnedēļ visticamāk atjaunos amatā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieci Jutu Strīķi, liecina TV3 raidījuma «Nekā personīga» rīcībā esoša informācija.


Decembra pēdējās dienās KNAB priekšnieks Jaroslavs Strelčenoks centās pielikt punktu ilgstošajiem konfliktiem birojā un atlaida savu  vietnieci Jutu Strīķi. Tomēr šīs  neizrādīsies operatīvās darbinieces ar 20 gadu stāžu karjeras beigas, jo juridiski premjeram ir tiesības atcelt KNAB priekšnieka  lēmumus, ja tie atzīti par prettiesiskiem.

Nav pamata domāt, ka konflikti no jauna neuzkursies, Strīķei atgriežoties birojā, jo neviena no pusēm savas kļūdas neredz un nav gatava mainīties.

«Strīķes attieksme pret KNAB biroja priekšnieka lūgumiem un prasībām ir augstprātīga, ironizējoša un nievājoša, Strīķe nespēj noturēties, lai nepārtrauktu KNAB priekšnieku;  viņa teikto Strīķe nevēlas saprast  un negrib iedziļināties prasību būtībā,» šis  ir tikai viens teikums 21 lappuses garajā atkārtotajā KNAB priekšnieka vietnieces novērtēšanā. To veica Jaroslavs Strelčenoks, ielika zemo «D» atzīmi un domāja, ka ir pielicis punktu Strīķes karjerai birojā.

Pavasarī, juzdams pirmās nopietnās grūtības saskarsmē ar vietnieci un viņas padotajiem, Streļčenoks aicināja palīgā profesionālu komandas saliedēšanas treneri. Taču divu dienu seminārs izgāzās jau pēc pāris stundām. Trenere atteicās no tālākas  agresīvi noskaņoto KNAB darbinieku apmācības. Kad vasarā Streļčenoka atvaļinājuma laikā, Strīķe atcēla vairākus Streļčenoka rīkojumus, bija skaidrs, ka abu starpā iestāsies  karš. To vēl vairāk uzkarsēja Strīķes aizkulišu darbības,  aizmuguriski Streļčenokam,  nododot  KNAB  rīcībā esošu informāciju, kas ietekmēja un varēja ietekmēt konkursus uz VID un Rīgas apgabaltiesas vadītāja amatiem.

Strīķe savu necienīgo attieksmi pret priekšnieku skaidro ar Streļčenoka zemo interesi un izpratni  korupcijas apkarošanā, proti, Strīķes darba lauku. Viņa ir pārliecināta, ka nebūšot pēdējā atlaistā, jo gudrāki cilvēki par viņu, Streļčenokam neesot tīkami.

Atšķirībā no sava priekšgājēja, Streļčenoks bija savējais, jo nāca no  KNAB vidus, pirms konkursa vēl saņēma Strīķes svētību un pozitīvu rekomendāciju. Iespējams, ka viņa iepriekšējais darbs korupcijas novēršanas blokā noteica Streļčenoka tālākās  prioritātes. Viņu vairāk interesēja izglītošanas darbs, nevis reāla pakaļdzīšanās korumpantiem. Piemēram, KNAB ar plakātu palīdzību aicināja pacientus nedot ārstiem kukuļus. Streļčenoks neielaidās asās diskusijās ar politiķiem un nelaida uz televīziju arī Strīķi pirms pašvaldību vēlēšanām, lai KNAB nepārmestu  politizēšanos.

Taču veiksme šajā laikā nav bijusi arī Strīķes sabiedrotā. Neraugoties uz bieži dzirdamām ziņām par sarežģītu korupcijas afēru izmeklēšanu, Sabiedriskās politikas centrs Providus  izpētījis, ka 2012.gadā bijis rekordzems korupcijas lietu skaits,  kas nonāk līdz tiesas spriedumiem. Un lietas ir par salīdzinoši mazām kukuļa summām.

Izmeklētājiem arī pietrūkst jaudas tikt uz priekšu «oligarhu lietā», ko uzsāka pirms  diviem ar pus gadiem. Aizdomās turētā statuss joprojām nevienam nav uzrādīts un ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers prognozējis, ka pierādījumu trūkuma dēļ kādā daļā kriminālprocesu nāksies izbeigt.

Tomēr no KNAB pārrauga premjera Dombrovska puses ir jūtams atbalsts Strīķes darbībai, kuru viņš uzskata par biroja dzinējspēku. „ Nekā personīga» rīcībā  ir neoficiālas ziņas, ka Dombrovskis atcels Streļčenoka lēmumu par Strīķes atbrīvošanu.

«Ja runājam par KNAB darbu kopumā - pēdējo vairāk nekā 10 gadu laikā, nedaudz abstrahējoties no pēdējo gadu problēmām, tad es gribēju teikt, ka KNAB izveide sevi lielā mērā ir attaisnojusi  un tiešām redzam, ka KNAB veicis izstrādi liela mēroga korupcijas lietās un arī iekarojis autoritāti kā tiesībsargājošā institūcija, kuru respektē un kura cīnās ar korupciju,» saka Dombrovskis.

Strīķe trīs reizes piedalījusies konkursā, lai vadītu KNAB, taču nav akceptēta. Konkursā, kurā izraudzījās Streļčenoku, viņa vairs nestartēja. Lai arī birojā strādājusi  kā otrā persona, Strīķei ir salīdzinoši augsts sabiedrības novērtējums. Sociālo pētījumu aģentūra «Latvijas fakti»  šonedēļ aptaujā uzdeva jautājumu, «Kā jūs vērtējat Jutas Strīķes darbu». Pozitīvi un drīzāk pozitīvi atbildējuši 35,2% iedzīvotāju,  tādu, kuriem viņa nepatīk  ir 22%  un 42,9% atbildi nezina.

Taču ir skaidrs, ka Strīķes atgriešanās KNAB kā Streļčenoka padotajai no jauna atgriezīs konfliktu iepriekšējā stadijā. Lai gan paša Streļčenoka kā vadītāja  vērtējums arī nebija augsts - tikai «C», ģenerālprokurors neredz pamatu atstādināšanas komisijas izveidei, kas būtu sākums KNAB priekšnieka noņemšanai no amata.

Uz jautājumu, ja notiek tā, ka premjers atceļ Streļčenoka lēmumu par Strīķes atlaišanu, vai mainītos viņas attieksme  pret  KNAB priekšnieku, Strīķe atbild: «Man  nav nekādas negatīvas attieksmes pret viņu. Man ir attieksme pret darbu, bet to  kas notiek. Esmu gatava strādāt kaut vai ar sātanu, ja viņam ir pozitīvi mērķi un pozitīvi nolūki.»




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Juta Strīķe, KNAB, Nekā personīga, Valdis Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats