25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Prezidentam un Vienotībai sācies otrais raunds
Prezidentam un Vienotībai sācies otrais raunds
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 11. decembris 2013, 11:22
Šodien Valsts prezidents Andris Bērziņš atklās, vai Vienotībai un tās premjera amatam izvirzītajam Artim Pabrikam izdevies viņu pārliecināt, ka jau vienreiz izbrāķētais aizsardzības ministrs atbilst prezidenta noteiktajiem standartiem, lai ieņemtu augsto amatu.


Vakar A. Bērziņš tikās ar Saskaņas centra, Vienotības un Nacionālās apvienības pārstāvjiem, bet šodien pie viņa dosies atlikušo Saeimā ievēlēto partiju – Reformu partijas (RP) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji. Tomēr spriežot pēc Vienotības īsās vizītes, kas ierasto 45 minūšu vietā ilga tikai 15, A. Bērziņam par Vienotības uztiepto kandidātu viedoklis ir jau izveidojies. Ar RP un ZZS tikšanās iecerēta tikai tāpēc, lai ieturētu ierasto kārtību, raksta NRA.lv.

Pēc tikšanās A. Pabriks informēja, ka ar A. Bērziņu apspriedis iespējamo valdības sastāvu, turklāt sarunas laikā konkrēti nosaucis arī vairākas personas, kas varētu strādāt viņa veidotajā valdībā. A. Pabrika nosauktie potenciālie ministri atbilstot prezidenta izvirzītajiem standartiem – esot gan profesionāli savā jomā, gan pieredzējuši.

Īsajā sarunā A. Bērziņš arī informēts, ka Vienotība savam premjerministra amata kandidātam jau sarūpējusi 40 Saeimas deputātu atbalstu. Par A. Pabriku bez Vienotības balsošot arī RP un Klāva Olšteina vadītie seši no frakcijām neatkarīgie deputāti. Nacionālā apvienība un ZZS vēl ietur pauzi un gaida, ko darīs prezidents.

Šobrīd neviens neiedrošinās prognozēt, vai A. Bērziņš izvirzīs A. Pabriku vai nosūtīs Vienotību vēlreiz pārdomāt savu izvēli.

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzskata, ka tikšanās laikā prezidents ļāvis saprast – A. Pabriks nosaukts netiks. Taču jau sarunu pirmais raunds apliecināja, ka partiju pārstāvji no A. Bērziņa teiktā var izlobīt diametrāli pretējus secinājumus.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis uzskata, ka prezidents jau ir izlēmis, ko darīs ar Vienotības kandidātu. «Īsā tikšanās liecina, ka prezidents ir pieņēmis lēmumu vēl pirms otrā sarunu raunda. Jautājums ir – kāds tas lēmums ir,» saka A. Brigmanis.

Viņš pirmdien arī ticies ar A. Pabriku, un abi pārrunājuši, kāds varētu būt viņa veidotās valdības darbības modelis.

A. Brigmanis noliedza, ka būtu apspriestas arī ZZS piedāvājamās ministrijas. ZZS frakcijas vadītāju vairāk interesējis, cik neatkarīgs savos lēmumos spētu būt A. Pabriks.

«Runājot par amatiem, mēs dziļās detaļās neieslīgām. Viņš gan ir premjerministra amata kandidāts, bet toni nosaka Vienotības valde. Tādēļ arī jautājām, cik viņš būs patstāvīgs savos lēmumos un cik viņš būs gatavs klausīt partijas valdei. Ja atceramies, šajā valdībā visi ministri noņemti ar Vienotības valdes lēmumu, bet mēs ar šādiem noteikumiem neesam gatavi strādāt,» teica politiķis.

Pēc tam, kad premjerministrs Valdis Dombrovskis paziņoja par demisiju, A. Bērziņš partijām piekodināja, lai tās jaunā premjera meklēšanu nevelk garumā, jo valdībai, turklāt rīcībspējīgai un stabilai, jābūt gatavai pēc iespējas ātrāk. Demisionējušais premjers gan vairs netic, ka valdības apstiprināšana iespējama vēl šogad, jo tādā gadījumā premjera vārds prezidentam bija jānosauc jau pagājušajā nedēļā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Bērziņš, Artis pabriks, Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats