25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Iedzīvotāji: Par traģēdiju jāuzņemas atbildība Maximai
Iedzīvotāji: Par traģēdiju jāuzņemas atbildība Maximai
Autors: Ina Zelča / NRA.lv / 26. novembris 2013, 11:57
Andrejs Skumbiņš no Cēsīm ir izbrīnīts un dažbrīd izplūst asarās, kāpēc netiek pieminēts fakts, ka līdzīga traģēdija 1978. gadā notika Limbažos.


Bojā aizgāja Rīgas Dinamo futbola komandas rezerves – 12–16 bērnu vecumā no 13 līdz 15 gadiem, kam bija vasaras nometne. Izdzīvoja maz. Viņi mitinājās Limbažu 2. vidusskolā, uz kuras jumta notika remontdarbi. Virs skolas ēdnīcas iebruka jumts. Tolaik, būdams Limbažu milicijas darbinieks, no ēkas iznesis 2 vai 3 bojāgājušos.

Anonīms lasītājs jautājumu uzdod Maxima vadībai. Viņš dzīvo Purvciemā, blakus Maximai XX. Tajā ir 14 kases, un pat svētku reizēs nestrādā vairāk par sešām kasēm. Vai Maxima veikalā Zolitūdē būtu bijis krietni mazāk cilvēku, ja strādātu 10 kases, un cik kases strādāja tad, kad notika traģēdija? Neatkarīgajā minētas ar Maxima Zolitūdē saistītās celtniecības firmas, apakšnieki, būvmateriālu piegādātāji utt. Vajag izpētīt, kurām partijām šīs firmas ziedojušas.

Lasītāja Māra aicina pievērst uzmanību – vasarā pusgatavai daudzdzīvokļu ēkai Bolderājā izgāzās siena. Tajā dzīvos cilvēki, un ja tā sagāzīsies? Kas to būvēja, kurš ir arhitekts? Plaši runā, kas būvē Rimi, Maxima, bet par šo gadījumu ātri apklusa.

Zinātņu doktors Laimonis Kops uzskata, ka būvinženieris Sergejs Meirovics vienīgais pēc traģēdijas sniedz objektīvus paskaidrojumus. Vainīga ir sistēma, sākot no Māra Gaiļa, kas veica reformu un likvidēja visu, kas saistīts ar celtniecību.

Viktors no Siguldas stāsta, ka Purvciemā starp veikalu Minska un Mēbeļu namu 80. gados vienu ēku uzcēla, bet otra palika neuzcelta. Kāpēc? No 13. stāva nokrita divi vīrieši, izglābjot daudzu citu dzīvības. Tāpat kā Zolitūdē vainojams nekvalitatīvi veikts darbs. Otra tēma – 80. gados zinātnieki atklāja, ka Vērmaņdārzā nosēžas svins, tāpēc tur aizliedza būvēt bērnu laukumus. Vai tagad kaut kas ir mainījies?

Aiju Medni no Jūrmalas uztrauc, ka daudzi Maxima veikali uzbūvēti ātrā tempā. Daudzās 5 stāvu un 9 stāvu dzīvojamās mājās atkarības gados pirmie stāvi pārveidoti par veikaliem, noņemti nesošie stiprinājumi. Māc bailes, ka rītdien sāks brukt arī tās. Ja Maxima jau iepriekš skanēja trauksmes signāls, tad Dievs brīdināja. Maxima administrācija ir vainīga.

Jānis Dibrants no Garkalnes uzskata, ka Maxima iebruka arī tāpēc, ka uz jumta uzlika to, ko tas nespēj izturēt. Maisi ar zemi bija uzlikti uz 12 paliktņiem no bruģakmens vienviet. Tās ir 24 tonnas. Neviens jumts nespēj izturēt šādu slodzi! Ja trauksme veikalā bija, tad telpas vajadzēja atbrīvot un nelaist iekšā citus, to neapturēja. Maxima jāuzņemas atbildība.

***

Katru dienu no pirmdienas līdz ceturtdienai jums būs iespēja sarunāties ar kādu no NRA.lv žurnālistiem. No pulksten 11 līdz 14 pa tālruni 67886755 uzklausīsim jūsu viedokļus, pārdomas un ieteikumus. Rīt jūsu zvanus gaidīs Ilze Zonne, trešdien – Ilze Šteinfelde.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Maxima Latvija, Sergejs Meirovics, zolitūde

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats