28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Sprūdža demisiju apvij intrigas
Sprūdža demisiju apvij intrigas
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 12. novembris 2013, 10:13
Privātais bizness, Reformu partijas (RP) Saeimas frakcija vai neatkarīgā parlamentārieša mandāts – vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža turpmākās gaitas ir neizdibināmas.


Skaidrs ir viens: ministra lēmums demisionēt un tam sekojošās peripetijas iezīmē smalkas politiskās intrigas.

Demisiju pieteikušais Edmunds Sprūdžs ir devis mājienu, ka būtu gatavs mainīt viedokli. Tikmēr RP spītīgi turpina apgalvot, ka pēc trim nedēļām ministrs pametīs savu posteni. Dīvainā viedokļu atsķirība atsedz smalku stratēģisko rotaļu.

Ministra teiktais esot pārprasts

5. septembrī E. Sprūdžs paziņoja, ka 1. decembrī noliks savas pilnvaras. Pats aiziešanas fakts – lai arī vāji pamatots – tomēr raisīja mazāk jautājumu nekā demisijas atlikšana uz trim mēnešiem. Toreiz aizkulisēs izskanēja norādes, ka lēmumu pamest amatu ir pieņēmis nevis ministrs, bet gan viņa partija, kas centusies E. Sprūdžu piespiest spert šādu soli nekavējoties. Tikmēr ministrs, spītējot RP, uzrakstīja atlūgumu ar trīs mēnešu nobīdi, lai dotu sev laiku apjaust visu spēles laukumu.

Vairāki politiķi neformālās sarunās NRA.lv apliecinājuši – atrodoties politiskā bankrota priekšvakarā, RP jau ilgstoši meklē spēcīgus partnerus nākamā gada Saeimas vēlēšanām. Iespējams, sadarbībai būtu piekrituši reģionālie spēki, taču, pieminot E. Sprūdža strīdus gandrīz ar visām lielākajām pašvaldībām, RP tika pieprasīts upurēt E. Sprūdžu. Ambiciozais ministrs gan tik viegli neesot gatavs padoties un pašlaik, lai arī demisijas raksts jau iesniegts premjeram, ir publiski devis mājienu par iespējamo palikšanu. Aizkulisēs izskan minējumi, ka ministra apņēmību vairo spēcīgas aizmugures sajušana Ministru prezidenta Valda Dombrovska personā.

RP valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters sarunā vairākkārt uzsvēra – E. Sprūdža mājiens par palikšanu ir pārpratums par neveikli izteiktu frāzi. «31. novembrī viņš ies prom,» bija pārliecināts E. Demiters. Runājot par ministru, partijas vadītāja intonācijā tomēr nebija noslēpjama zināma aizkaitinātība. «Es nezinu, kādas domas ir katra politiķa galvā. Tas būtu ļoti bīstami, ja viņš kārtējo reizi mainītu viedokli. Mēs tomēr sagaidām, ka Edmunds Sprūdžs rīkosies, kā solījis. Reformu partija gan izceļas ar ļoti augstu demokrātijas latiņu, un mēs nevienu neierobežojam,» pauda E. Demiters.

Izdevīgs premjeram

Kuluāros baumo, ka E. Sprūdžs ir uzsācis tuvināšanos partijai Vienotība, iespējams, kalkulējot savu tālāko politisko nākotni. Gan Vienotības valdes locekle Lolita Čigāne, gan Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis apliecināja, ka vides ministra personība partijā pagaidām neesot apspriesta, tādēļ par oficiālu tuvināšanos nerunā. L. Čigāne gan deva mājienu – ja E. Sprūdžs izlems palikt aktīvajā politikā, zināmu izvēli jebkurā gadījumā nāksies izdarīt, jo politisko spēku Latvijā ir tik, cik to ir. Tikmēr neformāli izskan viedoklis, ka Vienotība tomēr nebūtu ieinteresēta E. Sprūdža uzrunāšanā, jo, atrodoties ministra amatā, ar nepārdomātiem lēmumiem iemantojis nelabvēļus.

Stiprā pleca sajūtu E. Sprūdžam, visticamāk, rada premjerministrs Valdis Dombrovskis, kuram ministra palikšana amatā varētu būt stratēģiski izdevīga. Pašlaik valdībā noris stīvēšanās starp Nacionālo apvienību (NA), tās deleģēto tieslietu ministru Jāni Bordānu, kā arī partiju Vienotība premjerministra personā. Uzkāpis sprādzienbīstamai maksātnespējas administratoru tēmai, J. Bordāns izpelnījās nacionāļu dusmas un demisijas pieprasījumu. Premjers pēc septiņas dienas ilgām pārdomām vakar paziņoja, ka atbildi sniegs nedēļas beigās, iezīmējot nevēlēšanos atlaist labi strādājošu ministru. Runā, ka V. Dombrovskis labprāt izmantos iespēju iegriezt kašķīgajiem nacionāļiem, kas regulāri šūpo valdību. E. Sprūdžs varētu kļūt par aizsegu, lai premjeram rastos iespēja paturēt amatā abus nozaru ministrus.

Atgriezīsies biznesā vai Saeimā

Ja E. Sprūdžs nepaliks ministra postenī, viņš varētu atgriezties privātajā biznesā, bet, iespējams, nobīdot Vilni Ķirsi, arī parlamentā. Šādā gadījumā neskaidrs paliek jautājums: kurā plenārsēžu sektorā E. Sprūdžs vēlētos sēdēt – pie RP, pie neatkarīgajiem deputātiem vai varbūt pie Vienotības frakcijas? E. Demiters par E. Sprūdža tālākajām izvēlēm ir lakonisks: «Es nemēru katra cilvēka lojalitātes temperatūru pret partiju. Sagaidīsim 1. decembri.».


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Edmunds Demiters, Edmunds Sprūdžs, Reformu partija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats