19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Grāmatas autori sašutuši par melīgu Nekā personīga sižetu
Grāmatas autori sašutuši par melīgu Nekā personīga sižetu
Autors: Māris Krautmanis / NRA.lv / 30. oktobris 2013, 12:42
2013. gada 27. oktobrī TV3 raidījumā Nekā personīga tika demonstrēts sižets par Jāņa Urbanoviča, Jura Paidera un Igora Jurgena grāmatas Nākotnes melnraksti, Latvija 1948.–1955. starptautisko atklāšanu.


Sižetā bija apgalvots, ka «iepriekšējos izdevumos autori centās pierādīt, ka Latvijā okupācija nav bijusi. Šajā stāsta par pēckara periodu. Pirmskara Latviju autori sauc par atpalikušu agrāru zemi, kas nodarbojās ar sīko rūpniecību un to darīja ar atpalikušu tehniku. Par laimi, Padomju Savienībā nāca ar piecgades plāniem un izrāvienu ražošanā».

«Šāds apgalvojums ir apmelojošs un satur nepatiesas ziņas,» noskatījies raidījuma ierakstu, sacīja viens no grāmatas autoriem Juris Paiders, «jo grāmatā nav apgalvojuma: «Par laimi, Padomju Savienībā nāca ar piecgades plāniem un izrāvienu ražošanā.» Šāda apgalvojuma piedēvēšana grāmatas autoriem un grāmatas saturam ir klaja visu grāmatas autoru un arī mana apmelošana.

Turklāt pārraides autori maldināja pārraides skatītājus, jo norādīja atsauci «Jānis Urbanovičs, Igors Jurgens, Juris Paiders» citātam: «Padomju vara un komunistu partija vienmēr jo sevišķi rūpējusies par tautas materiālā un kultūras līmeņa pacelšanu.

Ceturtajā piecgadē paredzēti ļoti lieli darbi un asignētas milzīgas summas, lai ne tikai sasniegtu, bet arī pārsniegtu to līmeni, kāds bija pirms Lielā Tēvijas kara. To sasniedz, ātros tempos kāpinot rūpniecības un lauksaimniecības produkciju, paplašinot tirdzniecības apgrozību, paaugstinot strādnieku un kalpotāju vidējo gada algu, plaši attīstot komunālo dzīvokļu un kulturālo celtniecību un ievērojami pavairojot visas tautas ienākumu.»

Šis citāts ir fragments no Latvijas PSR Valsts plāna komisijas priekšsēdētāja F. Deglava ziņojuma LPSR AP sesijā Piecgades plāns 1946.–1950. gadam.»

Īpaši sašutis par Nekā personīga sižetu bija vēl viens no trim grāmatas autoriem Jānis Urbanovičs. «Tā ir īpaši nelietīga, maldinoša un melīga propagandas forma – piedēvēt grāmatas autoriem citātus no grāmatas, kas ir citāti no vēsturiskiem dokumentiem. Ja kāds vēsturnieks citē Mein Kampf’, tas taču nenozīmē, ka viņam ir Ādolfa Hitlera uzskati,» intervijā NRA.lv sacīja J. Urbanovičs, «var jau visu ko – būt tendenciozi, raut ārā no konteksta faktus un citātus, var melot. Taču arī to vajag darīt ar mēru. Bet Nekā personīga vairs nezina mēru.»

J. Paiders pastāstīja, ka nosūtījis uz TV3 prasījumu atsaukt raidījumā Nekā personīga paustās maldinošās ziņas. «Mūsu grāmatas tirāža ir simtkārt mazāka par televīzijas auditoriju, tādēļ diemžēl 99% skatītāju nav iespējams pārbaudīt pārraides autoru paustos apmelojumus. Pārraidē nav ievērotas Radio un televīzijas likuma prasības un vispārpieņemtie žurnālistikas un ētikas principi, tāpēc ceru uz TV3 pārraides Nekā personīga redaktora godaprātu – ka raidījums savas kļūdas sapratīs, atvainosies un atsauks,» piebilda J. Paiders.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: grāmata, Juris Paiders, Nākotnes melnraksti, Nekā personīga

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats