18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Sabiedrība » Interesanti: kuri no mums visbiežāk tur rokās 500 latu banknoti?
Interesanti: kuri no mums visbiežāk tur rokās 500 latu banknoti?
Autors: Apollo.lv / 29. oktobris 2013, 16:51
Vēl tikai divi mēneši ir palikuši līdz brīdim, kad Latvijā latus nomainīs eiro, un lati tiks pilnībā izņemti no apgrozības. Taču pētījumu centra SKDS septembrī veiktās aptaujas dati liecina, ka tikai 38% iedzīvotāju līdz šim ir bijusi iespēja turēt savās rokās 500 latu banknoti, ziņo SKDS.


Interesanti, ka pēdējo 11 gadu laikā to iedzīvotāju īpatsvars, kuriem ir bijusi iespēja savās rokās paturēt 500 latu banknoti, ir pieaudzis salīdzinoši nedaudz – tikai par 12 procentu punktiem. Pētījumu centrs SKDS pirmo reizi šādu mērījumu veica 2003.gadā un tad atklājās, ka tobrīd tikai 27% iedzīvotāju bija turējuši savās rokās 500 latu banknoti, raksta Apollo.lv.

Septembra aptaujas rezultātu analīze atsevišķās sociālajās un demogrāfiskajās grupās liecina, ka biežāk 500 latu banknoti savās rokās ir izdevies turēt iedzīvotājiem, kuriem patlaban ir no 25 līdz 44 gadiem (50%), augstākā izglītība (57%), kā arī pēc nodarbošanās vadītājiem (t.i., priekšniekiem) (72%) un individuālā darba veicējiem un pašnodarbinātajiem (76%). No Latvijas reģioniem visbiežāk 500 latu banknoti savās rokās ir turējuši Rīgas iedzīvotāji (49%).

Salīdzinoši retāk 500 latu naudas zīmi savās rokās līdz šim ir izdevies turēt iedzīvotājiem, kuri patlaban ir vecāki par 55 gadiem (27%), kuriem ir tikai pamatizglītība (24%), kā arī iedzīvotājiem, kas pašreiz ir pensionāri (20%) un bezdarbnieki (24%), kā arī lauku apvidos (27%) un Latgalē dzīvojošajiem (27%).

Nav pārsteigums, ka pastāv sakarība starp iedzīvotāju ienākumu līmeni un varbūtību, ka būs izdevies turēt savās rokās lielāko pieejamo latu naudas zīmi. Taču aptaujas dati atklāj, ka arī no turīgākajiem iedzīvotājiem 500 latu banknoti savās rokās ir turējuši tikai 62%. Salīdzinājumam – iedzīvotāju ar zemākajiem ienākumiem grupā tādi ir tikai 24%.

Tāpat interesanti, ka tie, kuri atbalsta Latvijas pāreju uz eiro, biežāk ir turējuši savās rokās 500 latu banknoti (50%) nekā tie, kuri šādu pāreju neatbalsta (36%).


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: 500 latu banknote, SKDS

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats