25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Par RP domes priekšsēdētāju ievēl Vilnīti
Par RP domes priekšsēdētāju ievēl Vilnīti
Autors: IR.lv / 27. oktobris 2013, 21:12
Par Reformu partijas (RP) domes priekšsēdētāju sestdien ievēlēts RP valdes loceklis un Liepājas pilsētas domes deputāts Jānis Vilnītis. Vilnītis amatā tika ievēlēts vienbalsīgi, balsojumā atturoties tikai viņam pašam, ziņo LETA.


Līdz šim RP domes priekšsēdētājs bija partijas dibinātājs Valdis Zatlers.

Par RP domes priekšsēdētāja vietnieci domnieki ievēlēja Saeimas priekšsēdētājas biedri Inesi Lībiņu-Egneri.

RP valdei būs jāizsver iespējas veicināt centrisko partiju konsolidāciju, paredz RP domes sēdē pieņemtā rezolūcija, IR.lv.

Priekšlikums par centrisko partiju konsolidāciju ir attiecināms gan uz centriskām, gan uz centriski labējām partijām. Tāpēc runa varētu būt par konsolidācijas apsvēršanu ar valdības koalīcijas partneriem - "Vienotību" un Nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK -, kā arī ar Zaļo un zemnieku savienību, skaidroja jaunievēlētais RP domes priekšsēdētājs Vilnītis.

Viņš norādīja, ka centrisma principi nacionālajos jautājumos nozīmē, ka "mēs degam par Latviju un iestājamies par latviešu nāciju, latviešu valodu un kultūru", tajā pašā laikā apzinoties, ka valstī ir arī citas nācijas. Bērniem, kuri piedzimst Latvijā, ir jādod iespēja kļūt par pilsoņiem, norādīja Vilnītis.

Ekonomiskajos jautājumos runa ir par liberālas, brīvas ekonomikas piekopšanu, vienlaikus saglabājot atsevišķas sfēras, kuras nevar privatizēt, piemēram, elektrības ražošanu, mežus un ostas, pauda politiķis.

Rezolūcijā par RP ceļu uz Saeimas vēlēšanām ir norādīts, ka politiskais spēks konceptuāli atbalsta 2014.gada budžetu, jo tajā ir ņemtas vērā vairākas RP iniciatīvas un prioritātes. Tiek arī norādīts, ka RP ir gan padarītie darbi, gan arī iestrādnes, kas vēl prasīs pūļu pielikšanu.

RP valde tiek aicināta izstrādāt pamatnosacījumus pārticīgas valsts attīstībai. Tas nozīmē akcentēt labi apmaksātu darba vietu radīšanu, plaša vidusslāņa veidošanu un "sudraba" politiku, kas paredz senioru lielāku iesaistīšanu un viņu viedokļa apzināšanu. Tāpat runa ir par darba spēka nodokļu samazināšanu, cīņu ar korupciju, ēnu ekonomiku un kontrabandu.

RP domes sēdē izskanēja arī atšķirīgi viedokļi par to, vai vispirms ir jāvienojas par partijas pamatnostādnēm vai arī uzreiz ir jāmeklē sabiedrotie gaidāmajām Saeimas vēlēšanām.

Domes vairākuma atbalstu guva kompromisa variants, kas, no vienas puses, uzdod RP valdei izstrādāt partijas priekšvēlēšanu programmas vadlīnijas, bet, no otras puses, vērtēt iespējas veicināt centrisko partiju konsolidāciju.

Domnieks Andrejs Mūrnieks bija sagatavojis centriskas partijas principu uzskatījumu un aicināja domi uzdot valdei nevis vērtēt, bet gan uzlikt par pienākumu sākt sarunas par centrisko partiju konsolidāciju. Viņam pievienojās daži citi līdzīgi domājošie, tomēr pret tik strauju rīcību iebilda RP valdes locekļi Valdis Zatlers un Edmunds Jurēvics.

Zatlers norādīja, ka nav nepieciešams rīkoties pārsteidzīgi un pirms kādu tieši aicināt uz apvienošanos partijai ir jānostiprinās. Dome vienojās nebalsot par katru no izteiktajiem priekšlikumiem, bet gan par rezolūciju kopumā, un tika apstiprināts minētais kompromisa variants.

Debatēs partijas biedri pievērsās dažādiem jautājumiem. Jurēvics norādīja, ka nemitīgi politiķi un citi atkārto, ka RP sašķelsies. Tas tiekot darīts, jo politiskais spēks ir "neērts un pat bīstams spēks Puzes hercogam, Rīgas ostas ķēniņam, SMS kreditoriem un oligarhiskajām interesēm".

Savukārt Saeimas deputāte Inita Bišofa (RP) klāstīja, ka kopā ar deputāti Ingu Vanagu (RP) notiek darbs pie idejas īstenošanas par to, lai RP visos reģionos un Rīgā organizētu senioru forumus. Tādā veidā tiktu uzzinātas senioru vēlmes un intereses, tajā skaitā par valstij nepieciešamo attīstības virzienu, sagaidot Latvijas simtgades svinības.

Deputāte Daina Kazāka (RP) savā runā aicināja noteikt, ka no partijas kandidātiem vēlēšanās 40% jābūt sievietēm.

RP dome aicināja valdi izstrādāt partijas vadlīnijas 2014.gada Saeimas vēlēšanu programmai, kā galvenos akcentus tajā nosakot ekonomisko izaugsmi, labi apmaksātas darba vietas un izglītību.

"12.Saeimas pilnvaru laiks beigsies līdz ar Latvijas 100.gades svinībām - tātad nākamā Saeima noteiks, ar kādām domām, sajūtām un iespējām šos svētkus sagaidīs mūsu iedzīvotāji," norādīja RP valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Jānis Vilnītis, Reformu partija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats