28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Bāreņi, pārdodot ģimenes māju, nonāk neapskaužamā situācijā ar VID
Bāreņi, pārdodot ģimenes māju, nonāk neapskaužamā situācijā ar VID
Autors: Apollo.lv / 27. oktobris 2013, 21:04
Formālu divu mēnešu dēļ, Valsts ieņēmumu dienests (VID) no bāreņiem grib piedzīt 18 tūkstošus latu, ko viņi it kā nav samaksājuši nodokļos no mantota īpašuma pārdošanas. Pret jauniešiem jau uzsākta piedziņas procedūra, viņiem var atņemt visu, kas pieder, vēstī TV3 raidījums «Nekā personīga».


Jau vairākus mēnešus zvani pie durvīm 25 gadus jaunajai Ilonai vairs nesaistās ar kaut ko patīkamu. VID ir uzlicis liegumu viņas mājoklim Kauguros, un var to jebkuru dienu atņemt. Un piedāvā mēnesī ieturēt 30 latus no viņas 100 latu lielās bērnu naudas. Iemesls ir VID pārbaudē atklātais, ka Ilonai formāli pietrūkuši divi mēneši, lai viņa būtu atbrīvota no nodokļa par savas dzimtas māju pārdošanu. Kopā ar nokavējuma naudu, VID aprēķinātais nodokļu parāds Ilonai šobrīd ir jau vairāk nekā seši tūkstoši latu, raksta Apollo.lv.

Jaunā sieviete «Nekā Personīga» aizved līdz Bigauņciemam, līdz vectēva celtajām mājām, kas ir strīdus iemesls. Te pagājusi visas viņas bērnība kopā ar brāļiem un vecākiem.

«Tur mēs pūtāmies visa ģimene, cepām šašlikus, baseiniņš bija, tētis pats taisīja dīķīti ar ūdensrozēm, pats stādīja visas ābeles. Viņš gribēja kamīnu uzcelt, viņš bija labs meistars. Daudz ko gribēja izdarīt, bet nepaspēja,» raidījumam stāstījusi Ilona Jurševica.

Ļaundabīgs audzējs pārrāva Ilonas tēva dzīvību, kad meitenei bija 15, bet dvīņu brāļiem 11 gadi. Trīs mēnešus vēlāk tā pati slimība atņēma viņiem arī māti. Bāreņus pie sevis dzīvot paņēma radinieki. Kad brāļi sasniedza pilngadību, bez vecākiem palikušie jaunieši pieņēma grūtu, taču galīgu lēmumu – mantojumā saņemto māju  pārdot, jo tās atjaunošanai naudas nebija.

Viņi slēdza līgumu ar pircēju, un zemesgrāmatā jaunais mājas īpašnieks reģistrēts 2011.gada 9.novembrī. Apritēja pilni pieci gadi kopš «Jaunrikšas» bija Ilonas un brāļu īpašumā, un likums šādus darījumus ar 15% iedzīvotāju ienākumu nodokli no kapitāla pieauguma neapliek.

Taču VID vadās pēc citiem aprēķiniem, par atskaites datumu ņem dienu, kad slēgts pirkuma līgums. Tādā gadījumā pietrūkst divu mēnešu, lai Ilona un brāļi no nodokļa būtu atbrīvojami. VID uzskata, ka katrs no viņiem ir parādā valstij sešus tūkstošus latu un uzliek liegumu it visam, kas parādās kā jauniešu īpašums, arī Ilonas brāļa automašīnai. Jaunieši naudu nemaksā, jo neuzskata, ka spekulantiem domātā norma attiecas uz viņiem.

Ilona ir izmantojusi visas pārsūdzības iespējas VID, un viņas pieteikumu ir pieņēmusi arī administratīvā rajona tiesa. Sēdes datums pašlaik nav nozīmēts, būšot kaut kad nākamgad. Tikmēr katru dienu turpina augt nokavējuma nauda, un bailes, ka tiesu izpildītājs var atņemt visu, kas viņai pieder.

«Es dzīvoju ar domu, ka viss ir kārtībā, man ir ģimene, dzīvoklis, kur dzīvot pašai sava ligzdiņa, un kamēr man nepiezvana pie durvīm, ka valsts tagad jums ņem nost dzīvokli. Kur es iešu? Uz ielas? Man nav, kur iet? Šīs ir manas vienīgās mājas. Man nav ne tētis, ne mamma, kas man varētu palīdzēt. Maniem brāļiem arī situācija ir tāda, kāda ir,» stāstījusi sieviete.

Ar bāreņu bēdu stāstu ir iepazinusies arī jaunā VID ģenerāldirektore. Tieši Ināras Pētersones parakstīts 6.augusta lēmums ir bijis galīgs un neapstrīdams – viņiem  ir jāmaksā valstij nodoklis un, ja tiesa lems par labu VID, tad Ilonas dzīvoklis, ko viņa pirka no  mantotā īpašuma pārdošanas, tiks viņai atņemts.

«Likumdevējs diemžēl nav deleģējis VID tādas tiesības, ka varam ņemt šo cilvēcisko faktoru, mums ir strikti pateikts, ka ir šis pirkuma līguma datums. Diemžēl. Diemžēl, jo skrupulozākas un stiprākas normas taisa priekš krāpniekiem, arī labticīgajiem nodokļu maksātājiem nākas ciest,» sacījusi Pētersone.

Tikmēr Latvijas Universitātes pasniedzējs asociētais profesors Jānis Kārkliņš, vērtējot VID skaidrojumu, raidījumam norādīja: «Godīgi sakot, par šādu te atbildi, ja to uzrakstītu 1.kursa students, es liktu divnieku.»

Viņš saka, ka likums ir bāreņu pusē, jo Latvijā īpašuma nodošanu skaita ar brīdi, kad tas ierakstīts zemesgrāmatā, jo tas ir publisks reģistrs.

«Lasot šo VID lēmumu, godīgi sakot, biju pārsteigts un pat sašutis, ka tādā  veidā var traktēt normas. Pat absurdi! Jautājums, kādēļ cilvēks jāvazā pa tiesām šādā muļķīgā lietā, jo man nav šaubu, ka VID šo lietu zaudēs,» norādīja Kārkliņš.

Arī Augstākās tiesas senators Kalvis Torgāns savā bagātajā pieredzē ir pārsteigts, kā  VID izprot likumu. Mēģinājums sagraut to skaidrību un stabilitāti, ko dod zemesgrāmatu sistēma, viņaprāt, ir bezatbildīgi un nepareizi.

Torgāns norādījis: «Tas ir pret Satversmi un Civillikuma līguma brīvību un liecina par neizpratni, ka pirkuma līgums ir tikai apsolījums tikai kaut ko darīt, dot un maksāt, bet tas jau nerada īpašnieka maiņu. Īpašnieka maiņa ir tikai tad, kad ir zemesgrāmatā. Pat nodokļu likumos par nekustamo īpašumu- īpašnieks ir tikai tad, kad ierakstīts zemesgrāmatā. Punkts!»

VID Nodokļu pārvaldes darbiniece tikmēr norāda: «Nodokļu sistēma ir kaut kas cits, nekā civiltiesiskās attiecības. Es piekrītu, ka Civillikumā ir rakstīts, ka īpašumtiesības ir tikai tad, kad ierakstīts zemesgrāmatā, bet šis ir nodokļu likums, speciālais.»

Kurā pusē ir taisnība tagad pateiks tiesa, taču tiesāšanās ilgs gadiem un prasīs daudz Ilonas uztraukumu, taču viņa ir noskaņojusies kareivīgi, jo šādā situācijā var nonākt arī citi.

«Iesim tālāk. Cīnīsimies. Nebūs šī tiesa, būs cita. Tā ir netaisnība. Mums jau ir cerība, ka mūs izdzirdēs. Sapratīs, ka šādā lietā viņiem nav taisnība. Mēs neesam nekāda firma krutā, vai kaut kādi nekustamie īpašumi, kas manipulē ar īpašumiem. Ka mums tas ir vienreizīgs darījums, ka otra tāda nebūs. Mums vairs nekā nav!» - sacījusi sieviete.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Nekā personīga, VID

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats