16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Sabiedrība » Saeima piedāvās pabalstu alternatīvu
Saeima piedāvās pabalstu alternatīvu
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 23. oktobris 2013, 11:08
Saeimas Sociālo un darba lietu komisija nolēmusi lūgt atbildīgās ministrijas steidzami sniegt atzinumus par diviem alternatīviem likumprojektiem, kas paredz izmaiņas vecāku pabalsta un bērna kopšanas pabalsta aprēķināšanā.


Labklājības ministrijas izstrādāto likumprojektu, kas tapa pēc sarunām ar tā saucamo demogrāfijas aktīvistu grupu, komisijas deputāti nokritizēja. Likumu izmaiņas paredz bērna kopšanas pabalsta apmēru paaugstināt no 100 līdz 120 latiem jeb 171 eiro. Tāpat plānots līdz bērna 1,5 gadu vecumam pagarināt vecāku pabalsta saņemšanas periodu, tā apmēru mēnesī nosakot 43,75 procentu apmērā no vecāka bruto algas. Savukārt viens no alternatīviem variantiem paredz tiesības izvēlēties – saņemt pabalstu gadu vai pusotru. Pašlaik vecāku pabalstu aprēķina 70 procentu apmērā un to var saņemt līdz bērna gada vecumam. Savukārt vecāku pabalsta saņēmējam, kurš atgriežas darbā, būs tiesības saņemt pabalstu 30 procentus no vecāku pabalsta apmēra. Tiesa, Saeima jau apstiprinājusi citus grozījumus pabalstu jomā, kas paredz, ka no nākamā gada vecāki varēs strādāt un saņemt bērna kopšanas pabalstu. Alternatīvos likumprojektus gatavo Saeimas Demogrāfiskās apakškomisijas deputāti, raksta NRA.lv.

Saeimas Sociālās komisijas priekšsēdētāja Aija Barča uzsver: vairākums deputātu nevar atbalstīt ministrijas izstrādātos likumprojektus, ņemot vērā to anotācijās iekļautās norādes uz Satversmes pārkāpuma riskiem. Deputāti arī esot nostādīti neapskaužamā situācijā – lai ģimenes nākamgad varētu rēķināties ar pabalstu pieaugumu, izmaiņas likumos jāpieņem līdz 2014. gada budžeta pieņemšanai.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aija Barča, pabalsti

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats