25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Satversmes tiesā apstrīd biļešu cenu reformu Rīgas sabiedriskajā transportā
Satversmes tiesā apstrīd biļešu cenu reformu Rīgas sabiedriskajā transportā
Autors: Apollo.lv / 17. oktobris 2013, 15:11
Satversmes tiesā apstrīdēts Rīgas domes lēmums citās Latvijas pašvaldībās deklarētiem cilvēkiem prasīt dubultu maksu par braukšanu sabiedriskajā transportā, portālu Apollo.lv informēja sūdzības iesniedzējs Mārtiņš Kaprāns.


Konstitucionālās sūdzības iesniedzējs uzskata, ka Rīgas pašvaldības vēlme šķirot fiziskās personas pēc izcelsmes un reģionālās identitātes ir pretrunā ar Satversmē nostiprinātajām pamattiesībām brīvi pārvietoties, kā arī pārkāpj Eiropas Savienības (ES) tiesības.

Tāpat Kaprāns savā sūdzībā norāda, ka Līguma par ES darbību 21.pants paredz brīvu pārvietošanos un dzīvesvietas izvēli, savukārt dzīvesvietas deklarēšanai ir citas funkcijas.ES tiesa jau šāda veida jautājumus ir izlēmusi lietās pret Itāliju un Spāniju. Līdz ar to Rīgas pilsētas domes lēmums acīmredzami ierobežo Latvijas Republikas pilsoņu un pastāvīgo iedzīvotāju cilvēktiesības.

«Nevajag traumēt Latvijas cilvēkus un bremzēt tautsaimniecības izaugsmi, mūsdienās cenšoties atdzīvināt cariskās Krievijas dzimtbūšanas un padomju pieraksta praksi, kas segregē iedzīvotājus,» uzsver sūdzības iesniedzējs, skaidrojot, ka Rīgas pašvaldības lēmums ir uzbrukums tradicionālajam Latvijas dzīvesveidam, kuru raksturo ikdienas mijiedarbība starp pilsētu un laukiem. Komunikāciju zinātņu doktors Kaprāns savā sūdzībā norāda, ka Rīgas pilsētas dome pieņēmusi Saistošos noteikumus Nr. 58 bez jebkādas izpētes, bez jebkāda vērā ņemama sociāla vai ekonomiska pamatojuma.

Sūdzības iesniedzējs nāk no Zaļenieku pagasta, bet ir deklarēts Jelgavā, ko uzskata par savas reģionālās identitātes fundamentu; vienlaikus viņš ir reģistrēts kā Igaunijas pastāvīgais iedzīvotājs, taču Rīgā viņam pieder nekustamais īpašums, kā arī Rīgā viņš īsteno atsevišķus pētniecības projektus.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Mārtiņš Kaprāns, Rīgas dome, sabiedriskais transports

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats