28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » VARAM maksā naudu par pakalpojumiem, kas būtu jādara pašiem
VARAM maksā naudu par pakalpojumiem, kas būtu jādara pašiem
Autors: Jānis Tamužs / NRA.lv / 10. oktobris 2013, 14:37
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) izsludinājusi publisko iepirkumu konkursu par pakalpojumiem, kurus veikt ir tās vistiešākā kompetence.


Pēdējais VARAM publiskais iepirkums, kas raisa neizpratni un šaubas par ministrijas darbinieku spējām veikt sev uzticētos pienākumus, ir Metodiskā materiāla izstrāde vietējām pašvaldībām. Tas izsludināts par vienotas metodikas izstrādi pašvaldību normatīvo aktu un dokumentu izveidei; iepirkuma summa ir 1653 lati.

Konkursa uzvarētājam būs jāapskata pašvaldību normatīvie akti un dokumenti, kā arī tiesu prakse, kas saistās ar pašvaldību normatīvo aktu neatbilstību augstāka juridiskā spēka (valsts) normatīvajiem aktiem. Vienkāršāk sakot, jāatrod kļūdas pašvaldību darbību regulējošajos dokumentos un jānovērš tās, izveidojot vienotu pašvaldību normatīvo aktu un citu dokumentu izstrādāšanas un ieviešanas kārtību. Tas ir uzdevums, kura veikšana ir vistiešākais reģionālās attīstības ministrijas pienākums. Faktiski tādējādi VARAM ir atzinusies nekompetencē pašvaldību jautājumos.

Šī nav pirmā reize, kad VARAM iepērk pakalpojumus, kas ir tās darbinieku kompetences lokā. NRA jau informēja, ka šī ministrija piesaistīja advokātu biroju Triniti administratīvajā lietā par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga atstādināšanu no amata pirmajā instancē un toreiz samaksāja 12 950 latu, lai gan pārstāvēt ministriju tiesās ietilpst VARAM Juridiskā departamenta darbinieku pienākumos. Turklāt līdz tam līdzīgos gadījumos VARAM ne reizi nebija līguši kādus juridiskos pārstāvjus ārpus ministrijas.

Bijusī valsts kontroliere Inguna Sudraba atzina, ka juridisko pakalpojumu pirkšana ārpus ministrijas šajā gadījumā ir vērtējama kā valsts līdzekļu izšķērdēšana: «Uzraudzīt pašvaldību darbu un raudzīties, kādi likumi tiek vai netiek pildīti, ir viens no šīs ministrijas pamatpienākumiem.»

VARAM ir turpinājusi sadarbību ar zvērinātu advokātu biroju Triniti, kas, starp citu, ir E. Sprūdža padomnieces juridiskajos jautājumos Ingas Antānes bijusī darbavieta. Veikts kārtējais iepirkums, šoreiz 3950 latu (bez PVN) vērtībā, lai pārstāvētu VARAM intereses apelācijas instancē un kasācijas instancē tiesvedībā, kas ierosināta pēc A. Lemberga pieteikuma par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra E. Sprūdža rīkojuma atcelšanu pilnībā.

NRA.lv vaicāja valsts kontrolierei Elitai Krūmiņai, kā viņa raugās uz šo situāciju. Tika saņemta atbilde: «Ar Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 9.1 pantu ir noteikti ierobežojumi attiecībā uz līgumu slēgšanu jautājumos, kuru risināšana ietilpst iestādes amatpersonu vai darbinieku pienākumos, t.i., publiskai personai aizliegts slēgt līgumus par pakalpojumiem jautājumos, kuru risināšana ietilpst attiecīgās institūcijas amatpersonas vai darbinieka pienākumos.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Edmunds Sprūdžs, Inguna Sudraba, VARAM

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats