19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Darba ņēmēji nesaprot, kāpēc pie mazajām algām viņus vēl arī pazemo
Darba ņēmēji nesaprot, kāpēc pie mazajām algām viņus vēl arī pazemo
Autors: Apollo.lv / 7. oktobris 2013, 16:21
Daudzi cilvēki pamet Latviju ne tikai zemā atalgojuma dēļ - ir vēl kāds svarīgāks iemesls, ko aizbraucēji min pat vēl biežāk nekā niecīgās darba algas, to intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» sacīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadītājs Pēteris Krīgers.


«Cienīgs darbs sastāv no divām daļām - pirmā daļa ir tā, ka cilvēki uz darbu iet ar prieku, bet otra daļa ir atalgojums. Daudzi cilvēki pamet Latviju, jo nevar šeit nopelnīt iztiku, lai segtu ikdienas maksājumus. Taču interesanti ir tas, ka LBAS nesen veica pētījumu par to, kāpēc cilvēki aizbrauc no valsts, un izrādījās, ka pat pirmajā vietā [starp aizbraukšanas iemesliem] bija attieksmes jautājums. Daudzi cilvēki atbildēja, ka ir ar mieru pieciest mazāku algu, jo saprot, ka valstī un darba devējam ir grūtības, taču viņi nesaprot, kāpēc viņus par šo zemo atalgojumu vēl arī pazemo darba tirgū un ārpus tā,»  sacīja Krīgers.

Krīgers atzīmēja, ka šo trūkumu novērst būtu daudz vieglāk nekā naudas trūkumu, jo attieksmes jautājums ir atkarīgs vienīgi no mums pašiem, raksta Apollo.lv.   

Tāpat Krīgers atzīmēja - ja strādājošie nesaņems atalgojumu, uz ko viņi ir cerējuši un ko valdība iepriekš solījusi, gaidāmas arī protesta akcijas.

Jau ziņots, ka šodien daudzviet pasaulē, tostarp Latvijā, tiek atzīmēta Cienīga darba diena, aģentūru LETA informēja LBAS.

Šajā dienā strādājošie, arodbiedrības un to atbalstītāji visā pasaulē īsteno dažādas akcijas, lai paustu vēlmi strādāt cienīgu darbu, kurā būtu ievērotas darbinieku tiesības.

Viens no cienīga darba rādītājiem ir adekvāta darba samaksa, norāda LBAS vadītājs Pēteris Krīgers. Diemžēl jaunākie LBAS aptaujas dati rāda, ka lielākā daļa jeb 72% iedzīvotāju ar savu darbu Latvijā spēj nopelnīt tikai savai un savas ģimenes iztikai.

Ar pozitīvām pārmaiņām darba vidē tuvojas 2014.gads, domā Krīgers. «Daļēji Latvijas valdība ir spērusi soli pretī tam, lai Latvijā cilvēkiem būtu cienīgs darbs. Pozitīvi ir tas, ka nākamā gada budžeta likumprojektā ir paredzēts minimālās algas paaugstinājums, ņemts vērā LBAS ierosinājums paaugstināt atvieglojumu par apgādībā esošām personām, kā arī vērojami samaksas kāpumi pedagogiem, mediķiem, policistiem un kultūras darbiniekiem,» viņš norāda.

Krīgers arī atgādina, ka cienīga darba apstākļu nodrošināšanā būtiska loma ir sociālajam dialogam starp darba devējiem un ņēmējiem, ko veicina arodbiedrības. LBAS vadītājs aicina iedzīvotājus iesaistīties esošajās arodbiedrībās vai veidot jaunas, lai risinātu darba tiesību jautājumus un iestātos par cienīgu darbu ikvienam Latvijā strādājošajam.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: darbs, LBAS, Pēteris Krīgers

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats