19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Rīgas iedzīvotājiem jāpiedalās savu apkaimju plānošanā
Rīgas iedzīvotājiem jāpiedalās savu apkaimju plānošanā
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 2. oktobris 2013, 9:40
Rīgā top jauns teritorijas plānojums un, lai tas atbilstu iedzīvotāju interesēm un komfortam, līdz 3. decembrim tiek rīkotas apkaimju iedzīvotāju sanāksmes.


Pirmā no tām notika pirmdien – par Skanstes un Pētersalas–Andrejsalas turpmāko attīstību. Kopumā ir paredzētas 18 sanāksmes apkaimju grupās, kas norisināsies Rīgas izglītības iestādēs, raksta NRA.lv.

Iedzīvotājiem ir vērts sanāksmes apmeklēt un izteikt gan savus ierosinājumus, gan viedokli par patīkamu vai mazāk patīkamu ikdienu savā ielā vai mikrorajonā. Jūnijā tika veikta iedzīvotāju aptauja visās 58 Rīgas apkaimēs un noskaidrots, kas viņiem savā apkārtnē patīk, kas ne un kas būtu vajadzīgs. Ja kāduviet cilvēki grib labiekārtotus pagalmus, tad citur – transporta infrastruktūru. Pat, ja iedzīvotāju uzrādītās problēmas pilsētplānotāji jau sākuši vai plāno risināt, ir būtiski tās akcentēt. Turklāt iedzīvotāji jau sanāksmes laikā var saņemt atbildes uz daudziem jautājumiem, kā pierādīja pirmdienas tikšanās.

Atbildot uz kāda rīdzinieka jautājumu par sastrēgumiem un jaunu Daugavas šķērsojumu, Pilsētas attīstības departamenta direktora vietniece Ilze Purmale uzreiz varēja pateikt, ka tā dēvētā Hanzas šķērsojuma trase jau plānā ir iezīmēta un pašlaik tiek apspriests, ka jābūvē tunelis no Eksporta ielas līdz Ķīpsalai, bet no Ķīpsalas līdz Daugavgrīvas ielai – zemais tilts. Iedzīvotāji bija neapmierināti ar ostas darbību – sūkstījās gan par ogļu putekļiem, gan par troksni naktīs. Rīgas brīvostai tiks izstrādāts atsevišķs plānojums, kurā izvērtēs ostas ietekmi uz dzīvojamiem rajoniem, un ar laiku ogļu pārkraušanu Andrejsalā izbeigs. Cilvēki ierosināja izveidot skaņu slāpējošu barjeru gar dzelzceļu, vēlējās vairāk zaļumu, bet visvairāk iebildumu tomēr bija par ostas darbību.

Pilsētas attīstības departamenta pārstāvis Guntars Ruskuls izskaidroja, ka katrai no apkaimēm ir jāpilda kāds mērķis, tāpēc attīstības scenāriji būs dažādi. Piemēram, pašlaik centrs un vēsturiskais centrs tiek atzīts par svarīgu teritoriju, bet iepriekš tika plānota lielāka decentralizācija. Tagad – kompakta, resursus taupoša pilsēta. Tāpēc esošo centru plānots paplašināt un Skanstes ielā tiks veidots centrālais biznesa kvartāls. Tur priekšroka tikšot dota tramvajam kā sabiedriskā transporta veidam.

Uz pirmo sanāksmi bija ieradušies ne tikai Skanstes, Pētersalas un Andrejsalas apkaimes iedzīvotāji, bet arī daži citviet dzīvojošie, kuri gribēja izzondēt, par ko tiek runāts. Jaunais plānojums 2018.–2030. gadam attieksies uz ikvienu galvaspilsētā dzīvojošo, tāpēc pašvaldībā norāda, ka ir svarīgi, lai cilvēkiem būtu iespēja izteikt viedokli un vēlmes par savas apkaimes turpmāko attīstību. Kad sanāksmes būs notikušas visās apkaimēs, apkaimju aktīvisti tiks aicināti uz tematiskajiem semināriem, jo jaunais Rīgas teritorijas plānojums netaps uzreiz, plānošana ilgs vairākus, vismaz vēl četrus, gadus. Tāpēc, izsakot vēlmes, jāpadomā par nākotnes vajadzībām – mācību iestādēm, sabiedriskā transporta pieejamību, autostāvvietām, veikaliem, atpūtas vietām un tā tālāk.

***

APKAIMJU SANĀKSMES OKTOBRĪ

Sākums pulksten 18.

3. oktobris: Kleisti, Imanta, Zolitūde. Rīgas Imantas vidusskolā Kurzemes prospektā 158.

8. oktobris: Dzirciems, Iļģuciems, Zasulauks. Iļģuciema vidusskolā Dzirciema ielā 109.

10. oktobris: Āgenskalns, Torņakalns, Ķīpsala. Rīgas 53. vidusskolā, ēkā Melnsila ielā 6.

15. oktobris: Atgāzene, Ziepniekkalns, Bišumuiža, Katlakalns. Rīgas 47. vidusskolā Skaistkalnes ielā 7.

17. oktobris: Bieriņi, Pleskodāle, Mūkupurvs, Beberbeķi, Šampēteris. Rīgas Mūzikas internātvidusskolā Kalnciema ielā 118.

22. oktobris: Buļļi, Daugavgrīva, Bolderāja, Voleri, Spilve. Rīgas 33. vidusskolā Stūrmaņu ielā 23.

24. oktobris: Mangaļsala, Vecdaugava, Vecāķi, Trīsciems. Rīgas Rīnūžu vidusskolā Ziemeļblāzmas ielā 59.

29. oktobris: Vecmīlgrāvis, Mīlgrāvis, Kundziņsala, Sarkandaugava. Rīgas 28. vidusskolā Sliežu ielā 23.

31. oktobris: Mežaparks, Čiekurkalns, Teika. Rīgas Teikas vidusskolā Aizkraukles ielā 14.

Plašāka informācija: rdpad.lv/teritorijas_planojums; Twitter kontā @rdpad.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: apkaimes, iedzīvotāji, Ilze Purmale, Rīga

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats