19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Premjeram šodien jāizglābj valdība
Premjeram šodien jāizglābj valdība
Autors: Arnis Kluinis / NRA.lv / 30. septembris 2013, 10:05
Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim šodien jāpaveic brīnums – jāpiedāvā tāda formula termiņuzturēšanās atļauju tirgošanai, kāda apmierinātu gan uzņēmējus, gan valdošajā koalīcijā uzņemto apvienību Visu Latvijai!Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL!TB/LNNK).


Latvijas tirgoto uzturēšanās atļauju pievilcība slēpjas divās lietās: pirmkārt, Latvijā izdotās atļaujas ir derīgas visā Eiropas Savienībā; otrkārt, par vienu un to pašu naudu iespējams nopirkt atļauju un māju, t.i., mājokli ar salīdzinoši augstu komforta un prestiža līmeni.

Dzīve ir parādījusi mājokļu tirdzniecības nospiedošo pārsvaru (80%) starp uzturēšanās atļauju iegūšanas veidiem to cilvēku grupā, kuri var atļauties nopirkt mājokli par cenu virs 100 tūkstošiem latu Rīgā un Pierīgā vai vismaz par 50 tūkstošiem latu pārēja valsts teritorijā. Iespēja balstīt mājokļu būves nozari uz ārzemnieku naudu šķiet pašsaprotama, bet tieši tāpēc valdošajā koalīcijā ietilpstošie grupējumi VL!TB/LNNK un Reformu partija vismaz uz brīdi apvienoja spēkus, lai ar draudiem apturēt uzturēšanās atļauju tirdzniecību pierādītu V. Dombrovskim un viņa partijai Vienotība, ka arī viņi var diktēt noteikumus valstī pastāvošajai kārtībai.

Koalīcijas partneri nepalaida garām 5. septembrī radušos izdevību Saeimā nenobalsot par it kā triviāliem grozījumiem Imigrācijas likumā, kurā vajadzēja aizvietot mājokļu pirkšanas u.c. ieguldījumu summas latos ar summām eiro pēc tagadējā lata un eiro sasaistes kursa. Aritmētisko grozījumu vietā likumam tiek piedāvāti saturiski grozījumi visdažādākajos variantos, sākot ar visu 2010. gada termiņuzturēšanās izsniegšanas normu anulēšanu no nākamā gada 1. janvāra. Variants šā paša mērķa sasniegšanai ir nereālistiski augstu termiņuzturēšanas atļauju cenu noteikšana. Citi varianti paredz atsaistīt atļauju pirkšanu no nekustamajiem īpašumiem, vēl citi – ieviest atļauju izsniegšanas kvotas. Visu šo variantu un variāciju izskatīšanas laiks šobrīd skaitās limitēts ar 2014. gada valsts budžeta pieņemšanu, ko VL!/TBLNNK draud nepieļaut pirms atļauju tirdzniecības apturēšanas. Pēc VL!/TBLNNK līdzpriekšsēdētāja Gaida Bērziņa teiktā NRA.lv piektdienas vakarā, VL!/TBLNNK dosies uz koalīcijas šodienas apspriedi ar divām nostādnēm: pirmkārt, ar prasību atcelt atļauju tirgošanu ne vēlāk par nākamā gada vidu, bet, otrkārt, atkāpties no šīs prasības, ja V. Dombrovskis piedāvās kaut ko tādu, ko apvienība uzskatītu par pietiekamu kompensāciju.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Nacionāļi, Valdis Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats