20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Garkalnes mēra vietnieks ironiski aicina ieviest sēņu nodokli rīdziniekiem
Garkalnes mēra vietnieks ironiski aicina ieviest sēņu nodokli rīdziniekiem
Autors: Apollo.lv / 26. septembris 2013, 12:28
Rīgas domes iecere dalīt Rīgas sabiedriskā transporta pasažierus deklarētajos un nedeklarētajos neizprotama šķiet arī Garkalnes mēra vietniekam Kārlim Bružukam (Latvijas Zaļā partija), kurš ironizējot aicina Pierīgas pašvaldības ieviest «sēņu nodokli».


Bružuks medijiem norāda, ka Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) rīcība saistībā ar braukšanas maksas plānoto paaugstināšanu Rīgā nedeklarētajām personām ir kārtējais «Saskaņas centra» populistiskais gājiens pirms gaidāmajām Saeimas vēlēšanām.

Viņš uzskata, ka šī iecere ir ne tikai klajā pretrunā ar eiro ieviešanas principu, bet arī diskriminējoša pret Latvijas iedzīvotājiem, raksta Apollo.lv.

Bružuks norāda, ka šāda Rīgas mēra rīcība ir mēģinājums glābties no finansiālas bedres, kas radīta ar dažādiem populistiskiem lēmumiem iepriekš.

«Ušakovs nav rēķinājies ar to, ka Pierīgas novados dzīvojošiem iedzīvotājiem, kuriem darbavietas ir Rīgā, šāds lēmums radīs smagas finansiālās sekas. Arī plānotā un tik daudz atrunātā «park&ride» sistēma pie šāda principa nedarbosies, kas Rīgas iedzīvotājiem nozīmēs lielākus sastrēgumus, gaisa kvalitātes pasliktināšanos utt.,» norāda Garkalnes mēra vietnieks.

«Ušakovs spļauj akā, no kuras pašam būs jādzer. Pierīgas novadus rīdzinieki izmanto atpūtai, piemēram, Garkalnes novads ar saviem mežiem tiek uzskatīts par Rīgas plaušām. Pilsētnieki šeit brauc peldēties, sēņot, sportot un tas viss ir bez maksas. Varbūt Pierīgas novadiem būtu jāievieš arī sēņu nodokļi pilsētniekiem, tas mums dotu iespēju ar pabalstiem kompensēt mūsu iedzīvotājiem radītās izmaksas, ko šobrīd pieņēmusi Rīga, ironizē Bružuks.

Bružuks sola vērsties pie Tiesībsarga un arī citas Pierīgas pašvaldības aicina paust savu viedokli.

LETA jau ziņoja, ka, diferencējot biļešu cenas Rīgas sabiedriskajā transportā un nosakot lētākas biļetes rīdziniekiem, Rīgas dome cer, ka Rīgā deklarēsies aptuveni 10 000 cilvēku, tā šodien preses konferencē pastāstīja domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

No 1.janvāra brauciens sabiedriskajā transportā rīdziniekiem izmaksās mazāk - 0,60 eiro jeb 0,42 latus, savukārt Rīgā nedeklarētiem iedzīvotājiem būs jāmaksā divreiz vairāk - 1,20 eiro. Šādas izmaiņas tiks ieviestas arī mikroautobusos.

Tāpat tiek norādīts, ka Pierīgas pašvaldībām tiks piedāvāta iespēja līdzfinansēt savu iedzīvotāju vizināšanos Rīgas sabiedriskajā transportā.

Lai saņemtu atlaidi, kas pienākas deklarētajiem rīdziniekiem, bez maksas būs jāsaņem personalizētais e-talons, kas turpmāk tiks dēvēts par «Rīdzinieka karti». Tā kā SIA «Rīgas karte» datubāze būs savienota ar datubāzi par Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem, tādējādi atlaide tiks ieprogrammēta automātiski. Arī tiem, kas jau ir deklarējušies Rīgā un kuriem ir personalizētais e-talons, izmaiņas no 1.janvāra notiks automātiski.

Tāpat jau ziņots, ka rīdziniekiem jūtami lētākas būs arī mēnešbiļetes. Šobrīd mēnešbiļete vienam transporta veidam izmaksā 29,10 latus, diviem - 35,60 latus, bet uz trim transporta veidiem - 45,90 latus. Ušakovs norādīja, ka šī diferencēšana pēc transporta veida saglabājusies vēl no laika, kad autobusu, tramvaju un trolejbusu pakalpojumus sniedza dažādi uzņēmumi, taču no 1.janvāra šāda diferencēšana tiks atcelta un viena un tā pati mēnešbiļete būs derīga visiem transporta veidiem.

No 1.janvāra rīdziniekiem mēnešbiļete uz visiem transporta veidiem visos maršrutos septiņām dienām nedēļā maksās 29,10 latus jeb 41,40 eiro, bet nedeklarētajiem iedzīvotājiem - 49,90 latus jeb 71 eiro. Darba dienu biļete visiem maršrutiem rīdziniekiem maksās 22 latus (31,30 eiro), bet pārējiem - 37,67 latus (53,60 eiro).

Jaunievedums neattieksies uz skolēniem, arodskolu audzēkņiem un studentiem, kas mācās Rīgā - tiem atlaides tiks saglabātas esošajā līmenī.

Deklarēties Rīgā ir iespējams visu laiku, taču tie, kas deklarēsies Rīgā līdz 31.decembrim, saņems vienu mēnešbiļeti mēnesim par brīvu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Garkalne, Kārlis Bružuks, Nils Ušakovs, sēnes

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats