25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Viņķeles lieta - sabiedrībai nav jāredz izredzēto dzīres
Viņķeles lieta - sabiedrībai nav jāredz izredzēto dzīres
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 12. septembris 2013, 14:36
Labklājības ministres Ilzes Viņķeles prasība pret Neatkarīgās izdevēju SIA Mediju nams vakar tika skatīta aiz slēgtām durvīm, jo jārūpējas par skandalozās ballītes dalībnieku privātās dzīves neaizskaramību.


Jāatgādina, šajā pirms pāris gadiem notikušajā burziņā Vienotības politiķi izklaidējās kopā ar ietekmīgiem represīvo iestāžu darbiniekiem. Pie viena galda brāļi Pēteris un Juris Viņķeļi patīkami vadīja laiku Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes un viņas vīra – Militārās izlūkošanas un drošības dienesta darbinieka Maigura Strīķa – sabiedrībā. Maigi izsakoties, dīvaini neformāli kontakti jomās, kur draugu būšanai nebūtu vietas. Šampanieša glāzēs kopā ar viņiem skatījās arī padomju čekas dibinātājs dzelzs Fēlikss – Strīķis bija ieradies kreklā ar Dzeržinska attēlu. Tāpat burziņā klāt bija pati ministre, bērni, daudz citu ciemiņu.

Saņemot fotogrāfijas no šīs ballītes, Neatkarīgā uzskatīja par pareizu publicēt skaidrojošu materiālu par šādu bilžu eksistenci, un visus materiālus nodot tiesībsargājošo iestāžu rīcībā – Satversmes aizsardzības birojam, Saeimas Nacionālās drošības komisijai, Drošības policijai. Satversmes aizsardzības birojs pat izteica pateicību un aicināja arī turpmāk sniegt izvērtēšanai informāciju, kas saistīta ar riska faktoriem personu pieejai valsts noslēpumam. Ir būtiski, kādos apstākļos un ar kādām personām kontaktējas cilvēki, kam šāda pieeja piešķirta.

Taču uz tiesāšanos ministri Viņķeli pamudinājuši pavisam citi apsvērumi – viņa uzskata, ka fotogrāfijas ir izzagtas no viņas datora, ziņas par tām publiskotas nesaskaņoti un viņai nav arī samaksāta autoratlīdzība. Kaut gan nav saprotams, kā viņa var būt autore visām bildēm, ja arī pati uz tām redzama.

Pirmajā instancē tiesa lēma Neatkarīgajai par labu, tādējādi netieši apstiprinot, ka esam rīkojušies pareizi. Vakar lieta tika skatīta apelācijas kārtībā. Ministre Viņķele, bet varbūt citi skandalozās ballītes dalībnieki vēlas par katru cenu sodīt tos, kas atļāvušies pastāstīt sabiedrībai par viņu neformālajām saitēm.

Liecināt bija ieradies ministres dzīvesbiedrs Pēteris Viņķelis un viņa meitas vīrs Deniss Čerkovskis, kurš arī piedalījies viesībās. Ko viņi stāstīja tiesai, nav zināms. Sēde tika pasludināta par slēgtu. Ministres Viņķeles pārstāvis Aigars Krūms to pieprasīja, jo «uz fotogrāfijām redzami arī puskaili bērni, kas ir izteikts privātās dzīves jautājums». Ārpus tiesas zāles taujāts, kādēļ ģimene turpina uzturēt tiesvedību, Pēteris Viņķelis skaidroja, ka tas ir principa jautājums: «Es Strīķi pazīstu jau no deviņdesmitajiem gadiem. Nedomāju, ka ir kādi ierobežojumi pēc amatiem, ar ko drīkst tikties, ar ko nedrīkst tikties un ciemos aicināt.» Bet par it kā no Viņķeļu datora izzagtajām fotogrāfijām nekādu jaunumu neesot. Policija lietu izbeigusi, zādzību tā arī neieraudzījusi.

Vai ministrei ir aizskarts gods, cieņa un autortiesības, tiesa paziņos 25. septembrī.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ilze Viņķele, Mediju nams

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats